Doğum günü menüsü: Evde kutlanan doğum gününde yapabileceğiniz birbirinden farklı tarif
Evde doğum günü kutlamayı yapmak isteyenler ikramlık tarifi araştırıyor. Doğum günü kutlaması yapacağınız kişi ister çocuk ister yetişkin olsun, gelen misafirlerinizin tadına doyamayacağı birbirinden lezzetli ikramlık tarifler...
ISPANAKLI KEK TARİFİ
Ispanaklı kek malzemeler
- 3 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 200 gram ıspanak
- 1 adet damla sakızı
- Ispanaklı kek üzeri için (isteğe bağlı):
- 2 paket toz krem şanti
- 1 su bardağından biraz fazla süt
ISPANAKLI KEK YAPILIŞI
Yumurta ve koz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
Yağı ekleyip çırpmaya devam edin. Ispanağı, damla sakızını ve sütü mutfak robotundan geçirin.
Elde ettiğiniz karışımı kek harcına ilave edin.
Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
Yağlanmış kek kalıbına karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında ortalama 35 - 40 dakika pişirin.
Pişen keki servis tabağına çıkartın.
Krem şanti eklemek istiyorsanız krem şantiyi hazırlayın ve buzdolabında bekletin.
Kek soğuyunca üzerini krem şantiyle kaplayıp servis edebilirsiniz.
ÇİLEKLİ PASTA TARİFİ
Çilekli pasta malzemeler
- 3 yumurta
- 125 gram pudra şekeri
- 125 gram elenmiş un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Pastacı kreması için;
- 2.5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı nişasta (Tepeleme)
- 1 çorba kaşığı un (Tepeleme)
- 2 yumurtanın sarısı
- 1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı veya margarin
- 100 ml krema
- 1 paket vanilya
- 100 gram beyaz çikolata
Arası katı ve üzerine;
- Bütün çilek ve hazır krokan parçaları
ÇİLEKLİ PASTA YAPILIŞI
- Pandispanya için; yumurtaları ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın.
- Elenmiş unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edin.
- Spatula ile alttan üste doğru havalandırarak köpüğü söndürmeden karıştırın.
- Orta boy bir kelepçeli kalıbın tabanını yağlı kağıtla kaplayıp, hamuru kalıbın içine dökün.
- Fırının alt rafına ısıya dayanıklı, içi su dolu bir kap koyun.
- Kelepçeli kalıbı da orta rafa yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika pişirin.
- Pastacı kreması için; tereyağı ve krema dışındaki tüm malzemeyi sos tenceresine alın.
- Çok kısık ateşte, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
- İndirmeye birkaç dakika kala tereyağını, kremayı ve beyaz çikolatayı ekleyin.
- İyice karıştırıp pütürsüz bir kıvam elde edince ocaktan alın.
- Arada bir çırpıp pütürleşmesini önleyerek soğutun.
- Pişen pandispanyayı enine ikiye kesin, arasına önce pastacı kremasını yayın, hemen üzerine doğranmış çilekleri ve krokan parçalarını serpin.
- Üzerine ikinci pandispanya katı yerleştirin.
- Kremadan yayın. Yapraklarıyla birlikte bütün çilekleri de yerleştirip soğutun ve dilimleyin.
PAVLOVA TARİFİ
Pavlova malzemeler
- 4 adet yumurtanın akı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
- 1 çimdik tuz
Pavlova kreması için;
- 1 paket krema
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
Pavlova süslemek için;
- Çilek
- Antep fıstığı
- Orman meyvesi
- Böğürtlen
- Frambuaz
PAVLOVA YAPILIŞI
- Fırını 150 dereceye ayarlayıp ısıtın. Fırınınız ısınırken, yumurta aklarını ve tuzu bir kaba alıp çırpmaya başlayın.
- Önce yavaş sonra hızlı bir şekilde çırpın ve çırpma işlemini kar görüntüsüne ulaşana kadar sürdürün.
- Kar gibi olan ve yoğunlaşan yumurta akını çırpmayı sürdürürken şekeri ekleyin ve şekerler iyice eriyene kadar çırpmaya devam edin.
- Şekeri tek seferde değil de birkaç parça halinde dökerseniz daha hızlı eriyebilir.
- Nişasta, sirkeyi ve vanilyayı ekleyin.
- Karıştırma işlemi için spatula kullanın ve alttan üste doğru karıştırarak malzemelerin birbirlerine geçmesini sağlayın.
- Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve ince bir tabaka oluşturacak şekilde yağlayın.
- Karışımı tepsiye dökün ve yuvarlak bir görüntü alacak şekilde yayın.
- Tepsinin ortasındaki karışımı kenarlara doğru dağıtın ve orta bölgenin biraz çukurlaşmasını sağlayın.
- Tatlı kabarmayacağından fırından çıktığında da aynı boyutla karşılaşabilirsiniz.
- Tepsiyi fırının alt rafına koyun ve ısıyı 120 dereceye düşürün. 1 saat 15 dakika kadar pişirin.
- Pişme işlemi sonlanınca fırını kapatın ve soğuyana kadar fırından çıkarmayın.
- Ani ısı değişiklikleri tatlının kırılmasına sebep olabilir.
- Soğumasını beklerken, dolaptan çıkardığınız soğuk kremayı alın ve pudra şekeri ile birlikte derin bir kapta iyice çırpın.
- Tatlının tabanı tamamen soğuduktan sonra kremayı üzerine dikkatli bir şekilde yayın.
- Dilediğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz.
ÇUBUKLU KEK TARİFİ
Çubuklu kek malzemeler
- 1 paket krema
- 200 gram bitter çikolata
- 1 çay bardağı pasta süsü
- 1 paket çöp şiş
Çubuklu kekin kakaolu keki
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- Yarım şişe soda
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
ÇUBUKLU KEK YAPILIŞI
- Fırını 170 derece de ısıtın.
- Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın.
- Sıvı yağ ve sütü ilave edin.
- Unu, kakao ve kabartma tozunu eleyerek harca ilave edin.
- Yavaş yavaş çok sıvı olmayacak şekilde sodayı ekleyin.
- Harç sıvı olursa un ilave edebilirsiniz.
- Harcı yağlanan kek kalıbına dökün.
- Ortalama 25 dakika fırında pişirin.
- Soğuyan keki mutfak robotunda ufalayın.
- Elde ettiğiniz kek kırıntılarına yavaş yavaş kremayı ilave edin.
- Yoğun bir hamur elde etmiş olacağız.
- Hamurdan top yuvarlaklar yaparak çöp şişe batırın.
- Hazırlanan top kekleri eritilmiş çikolataya batırıp çıkartın.
- Üzerinde şekerleme olsun istiyorsanız çikolata kurumadan minik pasta süslerine de batırıp çıkartın.
- Yağlı kağıt üzerinde kurumaya bırakın.
PEYNİRLİ SUCUKLU ÇÖREK TARİFİ
Peynirli sucuklu çörek malzemeler
- 125 gram tereyağı (eritilmiş)
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 adet yumurtanın akı
- 1 paket kabartma tozu
- 5 su bardağı un
İçi için ;
- 1 baton dil peyniri
- 1 parmak sucuk
- Taze kekik
Üzeri için;
- Kalın deniz tuzu
PEYNİRLİ SUCUKLU ÇÖREK YAPILIŞI
- Tüm sıvıları bir karıştırma kabına koyun ve iyice karıştırın.
- Ardından un, kabartma tozu ve tuzu bir kapta eleyin.
- Sıvı karışıma ekleyip, tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurun.
- Hamurunuz hazır olunca ceviz büyüklüğünde hamuru elinize alın ve ince uzun olacak şekilde elinizde yuvarlayın.
- Ardından didiklenmiş dil peyniri, küçük küp doğranmış sucuklar ve taze kekik yapraklarını üzerine yerleştirin ve aynı şekilde açılmış bir diğer hamuru üzerine kapatıp kendi etrafına döndürerek bir topçuk haline getirin.
- Hazırladığınız hamuru muffin kalıbınıza yerleştirin ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 – 40 dakika pişirin.
ÇİKOLATALI DEV CUPCAKE TARİFİ
Çikolatalı dev cupcake malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 tutam karbonat
Üzeri için;
- 250 gram mascarpone peyniri
- 2 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
- Toz antep fıstığı
Çikolata sos için;
- 200 gram bitter çikolata
- 50 gram kakao
ÇİKOLATALI DEV CUPCAKE YAPILIŞI
- Yumurtaları karıştırma kabına koyup çırpmaya başlayın.
- Yumurtalar çırpılırken toz şekeri ekleyerek 2 dakika yüksek devirde çırpmaya devam edin.
- Yoğurt ve ayçiçek yağını ekleyip yüksek devirde 20 – 30 saniye çırpmaya devam edin.
