Yaz ishali tatilinizi zehir etmesin

Yazın sıcaklığın artmasıyla birlikte en çok görülen rahatsızlıkların başında ishal geliyor. Yaz ishalleri, tedavisi yapılmadığında hastanın yaşam kalitesini bozarak iş yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle beslenme düzenindeki değişimler, mikroplu suların içilmesi ve kirli sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesi sonucu ishal şikayetlerinde artış görülüyor. Uzm. Dr. Salim Bereket, ishalin yol açtığı rahatsızlıkları ve alınması gereken önlemler anlatıyor.

05 Haziran 2019, Çarşamba 08:37
A A
İSHAL HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR

İSHAL HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR

İshal, kişinin günlük dışkılama sayısının artması ve dışkı kıvamının sulu olması ile gelişen bir durumdur. Günde en az 3 kez sulu dışkı yapılıyorsa bu durum ishal olarak tanımlanır. İshal genellikle kısa süreli ve aniden başlar. Su, sodyum, karbonat ve potasyum gibi elektrolitlerin vücuttan hızla kaybolmasına neden olabilir. Bu durum da vücudun susuz kalmasına ve elektrolitlerin dengesizliğine yol açabilir. İshal her yaşta görülebildiği gibi, hijyenin tam olarak sağlanamadığı kalabalık ortamlarda salgınlara da yol açabilir.


HASTALAR, KIVRANDIRICI ŞEKİLDE KARIN AĞRISI YAŞAYABİLİR

HASTALAR, KIVRANDIRICI ŞEKİLDE KARIN AĞRISI YAŞAYABİLİR

İshal olan hastalarda sıklıkla karın ağrısı yaşanır. Bu ağrılar çoğunlukla hastayı kıvrandıracak düzeyde olur. Hasta bağırsak hareketlerini hissedebilir ve bağırsak gürültüsü olabilir. Devamında karın ağrısı şiddetlenir, daha sonra hafifleyerek kaybolur ve kıvrandırıcı olarak yenden başlar. Ağrıyla birlikte ateş, bulantı, kusma ve dışkılama ihtiyacı olabilir. Dışkıda kan, köpük, sümüksü, sindirilmemiş gıdalar da görülebilir.

İSHALİN ALTINDA ÇEŞİTLİ NEDENLER YATIYOR OLABİLİR

İSHALİN ALTINDA ÇEŞİTLİ NEDENLER YATIYOR OLABİLİR

İshale çok çeşitli etkenler yol açabilir. İshal sıklıkla mikrobiktir ancak mikrobik olmayan birçok sebeple de ortaya çıkabilir. Viral ya da bakteriyel en çok görülen nedenlerdir. Bunların dışında toksit maddeler, parazitler, antibiyotikler başta olmak üzere birtakım ilaçlar, iltihapla seyreden hastalıklar ve bazı hormonal hastalıklar da ishale sebep olabilir. Ayrıca heyecan, korku, üzüntü ve stres gibi psikolojik durumlar da ishal tetikleyen nedenler arasındadır. Hızlanmış bağırsak hareketler, dışkının suyunun ger emilmesini güçleştirir ve dışkı sulu kalır. Ayrıca bağırsak duvarında bulunan villus adını verdiğimiz dışkıdaki suyu emen emici uçların, hastalık nedeniyle dökülmesi sonucu emilimin güçleşmesi ile ishal gelişir.

İSHAL, CİDDİ HASTALIKLARIN SİNYALİNİ VERİYOR OLABİLİR

İSHAL, CİDDİ HASTALIKLARIN SİNYALİNİ VERİYOR OLABİLİR

İshal ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Hastanın ishal uzun sürüyorsa, vücudunda su ve elektrolit bozukluğuna yol açıyorsa çok tehlikeli olabilir. Özellikle bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlılarda ölümlere yol açabilir.

