Ekonomi Yatırıma vergi teşviği geliyor

Yatırıma vergi teşviği geliyor

Paylaş
Yatırıma vergi teşviği geliyor

Başta Cazibe Merkezleri Programı olmak üzere bütün teşvikli bölgelerde, bu yıl yapılacak yatırım harcamaları, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Yatırıma devlet katkısı oranı da yüzde 15 artacak

Hükümet, Haziran 2012’den bu yana uygulanan bölgesel ve sektörel yatırım teşviklerinin kapsamını, yeni bir düzenlemeyle genişletti. Buna göre 2017’de yapılacak yatırım harcamalarının gelir ve kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 100’e yükseltildi. Yani vergiden muaf tutuldu. Yatırıma katkı oranlarına bağlı olarak, tüm bölgelerde daha önce yüzde 50-90 arasında vergi indirimi uygulanıyordu.

15 PUAN EK DESTEK


Yeni düzenlemeyle ayrıca 2017’de yapılacak yatırımlarda, tüm bölgelerde yatırıma katkı oranları da 15’er puan artırıldı. Yatırıma katkı oranı, bölgesel teşvik kapsamında, bölgeler arasında kademeli olarak artırılarak yüzde 15-50 arasında uygulanıyordu. Bu oran büyük ölçekli yatırımlarda ise yüzde 25-60 arasında değişiyordu. Yani artık bu oranların üzerine 15 puan daha eklenecek.

ALAN GENİŞLİYOR


Yapılan düzenleme, Cazibe Merkezleri için belirlenen destek alanını da genişletiyor. Böylece Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yapılacak bazı yatırımlar, bu program dahilinde belirlenmiş desteklerin dışında, ayrıca genel teşvik desteği de alacak. Bundan özellikle büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulaması kapsamındaki yatırımlar faydalanabilecek.

STRATEJİK YATIRIMLAR


Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 4’üncü ve 5’inci bölge illerindeki (Elazığ, Erzincan, Malatya, Adıyaman, Bayburt, Erzurum, Gümüşhane, Tunceli) büyük ölçekli ve stratejik (teknoloji) yatırımları, 6’ncı Bölge (Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van) desteklerinden aynı oran, miktar ve sürede yararlanabilecek.

Haberin Devamı