Sağlık Yaşlanan iki kentte Alzheimer tehdidi

Yaşlanan iki kentte Alzheimer tehdidi

Paylaş
Yaşlanan iki kentte Alzheimer tehdidi

Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Doç. Dr. Nil Tekin; İzmir ve Manisa'nın yaşlı nüfus artışı nedeniyle Alzheimer tehdidi altında olduğunu söyledi

Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi tarafından Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonu’nda Alzheimer bilinçlendirme toplantısı düzenlendi. İzmir Şube Başkanı Doç. Dr. Nil Tekin, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Mavioğlu toplantıda sunum yaptı. "Manisa Unutmasın" sloganıyla düzenlenen etkinliğe az sayıda kişinin katılması dikkati çekti.

CBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mavioğlu, gelecek yıllarda Türkiye’de bunamanın önemli bir sağlık sorunu olacağını belirterek, Alzheimer’ın tek kişilik bir hastalık olmadığını ve tüm aile bireylerini etkilediğini söyledi. Ailelerin bu yükün altında ezildiğini, bu nedenle hastaların bakımı konusunda aile bireylerini bilgilendirdiklerini dile getirdi. Mavioğlu, "Hastalığın tedavisi henüz bulanmasa da belirtileri hafifleten böylece hastalığın seyrini yavaşlatan yöntemler var. Hastaya uygun yaklaşım stratejileri, evde yapılacak düzenlemeler, zihinsel egzersizler, hobi aktiviteleri hem hastanın hem de hastaya bakanların yaşam kalitesini artıracaktır" diye konuştu.

İZMİR VE MANİSA YAŞLANIYOR

Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Doç. Dr. Nil Tekin de İzmir ve Manisa’da yaşlı nüfusunun giderek arttığını belirterek, İzmir’de Alzheimer hasta sayısının yaklaşık 7 bin olduğunu açıkladı. Tekin, "Hasta kendi hastalığının farkında olmuyor ama bakanlar bunun farkındalar. Sadece bir unutkanlık hastalığı değil. Kişinin yaşamını, kişiliğini değiştiriyor. Hasta yakınları ciddi bir tükenmişlik yaşıyorlar. Biz özelikle hastaların dışında hasta yakınlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz" dedi.

YANILTICI BİLGİLERE DİKKATİ ÇEKTİ


Son günlerde Alzheimer hastalığının bulaşıcı olduğuna dair haberlerin çıktığını hatırlatan Tekin, "Virüslerle ilişkili olan bulgular var. Buna yönelik kesin bilgiler yok. Araştırmalar sürüyor, olabileceği konusunda araştırma yapılıyor. Hiçbiri tam olarak kanıtlanmış değil. Tam olarak aşısı bulunmuş diye bir gerçek de yok. Alzheimer’den korunmak istiyorsak sağlıklı yaşayacağız, iyi uyuyacağız, hayatın içinde olacağız. Yoksa birinden bulaşmayacak bize. Alzheimer bulaşıcı bir hastalık demek yanlış olur" dedi.

Haberin Devamı