Beden Sağlığı Yaz aylarında bebek ve çocuklarda ishale dikkat!

Yaz aylarında bebek ve çocuklarda ishale dikkat!

Paylaş
Yaz aylarında bebek ve çocuklarda ishale dikkat!

İshale bağlı çocuk ve bebek ölümlerinin, enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında üçüncü sırada yer aldığını belirten Uzm.Dr. Ali Tunç, "En basitinden; yenilen kavun, incir gibi gıda, kullanılan laksatif ilaçlar (bağırsak yumuşatıcı) herhangi bir hastalık söz konusu olmadan ishale sebep olabilir" dedi

Uzm.Dr. Ali Tunç, bebek ve çocuklarda özellikle yaz mevsiminde daha da artış gösteren ishale dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

İshale bağlı çocuk ve bebek ölümlerinin, enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ilk üç sırada yer aldığını söyleyen Uzm.Dr. Ali Tunç, "Bütün koruyucu tıp önlemlerine rağmen ishale bağlı her yıl 2 milyondan fazla ölüm meydana geliyor. Bu ölümlerin çoğunluğu 5 yaş altı çocuklarda görülüyor" dedi.

İSHALE NE SEBEP OLUR?

"Bir günde üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde rutinden daha sık, sulu dışkılama olursa bu ishaldir" diyen Uzm.Dr. Ali Tunç, "Akut ishale yol açan enfeksiyon ve enfeksiyon kaynaklı olmayan birçok neden var. En basitinden; yenilen kavun, incir gibi gıda, kullanılan laksatif ilaçlar (bağırsak yumuşatıcı) herhangi bir hastalık söz konusu olmadan ishale sebep olabilirler." bilgisini verdi.

Haberin Devamı

İSHAL DİYETİ NASIL OLUR?

İshale yakalanan bebek ve çocukların beslenmeleri konusunda önerilerde bulunan Uzm.Dr. Ali Tunç, "İshali olan kişiler düzelene kadar yağsız ve posasız gıda almalı. Çünkü yağlı ve liften zengin gıdalar bağırsakların daha hızlı çalışmasına sebep olur. Dolayısıyla salata, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata ve kızartmalar ishal düzelinceye kadar tüketilmemeli. Yağsız makarna, haşlanmış patates ve patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenilebilir. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvıyı yerine koymak son derece önemli. Bu sebepten bol miktarda su ve sıvı gıdalar tüketilmeli" ifadelerini kullandı.

YAZIN DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

İshalin tüm dünyada ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ali Tunç, ishalin özellikle yaz aylarında sıklığı artan bir hastalık olduğuna vurgu yaptı. Bunun birtakım sebepleri olduğunu belirten Uzm.Dr. Ali Tunç, "Besinler soğuk zincirinde tüketiciye ulaştırılamadığı için mikroplar yaz aylarında daha hızlı ürerler. Mikroplu suların daha çok içilmesi de buna yol açabilir. Denizden ve havuzdan kapılan enfeksiyon da ishale yol açabilir" dedi.