- Un, kakao, kabartma tozu, vanilya ve karbonatı elekten geçirerek sıvı karışıma ekleyip, mikser ile düşük devirde karıştırın.
- Kek harcı hazır olduğunda 11 cm. çapında, 5 – 6 cm. yüksekliğinde fırına girebilen cam kaplara bir kepçe yardımıyla bölüştürün ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 – 25 dakika pişirin.
- Mascarpone peyniri ve pudra şekerini bir karıştırma kabında karıştırın.
- Ardından sıkma poşetine alın. Çikolatanızı benmari usulü eritin.
- Kek hafif ılınınca üzerine hazırlanan mascarpone peynirli karışımdan sıkın.
- Ardından üzerine benmari olarak eritilen çikolatadan gezdirin.
- Antep fıstığı serperek servis edin.
MEYVELİ TARTOLET TARİFİ
Meyveli tartolet malzemeler
Hamuru için
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı kaşığı tozu
- 1 paket vanilya
- 150 gram tereyağı
Kreması için
- 2 buçuk su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1,5 yemek kaşığı labne peyniri
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı toz şeker
MEYVELİ TARTOLET YAPILIŞI
- İlk olarak hamuru yoğurup, 1 saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.
- Daha sonra hamuru yarım cm kalınlığında açıp, istediğimiz büyüklükte daireler kesip, bu daireleri cupcake kalıbımıza veya küçük kek kalıplarına yerleştiriyoruz ve tabanını çatalla deliyoruz.
- 180 derece önceden ısınmış fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz.
- Diğer yanda tüm malzemeleri karıştırıp çırparak kremayı hazırlıyoruz.
- Piştikten sonra labneyi ilave edip mikserle biraz daha çırpıyoruz.
- Fırından çıkardığımız tartlarımızın içini kremayla doldurup, üzerini meyvelerle süslüyoruz.
- Tartoletlerimiz bekleyecekse, meyvelerin üzerine hazır satılan tart jolesinden sürebilirsiniz.
ELMALI KURABİYE TARİFİ
Elmalı kurabiye malzemeler
- 250 gram yumuşatılmış margarin
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı süt veya yoğurt
- Yarım su bardağı pudra şeker
- 3.5 su bardağı un
Elmalı kurabiyenin iç harcı için
- 4 elma
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
- 4 yemek kaşığı toz şeker
Elmalı kurabiyenin üzeri için
- Pudra şeker
ELMALI KURABİYE YAPILIŞI
- Öncelikle tarife iç harcını yaparak başlayın.
- Elmaların kabuklarını soyup bir tavanın içerisine rendeleyin.
- Ayçiçeği yağı, şeker ve tarçını ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin.
- Son olarak ceviz içini ilave edip 1-2 dakika daha pişirin. Soğumaya bırakın.
- Hamuru için, tüm malzemeyi bir kap içerisine ekleyerek yoğurun.
- Kurabiye hamurunu, mutfak tezgahında 3 mm kalınlığında açıp üçgenler kesin.
- Kesilen parçaların geniş taraflarına hazırladığınız elmalı harcı paylaştırıp rulo şeklinde sarın.
- Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın veya yağlı kağıt kullanın.
- Fırın tepsisinin içine hazırladığınız kurabiyeleri dizip, 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin.
- Üstü pembeleşmeye başladığında fırının ısısını kapatın.
- Fırından çıkarılan kurabiyelerin üzerine bol miktarda pudra şekeri serperek servis yapın.
SEBZELİ KİŞ TARİFİ
Sebzeli kiş malzemeler
Kiş hamuru:
- Bir çay bardağı un
- 1 yumurta
- Bir çorba kaşığı süt
- Üç yemek kaşığı soğuk tereyağı
- Kars gravyer peyniri (üzeri için)
- Tuz
İç harcı:
- 1 soğan
- 1 kapya biberi
- 1 çarliston biberi
- 1/3 demet maydanoz
- 1 havuç
- 1 sap pırasa
- 2 adet mantar
- 1 diş sarımsak
- 25 gram Kars gravyer peyniri
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
SEBZELİ KİŞ YAPILIŞI
Kiş hamuru:
- Soğuk tereyağı ve unu rondodan geçirelim.
- Bir kaba alalım, diğer malzemeleri ekleyip yoğuralım.
- Kıvamını alan hamuru streç film ile sarıp buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirelim.
İç harç:
- Tüm sebzeleri ince ince doğrayalım.
