Gündem 'Yaşananlar 12 Mart dönemini hatırlatıyor'

'Yaşananlar 12 Mart dönemini hatırlatıyor'

Paylaş
'Yaşananlar 12 Mart dönemini hatırlatıyor'

KCK operasyonunda gözaltına alınan Prof. Ersanlı ile yayıncı Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 44 kişi tutuklandı. Mahkemede suçlamaları reddeden Zarakolu, Türkiye'nin giderek otoriterleştiğini söyledi

PKK’nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK’ya yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 47 kişinin sorgusuna gece bitmediği için dün devam edildi. Sabah saat 09.00’da adliyeye getirilen 50 şüpheliden 47’si tutuklanmaları ile mahkemeye sevk edilmişti.

Gece 23.00’ta başlayan mahkeme sorgusunda iki hakim görev almasına rağmen sorgu sabaha kadar sürdü. Ara vermeden devam eden sorguda ilk karar 14 saat sonra geldi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi Mesut Özcan’ın sorguladığı 24 kişiden Prof. Dr. Emine Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu 23 kişi örgüt üyeliğinden tutuklanarak cezaevine gönderildi. 23 kişilik ikinci gruptan da 21’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haberin Devamı

“Onlar kitap taslağıdır”

Yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu, Özel Yetkili Savcı Hakan Karaali’ye verdiği ifadesinde, örgüt propagandası veya örgüte üye kazandırma konusundaki iddiaları reddetti. Evinde yapılan aramalarda ele geçirilen belgelerin kitap taslağı olduğunu iddia eden Zarakolu, “Suçlamaları kabul etmiyorum. Terör örgütünün amacı doğrultusunda herhangi bir faaliyetim olmamıştır. Suçlamalara konu olan faaliyetler tamamen entelektüel faaliyetlerdir. Yıllardır devam eden soruna çözüm bulma konusunda kendi katkılarımı da sunmak amacıyla hareket etmekteyim. Bu manada bu akşam Kültür ve Turizm Bakanı’nın himayesinde gerçekleştirilecek olan uluslararası bir toplantıya da davetliyim” dedi.

“Giderek otoriterleşen bir sistem”

Haberin Devamı

Zarakolu mahkemedeki ifadesinde de aldığı ödülleri sıralayarak, böyle bir kimliği olan kişinin silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanmasının mantığını anlayamadığını söyledi. Kendilerine tuzak kurulduğunu belirten Zarakolu, “Türkiye hızlı bir değişimden geçiyor. Giderek otoriterleşen bir sistem haline geliyor. Adeta 12 Mart dönemini hatırlatıyor. Mahkemenizin bunu gözeterek beni kitaplarımdan ayırmayacağını ümit ediyorum” dedi.

‘Şüphesini dahi kabul etmem’

Prof. Dr. Büşra Ersanlı ise mahkemede verdiği ifadesinde silahlı terör örgütüyle hiçbir alakası olmadığını ve bunun şüphesini dahi kabul etmediğini belirtti. Kendisine gösterilen notların öğretim görevlisi olması sebebiyle akademik araştırmalara dair tuttuğu notlar olduğunu söyleyen Ersanlı, “Diğer bir kısmı ise parti içi görevim nedeniyle toplantılarda veya katılmış olduğum panellerde, tarafıma yöneltilen sorular nedeniyle almış olduğum notlardır. Bunların silahlı terör örgütü ile ilgisi yoktur” dedi. Siyaset akademisine bir meslektaşı ile gittiğini ve Kadın Adayları Destekleme Derneği için yazdığı kitabı anlattığını söyleyen Ersanlı, “Kitabımın adı ‘Türkiye’de Siyasi Kültür ve Siyasal Sistem’dir. Ben Çarşamba günü vereceğim doktora semineri ve parti içindeki görevim nedeniyle Anayasa Komisyonu için yaptığım çalışmaları aksatmak istemiyorum. Bu nedenle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Avukatlardan karara alkışlı protesto

Avukatlar kararı alkışlarla protesto ederek adliyeden çıktı ve bir basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Avukat Ercan Kanar, Kürt sorununda farklı düşünen, barış politikalarını savunan muhaliflerin özgürlüğünün olmadığını söyledi. Yapılan gözaltı ve tutuklamaların Kürt halkına karşı bir soykırım olduğunu iddia eden Avukat Kanar, “Başta düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin ülkemizde hiçbir güvencesi kalmamıştır” dedi. Prof. Dr. Emine Büşra Ersanlı’nın BDP siyaset akademisinde ders vermesinden ötürü tutuklandığını söyleyen Kanar, “Bu tutuklama yeni bir dönemin trajikomik göstergelerinden sadece biridir”dedi.

CHP Parti Grubu’nda KCK tartışması

CHP PM üyesi Prof. Dr. Toprak’ın CHP parti grubunun basına kapalı bölümünde “İki aydın da tutuklandı. Bunlara karşı tepki gösterelim. İmza toplayalım” dedi. Operasyon kapsamında BDP PM üyesi Prof. Ersanlı ile yazar Zarakolu’nun da tutuklandığını anlatan Toprak, bu olaya parti olarak tepki göstermeleri gerektiğini belirtti. Bu yönde hazırladığı bildirinin grupta değerlendirilmesi ve oylanmasını isteyen Toprak’a CHP’li bazı milletvekilleri, “CHP bir dernek değil, partidir” diyerek tepki gösterdi. Bu itirazlar üzerine CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan bildiriyi gündeme almadı. Sinop Milletvekili Engin Altay’ın da bu esnada söz alarak, “Böyle bir usul yok. KCK’nın PKK’nın şehir yapılanması olduğunu herkes biliyor” dediği öğrenildi.

VATAN

Haberin Devamı