Sıcak havalarda sofraları serinleten en lezzetli 7 zeytinyağlı tarifi
Yaz sıcaklarında sofraları hem lezzetleri hem de hafif olmaları sayesinde serinleten lezzetlere göz atmaya ne dersiniz? Evet, klasik Türk mutfağının vazgeçilmezi olan zeytinyağlılardan bahsediyoruz. Yapıldıktan sonra buzdolabında birkaç gün bekleyebilen, kahvaltıdan günlere, her sofraya yakışan, ağır et yemeklerinin yanında zarif bir eşlikçi olan zeytinyağlıların en klasik tarifleri ile karşınızdayız. İşte zeytinyağlı yaprak sarmadan biber dolmasına, barbunyadan patlıcan veya kabak silkmeye kadar en pratik ve lezzetli tarifler!
Mutfaklarda zeytinyağlı yemeklerin yeri ayrıdır.Hem lezzetli hem de hafif olmaları ile yaz aylarında sıklıkla tercih edilirler. Davetsiz misafirleri gülümseten, kahvaltıdan ailenin büyüklerinin yer aldığı davet menüsüne kadar her sofraya yakışan; üstelik harcanan emeğin karşılığını muhteşem lezzeti ile veren zeytinyağlılar, yaz mevsimi sofralarının vazgeçilmezleri arasında. Biz de bu nedenle sizler için en klasik zeytinyağlı tariflerini listelemek istedik. Bu yaz sıcaklarında kilo dengenizi korumak, aynı zamanda sofranıza şıklık katmak istiyorsanız, bu tariflerimize mutlaka göz atın! İşte yaz sofralarınız için kolayca hazırlayabileceğiniz en pratik zeytinyağlı tarifleri...
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA TARİFİ
Misafir tabaklarının ve sofra mezelerinin olmazsa olmazı arasında yer alan zeytinyağlı yaprak sarma tarifi, günün her saati afiyetle tüketebileceğiniz şahane bir lezzet. Peki, zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır? Her lokmasında ayrı lezzet alacağınız zeytinyağlı yaprak sarma tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
MALZEMELER
- 4-5 adet soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1,5 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 kesme şeker
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı kaynamış su
- 500 gram salamura asma yaprağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı kaynar su
- Yarım limonun suyu
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA YAPILIŞI
- Salamura asma yapraklarını su altında yıkayıp durulayın ve ardından suyunu süzün.
- Soğanların kabuğunu soyup ince ince doğrayın.
- Doğradığınız soğanları, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1.5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstıkla birlikte tencereye alıp kısık ateşte kavurun.
- 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanların üstüne ekleyin.
- 1-2 dakika daha kavurun.
- Pirincin içine 1 yemek kaşığı kuru nane, 1.5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın.
- Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin.
- Çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
- Pirinçler suyu çekince ocağı kapatıp iç harcı soğutun.
- Harcı sapları koparılmış asma yapraklarına paylaştırıp parmak inceliğinde sarın.
- Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve kaynar suyu ekleyip orta ateşte 25 dakika pişirin.
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ
Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alan zeytinyağlılar arasında zeytinyağlı yaprak sarma tarifi en bilindik ve en popüleri. Peki, zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır? Lokum gibi kıvamı ve şahane lezzetiyle zeytinyağlı yaprak sarma tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
MALZEMELER
- 1 kilogram dolmalık biber
- 2 adet kuru soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Birkaç dal taze nane
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yarım kahve fincanı kuş üzümü
- Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
- 1 adet büyük boy domates
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI YAPILIŞI
- Öncelikle iç malzemesi için kuru soğanları doğrayın ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun.
- Soğanlar kavrulunca rendelenmiş veya robottan geçirilmiş 1 adet domatesi ekleyin ve karıştırın.
- Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçleri ilave ederek hafifçe kavurun.
- Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker ve tuzu da ilave edin.
- Karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
- Son olarak ince doğradığınız maydanoz ve taze naneyi de ekleyin, karıştırın.
- Ardından dolmalık biberlerin kapak kısmını açın ve güzelce yıkayın.
- Her biberin içine yarısını biraz geçecek kadar iç harcı doldurarak tencereye yerleştirin.
- Dolmaların kapağını domatesle kapatabilirsiniz.
- Daha sonra uygun bir tencereye doldurun.
