Hem ekonomik hem lezzetli yılbaşı sofrası menüsü
Yılbaşı zamanı umut ve mutluluk zamanı. Lezzetli sofralar etrafında toplanıp, ailecek yeni yılı karşılamak en keyifli anlarımız. Covid 19’un sevdiklerimizle aramıza koyduğu mesafe nedeniyle yaklaşık iki senedir büyük sofralar kuramaz olduk. Ancak "2022 yılbaşı gecesi farklı olsun ve hep bir arada olalım" diyorsanız, sizin için hem ekonomik hem de lezzetli bir yılbaşı sofrası menüsü hazırladık. Karşınızda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uzmanı Gökhan Taşpınar'dan 2022 yılbaşı sofrası menüsü için zencefilli balkabağı çorbası, humus, kestaneli tavuk dolması ve kakaolu irmik tatlısı tarifleri ve püf noktaları...
Gastronomi ve Mutfak Sanatları akademisyenleri ve şef adayı öğrencileri özlediğimiz yılbaşı sofralarıyla bizi tekrar buluşturacak hem ekonomik hem de lezzetli bir yılbaşı menusu hazırladılar... Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uzmanı, Su Ürünleri Mühendisi ve Öğretim Görevlisi Gökhan Taşpınar, yılbaşı menusunu hazırlarken yılbaşı ruhuna en yakışan malzemeleri seçtiklerini belirtti.
Reçeteleri, bütçeleri çok zorlamayacak ama lezzetten de ödün vermeyecek şekilde hazırladıklarını dile getiren Gastronomi Uzmanı Gökhan Taşpınar. menü hazırlarken nelere dikkat ettiklerini şu şekilde anlattı:
Yılbaşı sofralarının klasiği hindi yerine daha ekonomik olan tavuğu önerdik. Çam fıstığı yerine daha uygun fiyatlı kestaneli bir tarif hazırladık. Yine semt pazarlarından rahatlıkla alınabilecek balkabağı ile yılbaşı ruhuna en yakışan zencefilli balkabağı çorbası ile keyifli ve lezzetli bir başlangıç düşündük. Tatlı ise yılbaşı sofralarının olmaz ise olmazı. Az malzemeli kakolu irmik tatlımız ise damaklarımıza tatlı bir lezzet bırakacak.
Şimdi gelelim başlangçtan ana yemeğe kadar lezzetli tariflerin yapılışına!
ZENCEFİLLİ BALKABAĞI ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
- 500 gr balkabağı
- 1 tatlı kaçığı toz zencefil
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 litre su
- 1 tatlı Tuz
- Zeytinyağı
ZENCEFİLLİ BALKABAĞI ÇORBASI YAPILIŞI
- Zeytinyağını tencereye koyup küp küp doğradığınız balkabağı, patates ve havucu ekleyin.
- 2-3 dakika kavurduktan sonra toz zencefilli ekleyin.
- 1-2 dakika sonra kaynamış suyu ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin.
- Sebzeler yumuşayınca blendırdan geçirin.
- 5 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatın ve son aşamada tuzu ekleyin.
HUMUS TARİFİ
Malzemeler
- 2 su bardağı nohut
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 2 diş sarımsak
- 2 adet limon
- Yarım su bardağı tahin
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1,5 çay kaşığı tuz
Üzerine
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Dilerseniz üzerine zeytinyağı yerine tavada tereyağı ve kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.
HUMUS YAPILIŞI
- İçine 1 kaşık karbonat koyduğunuz 1 gece veya en az 4-5 saat öncesinden ıslattığınız nohutları sudan çıkartıp süzün.
- Nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyin ve 45 dk kadar pişmeye bırakın.
- Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın.
- Tahin, zeytinyağı, ince ince kıyılmış sarımsağı, kimyon ve tuzu bir kâseye alıp limonların suyunu da ekleyip karıştırın.
- Haşladıktan sonra suyunu süzdüğümüz nohutların kabuklarını soyun ve hazırladığınız tahinli karışımla mutfak robotunda pürüzsüz kıvam alıncaya dek çekin.
- Robottan çekme esnasında ısınmaması için birkaç parça buz ilave edilebilir.
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı kırmızı toz biberi tavada kızdırın ve servis ederken üzerine dökün.
- Dilerseniz üzerinde zeytinyağı yerine tavada tereyağı ve toz biber de gezdirebilir, son aşamada kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
KESTANELİ İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI TARİFİ
Malzemeler
- 1 adet bütün tavuk
İç pilavı için
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 200 gr kestane
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Üzeri için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım limon suyu
- 1 çay kaşığı toz biber
KESTANELİ İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI YAPILIŞI
- Soğanları yemeklik doğrayın.
- Tereyağını eritin.
- Doğradığınız soğanları renk alana kadar kavurun.
- Pirinçleri ilave edin 5-6 dakika kadar kavurun.
- Kestane, kuş üzümü, karabiber ve tarçın ekleyin.
- 2- 3 dakika daha kavurun.
- Sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak 8-9 dakika kadar kısık ateşte demleyin.
- Tereyağı, limon suyu ve toz biberi bir kapta karıştırın ve tavuğu hazırladığınız tereyağlı karışım ile yağlayın.
- Tavuğun içine hazırladığınız iç pilavı ilave edin.
- Tavuğun pişerken ayrılmaması için bacaklarını çapraz bir şekilde bağlayın.
- 180 derecede 45 dakika pişirin.
KAKAOLU İRMİK TATLISI TARİFİ
Malzemeler
- 1 litre süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı irmik
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
Üzeri için:
- Hindistan cevizi
KAKAOLU İRMİK TATLISI YAPILIŞI
- Tencerede vanilya hariç bütün malzemeleri ekleyerek homojen bir hale gelinceye kadar karıştırın.
- Ocağa alarak sürekli karıştırarak pişirin ve kaynadıktan sonra orta ateşte 2-3 dakika pişirmeye devam edin.
- Ocaktan aldıktan sonra içine vanilyayı ekleyerek karıştırın.
- Oda sıcaklığında soğuduktan sonra 2-3 saat kadar dolapta dinlendirin.
- En son tabaklara porsiyonlara bölüp hindistan cevizi ile süsleyin.
ALTERNATİF YILBAŞI MENÜSÜ TARİFLERİ Mİ ARIYORSUNUZ?
O HALDE BU HABERLERİMİZE GÖZ ATIN: