Gündem Yaz lastiği ne zaman takılır? İşte detaylar…

Yaz lastiği ne zaman takılır? İşte detaylar…

Paylaş
Yaz lastiği ne zaman takılır? İşte detaylar…

Havaların ısınmasıyla birlikte yaz lastiğinin ne zaman takılacağına dair aramalar arttı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği takılması zorunlu tutulan araçlarda kış lastiği uygulamasının sona ermesine az bir süre kaldı. Daha üstün performans ve güvenli sürüş için yaz lastiğine geçiş önemlidir. Peki, yaz lastiği ne zaman takılır? İşte detaylar…

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği takılması zorunlu tutulan kış lastiği uygulamasının bitmesine az bir süre kala sürücüler internette sıklıkla “Yaz lastiği ne zaman takılır?” sorusunu aratıyor. İşte yaz lastiğine geçilirken dikkat edilmesi gerekenler…

Haberin Devamı

YAZ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILIR?

Şehiriçi taşımacılıkta kış lastiği kullanma zorunluğu ilgili valiliklerce belirleniyor.

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlamıştı. Buna göre, şehirlerarası ulaşımda kış lastiği uygulaması her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında geçerli oluyor.

Kış lastiği uygulaması bu yılda da 1 Nisan’da bitmesi bekleniyor. 1 Nisan itibarıyla yaz lastiği takılabilecek. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Yaz lastiğine geçilirken 7 derece sınırına dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı bölgelerde kar yağışının artı 7 sıcaklıkta da devam etmesi nedeniyle lastiklerin hava koşullarına uygun olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.

KIŞ LASTİKLERİ NASIL SAKLANMALI?

Güneş ışınlarıyla yüksek mor ötesi ışın içeren güçlü yapay ışınların ürün üzerine gelmesi önlenmelidir. Lastiğinizi güçlü olmayan yapay ışık altında saklamalısınız. Depo zemini, betondan düzgün yapılmış olup, temiz olarak muhafaza edilmelidir. Lastikler mümkün ise dik olarak ve yan yana, değil ise üstünde 8 adetten daha fazla olmamak ve zaman zaman üstteki alta mantığıyla yer değiştirilerek istiflenmeli, yerleri dönüşümlü olarak değiştirilmelidir. Lastiklerinizi ağırlık ya da basınç yüzünden kalıcı deformasyona maruz bırakmamaya özen gösterin. Lastiğinizi oda sıcaklığında saklamalısınız. Depo ortamı mümkün olduğunca serin, kuru ve havalandırılmış olmalıdır. Nemli, ıslak veya rutubetli ortamlarda kesinlikle saklanmamalıdır. Lastiklerinizi; solvent, yakıt, asit gibi kimyasalların bulunduğu depolarda ve kıvılcım çıkarabilecek makinelere yakın depolamayın. Ürünlerin tesisat boruları ve radyatörlerle doğrudan teması da önlenmelidir.