- Son olarak üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin ve biberlerin yarısına gelecek kadar su ilave edin.
- Tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
- Pirinçler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE TARİFİ
Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alan zeytinyağlılar arasında zeytinyağlı taze fasulye en bilindik ve en popüler tariflerden biri Peki, zeytinyağlı taze fasulye nasıl yapılır? Lokum gibi kıvamı ve şahane lezzetiyle zeytinyağlı taze fasulye tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
Sadece zeytinyağlısı değil, kıymalısı da sofralara çok yakışan taze fasulyenin en makbulü zeytinyağlısı. Özellikle mevsiminde, çalı fasulye, zeytinyağlı taze fasulye yapmak için en ideali. Ancak siz etli etli fasulye seviyorsanız, zeytinyağlıda ayşekadın fasulye de kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE MALZEMELERİ
- Yarım kilo taze fasulye (Normalde etli/kıymalı fasulyede ayşekadın fasulye, zeytinyağlısında ise çalı fasulye kullanılır ancak zeytinyağlı fasulyenizin daha da lezzetli olmasını istiyorsanız ayşekadın fasulye kullanın)
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 2 küçük domates (ya bir adet büyük domates. Pembe domates olursa, çok daha lezzetli olur)
- Yarım yemek kaşığından biraz az domates salçası (Zeytinyağlılarda özellikle yazın salça kullanmazsanız, sebzenin lezzeti daha iyi ortaya çıkar)
- İsteğe göre pul biber (ayrıca taze fasulyeye toz kırmızı biber de çok yakışıyor)
- 1 su sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker (eğer seviyorsanız şekeri de 1 tatlı kaşığı ekleyebilirsiniz. zeytinyağılılara yakışıyor)
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YAPILIŞI
- Fasulyeleri güzel bir şekilde yıkayın. Kılçıklıysa temizleyip istediğiniz boyutta kırın. Mevsimindeyse fasulye çok kılçıklı olmaz ama siz yine de kontrol edin.
- Soğanları yemeklik bir şekilde incecik doğrayın.
- Sarımsakları soyup ikiye bölün. İsterseniz incecik doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz.
- Domatesleri küçük küp küp doğrayın.
- Ardından önce fasulyeleri, üzerine soğanı, ardından sarımsağı ve son olarak domatesleri tencereye ekleyin (karıştırmayın)
- Son olarak yemeğin tuzunu ve şekerini ekleyin.
- 1 bardak sıcak suda salçayı eritin ve üzerinde gezdirin (Dilerseniz salça eklemek yerine sadece su gezdirebilirsiniz)
- Yemeğin üzerinde çok az zeytinyağı gezdirin. Kalanını piştikten sonra ekleyeceğiz.
- Ocağın altını yakın. Su kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp pişmeye bırakın.
- Pişmeye yakın yemeğinizin üzerinde kalan zeytinyağını ekleyin.
- Biraz dinlendirdikten sonra ılık olarak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA TARİFİ
MALZEMELER
- 1 kilogram taze barbunya
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet büyük boy patates (klasik tarifte patates vardır ancak patates koymazsanız barbunyanın tadı daha güzel olur)
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy domates
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı domates salçası (İsteğe göre. Taze barbunya yaparken salça kullanmazsanız, bakliyatın tadı daha iyi çıkar)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Servis için limon
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA YAPILIŞI
- Barbunyanın kabuklarını ayıklayın bol suda yıkayın ve üzerini geçecek kadar su ilave edin.
- Orta ateşte ortalama 10 dakika haşlayın.
- Yarım çay bardağı zeytinyağı derin bir tencerede kızdırın.
- 1 adet rendelenmiş soğan ve 2 diş ezilmiş sarımsağı katıp hafif bir renk alana kadar soteleyin.
- Küp küp doğranmış patatesi (dilerseniz hiç koymayabilirsiniz) ve havucu da ekleyin, kavurmaya devam edin. (Bazı tariflerde salça da kullanırlar ancak zeytinyağlı tariflerde salça kullanmazsanız, taze bakliyatın tadı daha güzel ortaya çıkar)
- Haşlanmış barbunyaları da tencereye ilave edip rendelenmiş domatesleri ve tuz, toz şekeri ekleyip kısık ateşte pişirmeye bırakın.
- Ocaktan aldığınız barbunyayı kapağı kapalı tencerede oda ısısına gelene kadar dinlendirin.
