09 Aralık 2021 - 09:23
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (9 Aralık 2021)
1
"Bugün ne pişirsem" diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?" diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak pideli köfte, Tokat usulü zeytinyağlı sarma, ezogelin çorba, mevsim salatası ve karamelli muhallebi tarifleri...
09 Aralık 2021 - 09:23
Son Güncelleme:
2
PİDELİ KÖFTE İÇİN MALZEMELER
- 500 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 4 dal maydanoz (arzuya göre)
- 2 adet küçük boy tırnak pide
- 1 kase yoğurt (çırpılmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 su bardağı rendelenmiş domates
3
PİDELİ KÖFTE NASIL YAPILIR?
- Önce köfteyi hazırlıyoruz.
- Köfteyi hazırlamak için; kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyin.
- Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın.
- Orta yağlı kıymayı karıştırma kabına alın.
- Yumurta, rendelenmiş kuru soğan, galeta unu, kıyılmış maydanoz ve baharatlar ilavesiyle yoğurmaya başlayın.
- Kıvam alıp özleşen köfte harcını arzuya göre buzdolabına kaldırıp kısa bir süre dinlendirin.
- Sonrasında arzu ettiğiniz büyüklükte parçalar kopartın, avuç içinizde yuvarladıktan sonra yassı şeklinde köfteler hazırlayın.
- Domates sosu için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın.
- Rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırdıktan sonra rendelenmiş domatesleri katın.
- Fazla suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
- Hazırladığınız köfteleri, yanmaz/yapışmaz tabanlı bir tavada ters yüz ederek kızartın. (Dilerseniz ızgara da yapabilirsiniz)
- Küçük kareler halinde kestiğiniz tırnak pidelerin üzerine tereyağı sürüp kısa süre fırınlayın.
- Servis esnasında kullanacağınız yoğurdu çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
- Fırından aldığınız pideleri servis tabaklarına paylaştırın.
- Köfteleri üzerine dizin.
- Hazırladığınız domates sosunu dökün.
- Servise ederken üzerinde eritilmiş tereyağı gezdirin.
4
TOKAT USULÜ SARMA MALZEMELER
- 1 kg tokat asma yaprağı
- 2 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı prinç
- 1 su bardağı bulgur
- 1 su bardağı yarma
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı dereotu
- 1 tatlı kaşığı reyhan
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay bardağı zeytinyağı
5
TOKAT USULÜ YAPRAK SARMASI YAPILIŞI
- Yaprağınızı yumuşaması için akşamdan sıcak suya koyun, ertesi gün ise suyunu döküp iyice yıkayın.
- İç harcı için zeytinyağını tencereye alın ve soğanları küp küp doğradıktan sonra salçayla birlikte kavurun.
- Kavrulunca içine yıkanmış pirinci yarmayı ve bulguru alarak kavurmaya devam edin.
- Ardından tuzunu baharatını yeşilliklerini atın ve üzerine 3 su bardağı kadar sıcak su koyun.
- Suyunu çekince altını kapatın ve yaprağınızı sarmaya başlayın.
- Sararken yaprağın saplarını tenceremizin dibine yapışmaması için serin.
- Üzerine sarmaları dizin ve en son bir kaba 1 yemek kaşığı salça yarım çay bardağı zeytinyağı ve bir limonun suyunu sıkıp iyice karıştırın.
- Üzerine 4 su bardağı su da ekleyip bu karışımı tencereye dökün.
- Son olarak limon dilimlerini en üste dizip ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
- Kısık ateşte dolmalar olana kadar pişirin.
6
EZOGELİN ÇORBASI MALZEMELER
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
7
EZOGELİN ÇORBASI NASIL YAPILIR?
- Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın.
- Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
- 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.
- Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
- Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
- Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
- Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
- 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
- Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
- Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
- Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
- Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
8
MEVSİM SALATASI İÇİN MALZEMELER
- Yarım kırmızı lahana
- 2 havuç
- Büyük bir kıvırcığın yarısı
- 3-4 kaşık konserve mısır (İsteğe göre)
- Yarım demet roka
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
- Limon suyu
- Zeytinyağı
9
MEVSİM SALATA TARİFİ
- Kıvırcık salatayı yıkayıp iyice kurutun
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle ovun.
- Havucu rendeleyin.
- Roka ve maydanoz yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Tüm malzemeleri birbirine eşit büyüklükte olacak şekilde doğrayıp karışıtırın.
- Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın.
10
KARAMELLİ MUHALLEBİ MALZEMELER
- 1 litre süt (1 litre sütün 1 su bardaklık kısmı nişastayı açmak için)
- 1 su bardağı ve 2 yemek kaşığı toz şeker
- 7 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 adet vanilya şekeri
- 3 yemek kaşığı krema
- 1 adet yumurta sarısı
- 100 gram bisküvi
- 1 su bardağı fındık içi
11