Pazar Postası Yaz sonrası yıpranan cildinize bakım şart
Paylaş
Yaz sonrası yıpranan cildinize bakım şart

Deniz, güneş ve sıcaktan zarar gören cilt için artık bakım vakti. Cildinizin yeni hava şartlarına ayak uydurabilmesi için bazı önlemler almanız gerekiyor. İşte, cildinizi sonbahara hazırlayacak bakım önerileri...

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, tatil dönüşünde ortaya çıkan cilt problemlerini ve tedavi yollarını anlattı:

Haberin Devamı

Güneş cildi kalınlaştırır

Yaz aylarında deniz ve güneş tatili nedeniyle ciltte yaşlanma ve lekelenme problemleri gözlenir. Özellikle güneş, cilt yaşlanmasının en önemli nedenlerinden biri. Güneş ışığından etkilenen kişilerde öncelikle deri kalınlaşması olur ve derinin doğal korumasını artırmak için derinin rengini veren hücreler daha fazla renk maddesi salgılarlar (bronzlaşma).

Uzun süre güneşe maruz kalan deride; zaman içerisinde incelme, elastikiyetin bozulması (kırışıklık), kuruluk, lekelenmeler, kılcal damarların belirginleşmesi görülür. Ve en önemlisi deri kanserinin oluşma riski artar.

Lekeden de kurtulun

Leke tedavisi disiplin gerektiren bir tedavidir. Güneş koruyucular tedavinin en önemli basamağıdır; kapalı ortamlarda bile kullanılmalıdır. Leke tedavisinde renk açıcı kremler ve peeling yöntemlerine başvurulur.

Haberin Devamı

Renk açıcı kremler; hidrokinon, retinoik asit, azeleik asit, kojik asit, arbutin ve glikolik asit gibi maddeler içerir. Tedavinin mutlaka dermatolog kontrolünde yapılması gerekir. Tedavide alınacak cevap iki ay sonra kendini belli etmeye başlar.

Peeling, leke tedavisinde başvurulan bir diğer yöntemdir. Özellikle derin yerleşimli olduğu düşünülen lekelerde peeling yöntemi, evde kullanılacak krem tedavisiyle birlikte daha iyi cevap verir. Peeling, meyve asitli ya da TCA peeling şeklinde olabilir.

Amaç hem deride lekeli olan hücrelerin soyularak atılmasını sağlamak, hem de ciltteki renk hücrelerinde renk üretimini baskılamaktır. Leke tedavisinde ciltteki çizgilerden kurtulmak da mümkün.

Kişide leke sorununun yanında güneş hasarı, kırışıklık ve mat görüntü gibi yakınmalar varsa; hem kişinin kullanacağı ürün tedavisi, hem de yapılan peeling uygulamasıyla lekeler açılır. Bu uygulama sayesinde aynı zamanda cilde parlak, sağlıklı ve canlı bir görünüm kazandırılır.

Genç bir cilt için mezolifting

Kimyasal peeling yöntemiyle derinin üst tabakaları tedavi edilirken mezolifting yöntemiyle de derinin alt tabakaları tedavi edilir. Mezolift yönteminde cildin kaybettiği nem, vitamin, aminoasit ve mineral desteği deri altına ufak iğneler yardımıyla enjekte edilir. Yüz, boyun, dekolte ve özellikle el bölgesinde oluşan kırışıklıkları ve yaşlanma etkilerini geriletir.

Haberin Devamı

Evde pratik öneriler

Parlak cilt için peeling: Evde kendinize peeling yapabilirsiniz. Bir adet limon suyunu sıkın, içine aynı oranda ılık su ve bir yemek kaşığı esmer şeker ekleyin. Tüm yüzünüze uygulayın ve beş dakika yüzünüzde beklettikten sonra suyla yıkayın. Sonra yüzünüze nemlendiricinizi sürün.

Nemlendirici maske: 1 adet yumurtanın beyazını iyice çırparak kabartın. İçine 1 kaşık bal ile birkaç damla bademyağı ilave edin. Bu karışımı krema haline gelinceye kadar çırpın (eğer cildiniz kuru ise badem yağını birkaç damla daha fazla katabilirsiniz). Hazırladığınız kremi sabahları yüzünüze sürüp 1-2 saat bekleyin ve daha sonra yüzünüzü ılık suyla silin (haftada bir kez uygulayabilirsiniz).

Cilt gözeneklerini sıkılaştırmak için: 2-3 yemek kaşığı killi toprak ile 2 tane havucun suyunu karıştırıp yüzünüze sürün. 1 saat bekledikten sonra yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Pürüzsüz el ve ayaklar: Vazelin sürdükten sonra streç filmle kaplayın. En az 3 saat bekleyin. Uygulamadan sonra ayaklarınızı törpüleyerek ölü deriden arındırın.