- Servis kabına aldığınız barbunyayı arzuya göre maydanozla süsleyip limon sıkarak servis edebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ
MALZEMELER
- 5 adet enginar
- 150 gr arpacık soğan
- 3 adet patates
- 2 adet havuç
- 2 çorba kaşığı un
- 1,5 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 limonun suyu
- 1 su bardağı su
- 1 demet dereotu
- Tuz
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR YAPILIŞI
- Enginarların alt kısımlarından 5 cm bırakarak kesin.
- Yaprak kısımlarını da 5 cm bırakarak kesin.
- Çanak yaprakları 1 cm bırakarak kesin.
- Saplarını körpe kısmına kadar kesin.
- Ortasındaki tüylü kısmı kaşıkla temizleyin.
- Temizlenmiş enginarları limonla ovun.
- Bir miktar suya 1 limonun suyu ve un ilave edip karıştırın.
- Enginarları kararmamaları için bu karışımda bekletin.
- Havuçları temizleyip dörder parça halinde kesin. Verev şekilde doğrayın.
- Arpacık soğanları soyun.
- Patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın.
- Enginarların çukur kısımları üste gelecek şekilde tencereye dizin.
- Ortasına havuç, soğan ve dereotunu ilave edin.
- Zeytinyağı, tuz, şeker, yarım limonun suyu ve 1 bardak suyu ekleyin.
- Üzerini yağlı kağıtla kapatıp orta ateşte 15 dakika pişirin.
- Patatesleri ilave edip 10 dakika daha pişirin.
- Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Enginarları servis tabağına yerleştirin.
- Tencerede kalan suyu üzerine gezdirerek döküp servis yapın.
ZEYTİNYAĞLI İMAM BAYILDI TARİFİ
MALZEMELER
- 5 adet patlıcan
- 4 adet domates
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 6-7 diş kuru sarımsak
- 2-3 adet yeşilbiber
- Kızartma için daha önce başka bir kızartmada kullanılmamış zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz
İMAM BAYILDI YAPILIŞI
- Soğan, domates, yeşil biber, ince ince doğranır.
- Sarımsaklar soyulur.
- Patlıcanlar alacalı soyulur ve yeşil sapları koparılmadan bıçak yardımıyla kesilir.
- Patlıcanlar yağda yumuşayana kadar kızartılır ve peçete serilmiş bir kaba konularak fazla yağını çekmesini sağlanır.
- Geri kalan soğan, domates, biber, sarımsak (bütün olarak) atılarak kavrulur, domatesler suyunu çekince iç harcı hazır hale gelir.
- Patlıcanlar fırın tepsisine dizilerek içleri genişletilir.
- Hazırlanan iç patlıcanların içine doldurulur.
- Fırında 10-15 dakika daha pişirilerek servis edilir.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Tarihte bilinen ilk imam bayıldı tarifi
HABER ÖNİZLEMESİ:
Oyuncu ve yemek kültürü araştırmacısı Rıza Sönmez, özel bir üniversitede verdiği Yemek Kültür ve Toplum dersinde tarihte bilinen ilk imambayıldı yemeğinin tarifini verdi. Tarif 1844 yılında taş baskı olarak basılmış bir yemek kitabından.
FARKLI SEÇENEKLER Mİ ARIYORSUNUZ?
O halde zeytinyağlılarda bu önerileri de kendinize not alabilirsiniz:
- Telli şakşuka tarifi
- Girit usulü kabak çiçeği dolması
- Ünlü şeflerden enginar tarifleri
- Patlıcan yemek çeşitleri: Patlıcanla yapılan 10 kolay ve enfes tarif
- Ekşili bamya yemeği
- Zeytinyağlı bezelye tarifi
- Zeytinyağlı soğan dolması
- Zeytinyağlı patlıcan yemeği
- Zeytinyağlı börülce
- Zeytinyağlı bakla
- Bergama Çığırtması (Patlıcan Çığırtma)
- Limonlu ve portakallı kabak
- Kabak Silkmesi
- Patlıcan silkme
- Çırtma
- Zeytinyağlı patlıcan paçası
- Tepside zeytinyağlı kabaklama
- Zeytinyağlı fasulye dizmesi
- Soslu patlıcan tarifi
- Bezelye ekşilemesi
- İzmir usulü enginar dolması
- Zeytinyağlı kapya biber dolması