- Bir tavaya zeytinyağını gezdirelim ve sırasıyla; soğan, sarımsak, havuç, biberler, mantar, pırasa, domates ve maydanozu ekleyelim.
- Sebzeler hafif diri kalıncaya dek tavada soteleyelim.
- Kars gravyer peynirini içerisine rendeleyelim.
- Baharatlarını ekleyelim, karıştırıp kenara alalım.
- Merdane yardımıyla dinlenen hamuru orta kalınlıkta açalım. Hamuru tart kalıbına yerleştirelim.
- İçine ağırlık yapması için nohut ekleyip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika boyunca ön pişirme yapalım.
- Süre sonunda pişen kiş hamurunun üstünden nohutları alıp hazırlanan iç harcımızı ilave edelim.
- Üzerine Kars gravyer peynirini rendeleyip fırına atalım, üzeri kızarana dek pişirelim.
SİRKELİ TUZLU KURABİYE TARİFİ
Sirkeli tuzlu kurabiye malzemeler
- 3-4 bardak un
- 250 gram tereyağı
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
- 50 gram çörek otu
- 1 tane yumurta beyazı
SİRKELİ TUZLU KURABİYE YAPILIŞI
- Oda sıcaklığında olan tereyağınızı bir kaba koyun.
- Üzerine yumurtalarınızı kırın ve 1 çay kaşığı zeytinyağı dökerek karıştırın.
- İyice karıştırdıktan sonra 2 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz, bir buçuk yemek kaşığı şeker ve kabartma tozunu ilave edin ve tekrar karıştırın.
- Ardından ununuzu ilave edin ve kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
- Hamurunuzu ceviz büyüklüğünde koparın ve ince uzun bir rulo gibi uzatın.
- Ardından 3-4 parmağınız kadar büyüklükte kesip tepsiye dizin.
- Yumurta beyazını üzerine sürün ve çörek otunu ilave edin.
- 180 derecelik fırında kızarana kadar 10-12 dakika arasında pişirin.
NİŞASTALI KURABİYE TARİFİ
Nişastalı kurabiye malzemeler
Hamuru için:
- 250 gram tereyağı
- 500 gram mısır nişastası
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 4 yemek kaşığı un
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
- 1 adet yumurtanın akı
- 2 yemek kaşığı susam
NİŞASTALI KURABİYE YAPILIŞI
- Önce yağı eritip, ılınmasını bekleyin.
- Derin bir yoğurma kabının içine mısır unu, tuz, pudra şekeri, kabartma tozu ve 4 yemek kaşığı unu ekleyip, parmak uçlarınızla karıştırın. İçine yumurta sarısı ile beraber ılınmış tereyağını ilave edip, yoğurmaya başlayın.
- Malzemeler birbiriyle iyice özleşip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ettiğinizde hamuru bir top haline getirin.
- Üzerini temiz bir mutfak beziyle örtüp, en az 30 dakika dinlenmeye bırakın.
- Bir tabağa susam ve Hindistan cevizi rendesini koyarak karıştırın.
- Bir kasenin içine yumurta akını kırıp, iyice çırpın.
- Diğer yanda fırın tepsinizi yağlayıp, hazır edin. Fırını da 175 dereceye ayarlayıp, önceden ısıtın.
- Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, iki elinizin arasında yuvarlayın.
- Hafifçe üzerine bastırıp, yassılaştırın. Bu kurabiyeleri yumurta akına bulayıp, susamlı karışıma batırın ve fırın tepsisine dizin.
- Sıcak fırında 20-25 dakika kadar, üstleri iyice pembeleşinceye değin pişirip, hemen tepsiyi dışarı çıkarın.
- Soğumasını bekleyip, servis tabağına dizin.
KANEPE TARİFİ
Kahvaltılık kanepe malzemeler
- 4 dilim kare tost ekmeği ya da 1 adet baget ekmek
- 16 adet cherry domates (Yoksa normal domates de olur)
- 8 siyah zeytin
- 8 yeşil zeytin
- 150-200 gram sert peynir
- 1 paket labne peyniri
- Çörekotu
- Marul ya da maydanoz
KANEPE YAPILIŞI
- Ekmekleri dörder parçaya bölün.
- Labnenin içine çörek otunu ekleyip ekmeklerin üzerine sürün.
- Ekmek parçalarının üzerine cherry domates, bir küp peynir ve çekirdeksiz bir zeytin yerleştirip kürdanla tutturun.
- Tabağı maydanoz ya da marulla süsleyin.