Haberin Devamı

Portakal görünümü azalsın: Yeni başlamış selülitler için 1 litre süte 1 fincan badem yağı ve 1 avuç kum ekleyin. Karışımı banyoda bacaklarınıza 20 dakika masaj yaparak uygulayın. Daha sonra bacaklarınızı soğuk suyla durulayın.

IŞIL IŞIL BİR CİLT İÇİN

-Beslenmenize özen gösterin.

-Günde en az altı saat uyuyun.

-Su içilmesine önem verin; su, cildin nemlenmesi açısından faydalıdır.

-Sigara, cildin yaşlanmasını hızlandırır. Derinin oksijen temasını engelleyerek, yaşlanmayı hızlandırır.

-Sebze ve meyve tüketimine önem verin. Bunların içeriklerinde bulunan antioksidanların cilt üzerinde olumlu etkileri bulunur.

-Güneşten kaçınmak, yaşlanmanın geciktirilmesi açısından çok önemlidir; düzenli olarak güneş koruyucu kullanın.

-Cilt temizliğine önem verin. Günde iki defa cildinizi temizleyin, cilt tipine uygun bir nemlendirici ürün kullanın.

Haberin Devamı

-Kesinlikle makyajla uyumayın.

-Cilt yaşlanmasını geciktirmek amacıyla dermatoloji uzmanlarından yardım alın

Yüzünüzü sıcak suyla yıkamayın

Temizlik cilt bakımının en gerekli adımı. İşte cilt tipine göre temizlik önerileri:

Göz makyajınızı temizleyin: Yüzünüzün diğer bölgelerine göre daha hassas bir dokuya sahip göz çevresini nemlendirici bir krem kullanarak yumuşak bir sünger, pamuklu bir kumaş ya da pamukla silin. Ilık su kullanın: Yüzünüzü çok sıcak suyla yıkamaktan kaçının, aksi halde kuruyabilir. Sabundan kaçının: Birçoğu cildin yağını tamamen ortadan kaldırıp kuruttuğu için sabun kullanmayın.

Bu ürünler çoğunlukla ek nemlendirici veya nem gibi katkılar içermezler. Bu nedenle de yumuşak bir temizleyici iyi bir tercih olacaktır. Cildinizi tahriş etmeyin: Eğer hassas bir cilde sahipseniz parfüm, boya gibi katkı maddeleri içeren ürünlerden kaçının. Bunlar cildinizi tahriş edebilir hatta alerjik reaksiyon oluşturabilir. Durulayın: Duruladıktan sonra yumuşak pamuk bir havluyla yüzünüzü kurutun.

Kaç kez yıkamak yeterli?

Genel olarak yüzünüzü sabah, akşam ve egzersiz yaptıktan sonra yıkayın. Eğer cildiniz çok kuru ve kolayca tahriş olabilen bir yapıdaysa günde bir kez yıkama yeterli olabilir. Fakat çok yağlı, siyah noktaların oluşmasına yatkınsa veya sıcak ve nemli bir çevrede yaşıyorsanız günde iki defadan daha sık yüzünüzü yıkamaya ihtiyacınız olabilir.

Ancak özellikle yağlı ciltler için tasarlanmış temizlik ürünlerinden birini kullanıyorsanız muhtemelen iki kez yıkama yeterli olacaktır. Bu ürünler nemlendirici niteliğe sahip olanlardan daha fazla yağı giderir.

Ayrıca yüzünüzü yıkadıktan sonra bir tonik veya sıkılaştırıcı kullanabilirsiniz. Bu ürünler cildinizdeki kalıntıları ortadan kaldırıp yüzünüzün daha gergin görünmesine yardımcı olur. Genellikle su, alkol, propilen glikol gibi maddelerden oluşurlar.

Cildinizi nemle buluşturun

Nemlendiriciler günlük yaşamın olumsuz etkileri nedeniyle cildin azalan doğal nemini dengeler. Ayrıca cildinizin su kaybını engeller veya yavaşlatır. Nemlendiricinizi banyodan hemen sonra sürün, böylece cildinizdeki suyun üst tabakalarda kalmasını sağlamış olursunuz. Kuru bir cilde sahipseniz daha fazla yağ ve nemlendirici içeren kremler kullanın.

Cildiniz çok kuruysa henüz ıslakken bebe yağı gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz. Vücut yağları nemlendiricilerden daha fazla cilt üzerinde kalır ve cildinizin yüzeyindeki nemin buharlaşmasını önler. Yüz nemlendiricileri için kullanım sıklığı cilt tipi, yaş, akne, kırışıklıklar gibi özel durumlara göre değişiyor. Cildiniz yağlıysa hafif ve içeriğinde su bulunan bir ürün kullanın.

Hassas bir cildiniz varsa su ve yağın iyi dengelendiği bir ürün tercih edin. Boya, parfüm veya herhangi bir katkı maddesi içermediğinden emin olun. Ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı en az 15 koruma faktörlü bir güneş kremi kullanın.

(01.09.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)