Yemek YARIM KİLO BUĞDAYDAN AŞURE YAPILIŞI TARİFİ! Evde kolay aşure yapımı için hangi malzemeler gerekli? Yarım kilo buğdaydan aşure nasıl yapılır?

YARIM KİLO BUĞDAYDAN AŞURE YAPILIŞI TARİFİ! Evde kolay aşure yapımı için hangi malzemeler gerekli? Yarım kilo buğdaydan aşure nasıl yapılır?

Paylaş
YARIM KİLO BUĞDAYDAN AŞURE YAPILIŞI TARİFİ! Evde kolay aşure yapımı için hangi malzemeler gerekli? Yarım kilo buğdaydan aşure nasıl yapılır?

Aşure günü 28 Temmuz Cuma günü itibariyle idrak edildi. O günden bu yana da yüz yıllardır devam eden gelenek aşure tatlısı yapılmaya devam ediyor. Birçok malzeme içermesi nedeniyle yapılışı zor gibi görünse de eğer kullanılan ölçülere dikkat edilirse muhteşem bir lezzeti yakalamak oldukça kolay. Bu kapsam da biz de tam ölçülü malzemeleriyle yarım kilo buğdaydan aşure yapılışını okurlarımız için hazırladık…

Yarım kilo buğdaydan aşure yapılışı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Tarihi yüzlerce yıl eskiye dayanan, tarifi ise kişiden kişiye değişebilen aşure tatlısı, bir Muharrem ayında daha damakları şenlendiriyor. Buğdayı, nohudu, fasulyesi ve çeşit çeşit meyvesiyle hem lezzet hem de besin deposu aşurenin yarım kilo buğdaydan nasıl yapıldığını madde madde anlattık…

Haberin Devamı

EVDE KOLAY AŞURE YAPIMI İÇİN HANGİ MALZEMELER GEREKLİ?

  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 250 gr kuru fasulye
  • 250 gr nohut
  • 100 gr kuru üzüm
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 150 gr kuru incir
  • 50 gr kuş üzümü
  • 150 gr kuru kayısı
  • 50 gr fındık
  • 50 gr ceviz
  • 50 gr çam fıstığı
  • 50 gr dut kurusu
  • 900 gr toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • İsteğe göre 1 kahve fincanı gül suyu
  • 5 litre su

Üzeri için;

  • Kuş üzümü
  • Nar taneleri
  • Fındık
  • Hindistan cevizi rendesi
  • Kuru kayısı ve incir parçaları

YARIM KİLO BUĞDAYDAN AŞURE NASIL YAPILIR?

  1. Buğday, nohut ve fasulye, nohudu ayrı bir gece önceden ıslatın.
  2. Sabaha kadar bekleyen buğdayın suyunu süzdükten sonra üzerine 4 litre su ve 1 çubuk tarçın ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir alın, tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar pişirin.
  3. Akşamdan ıslattığınız nohut ve fasulye ile pirinçleri farklı tencerelerde pişirin.
  4. Tüm bu malzemeler pişerken bir yandan da kuş üzümünü suya koyarak 15-20 dakika kadar bekletin. İncirleri ve kuru kayısıları küçük küçük doğrayın.
  5. Buğdayın kaynama suyu beyazlaşıp yoğunlaşmaya başladığı zaman haşlanan kuru fasulye, nohut, pirinç ve dut kurusunu ekleyin. 
  6. Sonrasında ise ince kıyılmış kuru kayısıyı, fıstık ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Malzemeleri kaynatmaya devam edin.
  7. Aşureyi ocaktan indirmeye yakın kuş üzümlerini ve kuru üzümleri ekleyin. Böylelikle aşurenin rengi daha açık olacaktır.
  8. Şekeri de ekleyerek yaklaşık 5-10 dakika daha aşureyi pişirin. Bu sırada da sık sık karıştırmayı unutmayın.
  9. En son olarak incirleri de ekleyin ve bir taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın.
  10. Hafif ılıyan aşureleri servis kaselerine pay ettikten sonra üzerlerini isteğinize göre süsleyin.