Beden Sağlığı Yaz aylarında zehirlenmeye dikkat!

Yaz aylarında zehirlenmeye dikkat!

Paylaş
Yaz aylarında zehirlenmeye dikkat!

Yaz aylarında zehirlenmeye dikkat!

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. İlhami Çelik, havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinin de arttığına dikkat çekti. Doç. Dr. Çelik, özellikle açıkta satılan yiyeceklere dikkat edilmesini önerdi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. İlhami Çelik, gıda üreten ve yiyecek hazırlayan kişilerin sertifikalandırılması gerektiğini söyledi. Hijyene dikkat edilmemesi ve açıkta satılan ürünlerin tüketilmesinin gıda zehirlenmesinin başlıca nedenleri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çelik, “Yaz mevsiminde insanlar dış ortamda daha çok vakit geçirmeye başlıyorlar ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimi artıyor.

Sıcak havalarda uygun koşullarda muhafaza edilmeyen, hijyenik şartlarda hazırlanmayan yiyeceklerin üzerinde biriken bakterilerin ürettikleri toksinler gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Besinler üstü örtülmeden açıkta iki saatten fazla kaldıysa bakteri ve toksin üretmesi doğaldır. Açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinlerin riskli olduğunu bilmek ve açıkta satılan besin maddelerini tüketmemek gerekir” dedi.

Haberin Devamı

GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN NASIL KORUNULUR?

Doç. Dr. İlhami Çelik, yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinden korunmak için şu püf noktalarını hatırlattı:

“Açıkta satılan yiyecekleri tüketirken dikkat edilmelidir. Derin donduruculardan çıkarılan besinler çözülsün diye oda sıcaklığına bırakılmamalıdır. Yiyecekler hazırlanırken hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Her yemek pişirildikten sonra bir kez ısıtılmalı ve bir kez dondurulmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler mutlaka atılmalıdır.

Buzdolabında sulu gıdalar muhakkak ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Buzdolabına koyduğumuz ürünlerde bakteri oluşuyorsa, dolabın içerisi bakterilerden arındırılmalıdır.”

İsmet KÖZELO/DHA