Haytalya, Kilis mutfağına ait çok hafif bir tatlı türü. Kilis usulü su muhallebisi olarak da tanımlayabileceğimiz Haytalya, çok hafif gül suyu ile lezzendiriliyor. Sıcak yaz günlerinde rahatlıkla yapabileceğiniz bu serinletici tatlıyı Türkiye Aşçılar Milli Takımı'nın ilk üyesi Şef Eyüp Kemal Sevinç'ten aldık. Sevinç, Ulusal Aşçılık Yarışması'nda da Türkiye birincisi seçilen bir ustamız.
Haytalya, aynı zamanda Gaziantep'in yöresel tatlısı olarak da biliniyor. Ancak Gaziantep usulünde şerbet yapılıyor ve daha az meyve kullanılıyor. Bizim tarifimizde ise biraz şekerli su var ancak şerbet hazırlamıyoruz. Antep usulü Haytalya'da farklı olarak badem içi, tercihe göre nar tanaleri, Frenk üzümü gibi malzemeler de kulanılıyor. Ancak biz bu Haytalya tarifini Şef Eyüp Kemal Sevinç'in usulü ile yapacağız.
Haytalya için eşit oranda süt ve su karıştırılıyor, nişasta ile karıştırarak pişiriliyor. Tabii ki iş bununla bitmiyor. Şef Eyüp Kemal Sevinç, bizim için adım adım Haytalya tarifi ve malzemelerini anlattı. Kolları sıvayın! Bu sıcak yaz günü için en iyi tatlı alternatifi için mutfağa giriyoruz!
Haytalya tatlısının klasik tarifinde daha az meyve kullanılıyor. Ancak biz Sevinç'ten bol meyveli bir tarif aldık. Siz de tarifi hazırlarken damak tadınıza göre farklı mevsim meyveleri ile çeşitlendirebilirsiniz.