YARARLI BAKTERİLER BEYİN FONKSİYONU KAYBINI ÖNLÜYOR
Önceki çalışmalar, özellikle uzun süreli yatılı bakımda olanlar yaşlılara sıklıkla önerilen besin değerleri bakımından zayıf ve kısıtlayıcı bir diyetin bağırsakta bulunan bakteri çeşitlerini ve türlerini (mikrobiyom) azalttığını gösterdi. Araştırmacı ekip, Akdeniz diyetinin bağırsaklardaki mikrobiyomu koruyup koruyamayacağını ve “sağlıklı” yaşlanma ile ilişkili bakterilerin tutulmasını hatta çoğalmasını teşvik edip edemeyeceğini görmek istedi. Bunun için meyve, sebze, fındık, baklagiller ve zeytin türevleri bakımından bakımından zengin olan Akdeniz diyeti 12 aylık bir süre boyunca 65 ve 79 yaş arasındaki 612 kişiye uygulandı. Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya ve İngiltere olmak üzere beş farklı ülkede yaşayan katılımcılarda bağırsak mikrobiyomunda önemli ölçüde çeşitliliğin arttığı gözlendi.