TEDAVİ İLE VÜCUDUN KAYBETTİĞİ SU VE ELEKTROLİTLER TELAFİ EDİLMELİ

TEDAVİ İLE VÜCUDUN KAYBETTİĞİ SU VE ELEKTROLİTLER TELAFİ EDİLMELİ

Eğer ishale sebep olan bakteri türü mikroplarsa, antibiyotik tedavisine başlanır. İshal ve kusma yüzünden vücudun kaybettiği su ve elektrolitler telafi için gerekli tedavi planlanır. İshal durdurucu ilaçlar ise uzman hekim kontrolünde kullanılmalıdır. İshal aslında, vücudun kendini korumak ve ishale neden olan durumu vücuttan atmak için geliştirdiği bir mekanizmadır. İshal durdurucu ilaçlar bilinçsiz şekilde kullanılırsa, o nedenin kesilmesine ve bağırsaktan emilmesine neden olur. Bu durum da ishale sebep olan nedenin vücuda girip yayılmasına ve daha ağır hastalıklara yol açabilir

TÜKETİLEN SULARIN TEMİZLİĞİNE DİKKAT!

TÜKETİLEN SULARIN TEMİZLİĞİNE DİKKAT!

İshalin oluşturduğu önemli sonuçlardan bir de aşırı su kaybıdır. Bu durum göz önüne alındığında su tüketiminde oldukça dikkatli davranılması gerekir. Yaz aylarında aşırı sıcaklık sebebiyle su tüketiminde artış görülür. Bu gayet doğal bir durumdur ancak yaz ishaller en çok mikroplu suların içilmesi ve kirli sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesi sonucu oluşur. Bu sebeple vücudun ihtiyacı olan temiz ve kaliteli suyun karşılanması için bilindik ve güvenilir markaların seçilmesini öneriyoruz.


HİJYENİNE GÜVENİLMEYEN HAVUZLAR VE KİRLİ DENİZLERDEN UZAK DURULMALI

HİJYENİNE GÜVENİLMEYEN HAVUZLAR VE KİRLİ DENİZLERDEN UZAK DURULMALI

İshalin en sık karşılaşıldığı dönem yaz aylarıdır ve yaz ishaller de bu gruba dahildir. Yaz dönem artan sıcaklık nedeniyle besinler içindeki mikroorganizmalar çoğalır. Buna ilaveten yaz mevsiminde seyahatlerin artması, beslenme düzenindeki değişimler, sinek vb. böceklerin besinlere teması sonucu ishal şikayetlerinde artış görülür. Ayrıca temizliğinden emin olunmayan havuzlarda ve kirli suyu olan denizlerde yüzmek de başlıca neden olabilir.

İSHALLER YAŞAM KALİTESİNİ BOZUYOR

İSHALLER YAŞAM KALİTESİNİ BOZUYOR

Tedavi edilmemiş vakalarda hastanın özellikle yaşam kalitesi bozulur. Sık tuvalete gitme ihtiyacı sorun yaratabildiği gibi; halsizlik, ateş ve karın ağrısı hastanın ş yaşamını da engeller. Daha ağır vakalarda se hastanın acilen hastaneye yatırılarak tedavisinin yapılması gerekir. Salgın şeklinde ilerleyen kolera gibi hastalıklar da ölüme yol açabilir.


İSHALDEN KORUNMAK İÇİN BAZI ÖNLEMLER ALINMALI!

İSHALDEN KORUNMAK İÇİN BAZI ÖNLEMLER ALINMALI!

shalden korunmak için öncelikle kişisel hijyene çok dikkat edilmelidir. Eller sık sık ve sabunla yıkanmalıdır. Ellere bulaşan mikroplar ağza götürüldüğünde vücuda kolayca girebilir. Bu sebeple tuvaletten sonra ellerin mutlaka bol sabunlu su ile en az 30 saniye ovularak yıkanması gerekir. Aynı durum her yemekten önce ve sonra da geçerlidir.


İSHAL ÇOĞUNLUKLA ÖZEL BAKIM YA DA TEDAVİ GEREKMEDEN BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GEÇER

İSHAL ÇOĞUNLUKLA ÖZEL BAKIM YA DA TEDAVİ GEREKMEDEN BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GEÇER

Ancak ishal uzayan veya sürekli ishal olan hastalarda başka rahatsızlıkların habercisi olabilir. Hastada; ateş, fazla miktarda sıvı kaybı, çok sık tuvalete gitme, ağızdan sıvı almayı zorlaştıran bulantı-kusma ve dışkıda kan görülüyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır

AYRICA;

AYRICA;

Tüketilen gıdaların taze olmasına özen gösterilmeli ve son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. İyi ambalajlanmamış, açıkta satılan yiyecekler ve denetimsiz içme sularından uzak durulmalıdır. Pastörize olmayan süt ve süt ürünler asla tüketilmemelidir.


Sıradaki haber yükleniyor...