Lezzetli çorba yapmanın sırları ve çorba yaparken sıkça olan sorunlara çözümler
Kuru baklagil, sebze veya terbiyeli fark etmeksizin çorba yapmanın püf noktalarını öğrenmek ve daha lezzetli çorbalar yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. "Terbiyeli çorba yaparken terbiyem neden sürekli topaklanıyor?", "Sebze çorbası yaparken sebzeler neden kararıyor?" veya "Eyvah, çorbanın tuzunu fazla kaçırdım!" Bunlar henüz mutfakta yeni olan herkesin sıkça karşılaştığı sorunlar arasında... Ama merak etmeyin, çorba yaparken çok sık karşılaştığınız sorunlara çözüm önerileri Posta.com.tr'den geliyor... | Posta.com.tr Özel
Kısık ateşte pişirin
Çorbanızın daha lezzetli olmasını istiyorsanız, tıpkı diğer tencere yemeklerinde olduğu gibi çorbanın da kısık ateşte pişmesi gerekir. Böylece tüm malzemeler birbiri ile daha iyi harmanlanır, lezzet çorbanın içinde kalır. Çorbayı yüksek ateşte pişirirseniz malzemeler özdeşleşemeden kaynayıp erir. Bu da çorbanızın daha lezzetsiz olmasına yol açar.
Terbiyenin topaklanmaması için terbiyeyi azar azar ekleyin
Unlu terbiyeli çorbalar yaparken terbiyenin topaklanmaması için terbiyeyi azar azar dökmelisiniz. Hatta annelerimiz normalde terbiyeyi dökmeden önce terbiyeyi hazırladıkları kaseye önce tencerede pişmekte olan çorbadan bir kepçe katar. Orada karıştırır, sonra bir kepçe daha katar, onu da iyice karıştırır, böylece sıcak çorba ile soğuk terbiye çok daha kolay kaynaşır. Biraz çorba ile karışan terbiyeyi de çorbaya yavaş yavaş döker, bir yandan da hızlıca karıştırmaya devam ederler. Siz de terbiyenizin topaklanmasını istemiyorsanız çorba için hazırladığınız terbiyeyi çorbaya bir defada dökmeyin.
Tebiyenin kesilmemesi için sıcak olarak ekleyin
Yoğurt çorbası, yarma çorbası, kremalı mantar çorbası gibi yoğurt, krema veya süt kullanılan çorbalarda en önemli sorunlardan biri kremanın, sütün veya yoğurdun kesilmesidir. Bunun nedeni terbiyenin soğuk bir şekilde bir anda eklenmesidir. Terbiyenin kesilmemesi için çorbanın sıcaklığı ile aynı seviyede olması gerekir. Bunu da az önce terbiyenin topaklanmaması için verdiğimiz püf noktasında anlatmıştık.
Nane, pul biber gibi baharatları çorba piştikten sonra, servis öncesi dökün
Tuz haricindeki tüm baharatların çorbaya servis sırasında eklenmesi gerekir. Çünkü bu baharatlar çorbanın rengini bozar. Pişerken kararmasına yol açar. Bir diğer yandan bu baskın tatlar, ısındıkça daha baskın hale gelir.
Sütlü çorbalarda tuz ne zaman eklenir?
Eğer çorbanızı sütlü veya kremalı yapıyorsanız, tuzun en son katılması gerekir.
Sebzeler kararıyorsa çok az sirke katın
Sebze çorbası yaparken pişirme esnasında sebzeleriniz kararıyorsa, çok az miktarda sirke katın. Bu sayede sebzelerin kararmasını önlersiniz. Böylece içine havuç, kereviz gibi sebzeler kattığınız çorbalarınız sunum sırasında çok daha şık görünür. .
Çorbanızın yağı fazla kaçtıysa çözümü var
Çorbanızın yağının fazla kaçtığını düşünüyorsanız iri bir marul yaprağını yıkayıp kuruttuktan sonra tencerenin içine bırakın. Marul, fazla olan yağı emecektir. Yağı emdikten sonra marulu tencereden çıkarabilirsiniz.
Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa çözümü patates
Çorbanızın tuzunu fazla kaçırmışsanız bunun da çözümü var. Özellikle yeşil kabak çorbası veya ezogelin, mercimek gibi çorbalarda sıkça tuz ayarını kaçırabiliriz.
- Sütlü yeşil kabak çorbasında tuzu bir türlü ayarlayamamamızın sebebi kabağın çok fazla tuz kaldırmaması. Bu nedenle yeşil kabak çorbası yaparken bunun tek çözümü normalde çorbalara kattığınız tuzdan çok daha az katmak ve kattığınız her miktardan sonrasında tadını kontrol etmek.
- Mercimek ve ezogelin çorbalarında tuzun fazla kaçma nedeni de genellikle kullanılan salçalardır. Eğer daha önce alışık olduğunuz bir salça kullanmamışsanız, bu salçanın tuz oranı fazla olabileceğinden, her zaman kullandığınız ölçü bile fazla gelebilir.
- Tuz fazlaysa soyulmuş iki dilim patatesi tencereye atın. Patatesler pişerek tuzu emecektir. Servis öncesi patatesleri tencereden çıkarın. İşte sorun çözüldü! Afiyet olsun!
Sebze çorbalarını unsuz ve kremasız yoğunlaştırma yolları
Eğer sebze çorbalarını çok seviyorsanız ancak yeterince yoğun olmadıklarını, fazla sulu kaldıklarını düşünüyorsanız, balkabağı, brokoli gibi çorbaları yaparken, soğan kavurma aşamasında çorbaya kabuğu soyulmuş ve halka halka doğranmış bir adet havuç katabilirsiniz. Havucun soğanla hafif kavrulması çorbaya ayrı bir lezzet de katar. Sonrasında blender'dan geçirdiğiniz çorbanızın ne kadar lezzetli olacağına siz de inanamayacaksınız...
- Evde havuç yoksa, tüm sebzeleri ve sıcak suyu ekledikten sonra tencereye 1-2 çorba kaşığı ıslatılmış kırmızı mercimek ekleyebilirsiniz.
- Kırmızı mercimek çok bereketlidir, bu nedenle kontrollü kullanın. 1-2 çorba kaşığı mercimek 4-5 kişilik çorba için yeterli olacaktır. Kırmızı mercimeği ayarlayamazsanız ve çorbanız çok yoğun olursa, çözüm, kontrollü bir şekilde sıcak su eklemek ve bir taşım kaynatmak.
- Brokoli gibi çorbalarda da salatada kullandığınız kerevizin kalanını değerlendirebilirsiniz. Böylece hem brokoli çorbasının enfes yeşil rengini bozmaz hem de harika bir aroma verir.
Çorbada et suyu, tavuk suyu veya kemik suyu kullanın
Bunu zaten büyüklerimiz bize çok kereler söylemiştir ancak Posta.com.tr için çorba yapmanın püf noktaları rehberi hazırlıyorsak, çorbada et veya tavuk suyu kullanmadan da mutlaka bahsetmek gerekir.
Çorbada et suyu, tavuk suyu veya kemik suyu kullanın . Çorbalarda daha önceden hazırlanmış et suyu veya tavuk suyu kullanmak çorbanın hem lezzetini hem de faydasını artırır. Et suyu ve tavuk suyu sayesinde çorbanın yoğunluğu daha fazla olur.
Çorbada kemik suyu kullanıyorsanız, bu kemik suları dana ise ortalama 4-6 saatte, sığırsa 8-10 saatte hazırlanıyor. O nedenle kemik suyu kullanacağınız çorbalar için bu işlemi bir gün önceden yapmanız gerekiyor.
Son olarak şunları unutmayın:
Çorba yaparken
- Teflon tabanlı tencere kullanmayın.
- Yüksek ateşte pişirmeyin. Her zaman çok kısık ateşte, mümkünse kahve pişirdiğiniz küçük gözde, en kısık modda pişirin.
- Çorbalarda çelik tencere, karıştırmak için tahta kaşık kullanın.
Bonus bilgi: Yemeğim neden tatsuz tutsuz oldu?
Çorbanın veya yemeğin her şeyini harika yaptınız ancak nedense tadı tuzu yok, yöresel bir ifadeyle "sası oldu" ancak neden, bilmiyorsunuz. Bir ufak "anane" püf noktası verelim. Çorbanın tuzunu almak için kullanılan patates, yemeğin tüm lezzetini de içine çeker. Yemekleri çoğaltmak için de kullanılan patatesin hem iyi hem kötü yanı budur. Çünkü özellikle türlü gibi yemeklerde kullanılan patates, tüm yemeğin lezzetini içine çekince özellikle patatesi ayırıp yiyenlere tatsız tutuz gelebilir. Bu nedenle patatesi yemeklerde daha kontrollü kullanmakta fayda vardır. Yani çok seviyorum diyerek tarifteki miktardan daha fazla kullanmayın.