Yemek İlk kanlıca mantarı tezgahlarda yerini aldı: Kilogramı 80 TL'den satılıyor!

İlk kanlıca mantarı tezgahlarda yerini aldı: Kilogramı 80 TL'den satılıyor!

Paylaş
İlk kanlıca mantarı tezgahlarda yerini aldı: Kilogramı 80 TL'den satılıyor!

Aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu sebebiyle yararlı bir protein kaynağı olan, 'kanlıca mantarı' toplanmaya başlandı. Hava sıcaklıklarının düşmesi ve yağışlarla birlikte, Kastamonu'da toplanmaya başlanan kanlıca mantarı tezgahlarda yerini aldı. Vatandaşlar tarafından yaylalardan ve kentin yüksek kesimlerinden toplanan kanlıca mantarının, kilogramı yaklaşık 80 ila 100 TL arasında satılıyor.

Kastamonu'da vatandaşlar tarafından yaylalardan toplanan kanlıca mantarı tezgahlarda yerini alarak kilogramı, 80-100 TL arasında satılmaya başlandı. Aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu sebebiyle yararlı bir protein kaynağı olan, 'kanlıca mantarı' toplanmaya başlandı. Hava sıcaklıklarının düşmesi ve yağışlarla birlikte, Kastamonu'da toplanmaya başlanan kanlıca mantarı tezgahlarda yerini aldı. Vatandaşlar tarafından yaylalardan ve kentin yüksek kesimlerinden toplanan kanlıca mantarının, kilogramı yaklaşık 80 ila 100 TL arasında satılıyor.,

Haberin Devamı

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde kanlıca mantarı satmaya başlayan pazar esnafı, ilerleyen süreçte bollaşması ile birlikte kanlıca mantarının fiyatının düşeceğini söyledi.

KANLICA MANTARI NEDİR?

Çam mantarı ve Melki mantarı ve çintar adlarıyla da anılan kanlıca mantarı, Türkiye'de Batı Karadeniz'de özellikle oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantar türü. Kanlıca mantarının gölgelik yerde yetişenleri sarı-turuncu renkli olurken, hafif güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renk alıyor. Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olduğu için bu türlerine de çam kanlıcası ya da kara kanlıca adı veriliyor.

NASIL TÜKETİLEBİLİR?

Kanlıca mantarının kavurması, yumurtalısı veya yemeği yapılabilir. Fazla kalan mantarları salamura olarak değerlendirilerek uzun zaman boyunca muhafaza edilebilri. 

Haberin Devamı

Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken salamurası pek bilinmemektedir.

GÜZELLİK REÇETELERİNDE DE KULLANILIYOR

Kanlıca mantarının haşlama suyu cilt güzelliği için kullanılıyor. Mantarın suyu aynı zamanda sivilce tedavisinde de değerlendiriliyor. Bunun için mantar suyunu bir pamukla sivilceli cildinize sürebilirsiniz. Kanlıca mantarında ayrıca bazı yörelerde ağrı ve romatizmalar için kremler yapıldığı da biliniyor.