Daha lezzetli kek ve hamur işi yapmanın püf noktaları
Evde sevdikleriniz için keyifle yaptığınız keklerin neden istediğiniz gibi kabarmadığını veya neden kekten yumurta kokusu aldığınızı merak ediyorsanız veya keklerinizin çok daha güzel olmasını istiyorsanız bu püf noktalarına dikkat etmelisiniz. İşte malzeme hazırlığından fırınlamaya kadar kek yapmanın püf noktaları!
Malzemeler oda sıcaklığında olmalı
Yumurta, süt, tereyağı, yoğurt veya kekte kullanacağınzı herhangi bir malzeme... Buzdolabından çıkardığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. Çünkü soğuk malzemeler dilediğiniz şekilde homojen olarak karışmaz. Bu nedenle kek yapmaya karar verdiğinizde tüm malzemeleri önceden buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Böylece kekiniz çok daha lezzetli olur.
Yumurtanın sarısını ve beyazını ayrı karıştırın
Yapacağınız kekin tarifinde ayrıca yumurtanın beyazı veya yumurtanın sarısı denmemişse ve tüm yumurtayı katacak olsanız bile kek harcınıza yumurtanın sarısını ayrı, beyazını ayrı olarak karıştırmalısınız. Bu sayede yumurta kek harcınıza çok daha homojen bir şekilde yayılır.
Yumurta sarısını ve aklarını tarifinizde ne kadar şeker varsa, o miktarı ikiye bölerek karıştırabilirsiniz.
Kısacası 1 tam yumurta kullanacaksanız bile yumurtanın akı ile sarısını ayırın. Her birini ayrı bir kapta çırpın ve kek harcına ondan sonra katın. Bu, kekinizin kabarmasına ciddi oranda etki edecektir.
Kuru malzemeler için her zaman elek kullanın
Kek veya hamur işinizde kullanacağınız kuru malzemeleri karışıma katarken mutlaka elek kullanın. Un, şeker, kabartma tozu, vanilya gibi kuru malzemeleri elekten geçirirseniz hem havalanmalarına yardımcı olursunuz hem de malzemeler daha homojen bir şekilde dağılır, topaklanmaz. Bu sayede kekiniz daha iyi kabarır.
Mikser kullanıyorsanız düşük hızda kullanın
Kek gibi hamur işleri yaparken malzememeleri karıştırma sırasında mikserden yardım alıyorsanız mikseri çok yüksek hızca çalıştırmak hamurun olması gerekenden daha sıvı olmasına yol açar. Bu nedenle mikseri düşük hızca karıştırmanız gerekir.
Bunun tarifinizin lezzetine ciddi bir katkısı var. Siz de eğer kekinizin çok daha lezzetli ve kabarık olmasını istiyorsanız, kekinizin bazı kısımlarının pişmemiş olması gibi sorunlarla sık karşılaşıyorsanız, harcı karıştırırken daha sabırlı olun.
Aşk aceleye gelmez... Kek hamuru narin karıştırılmalıdır
Sevdikleriniz için yapacağınız keke sevginizi de katmak istiyorsanız, kek hamurunu da narin bir şekilde karıştrmanız gerekir.
Kek harcına unu eleyerek ekledikten sonra kek hamurunu alttan üste doğru yavaş yavaş karıştırın. Asla saat yönü veya tersine şeklinde hızlı hızlı karıştırmayın. Un tamamen gözden kayboluncaya kadar karıştırmanız yeterli. Kek yaparken ona biraz daha nazik davranmamız gerek.
Eğer harcı çok fazla karıştırırsanız kekiniz istediğiniz gibi kabarmaz.
Kek kalbını mutlaka önceden yağlayın
- Kekinizi pişirdikten sonra kalıptan çıkarken dağılmaması için kek kalbına malzemeleri dökmeden önce iyice yağlamanız ve fırına öyle koymanız gerekir.
- Kek kalıbınızı yağlamanıza rağmen yine de kekiniz dağılıyorsa muhtelemen bir şeyleri yanlış yapıyorsunuzdur veya kek kalıbınız yeterli kalitede değildir. Bunun için keki kalıba dökmeden öne kek kalbının içine şeritler halinde alüminyum folyolar dizebilir veya tabanına yağlı kağıt serebilirsiniz.
- Eğer bunları yapmadıysanız ve bu yazıyı kekinizi fırından almadan önce okuyorsanız bir püf noktası daha verelim: Kek kalıbının altına ve etrafına ıslak bir bez koyup bir süre bekletin. Böylece kek kalıptan daha kolay çıkacaktır.
- Bu arada mutlaka şunu da belirtmek istiyoruz: Kek kalıbı da pişirme süresini ve kekin kabarmasını etkiler. Kalıp küçükse, kekin üstü yanabilir veya hamur kek kalbının dışına taşabilir. Kalıp kek için büyükse hamurunuz ince ve küçük olur.
Keki önceden ısıtılmış fırında pişirmeye başlayın
Fırın yemekleri tariflerinin çoğunda, (en azından Posta.com.tr'de) fırınlama ile ilgili "önceden X derece ısıtılmış fırında" ifadesi olur. Tarifte bu ibare varsa bu, fırını daha önceden ısıtmanız ve pişireceğiniz kek veya yemeği belirtilen ısıya gelmiş fırına koymanız gerektiği anlamına gelir.
Eğer fırını önceden ısıtmazsanız kekinizin içi kuru ve sert olur. Ancak biz bunun yerine dışı kıtır kıtır, içi nemli ve yumuşak bir kek istiyoruz. Bunun için kek önceden ısıtılmış fırına girmeli, bu sayede aniden maruz kalacağı yüksek sıcaklıkla dış kabuğu kıtır kıtır bir katman oluşturur, içi de nemli ve yumuşak kalır.