Bir Gezginin Notları - A. Ozan Kiraz Klasik müziğin başkenti: Viyana
HABERİ PAYLAŞ

Klasik müziğin başkenti: Viyana

Klasik müziğin ustası Wolfgang Amadeus Mozart'ın en popüler olduğu, besteleriyle ortalığı kasıp kavurduğu, Viyana, Prag, Münih İmparatorluk Sarayları’nda konserler verdiği zamanlar...

Bir gün etrafındakilere öğrencisi olan 10 yaşındaki bir çocuğu işaret ederek; “Bu çocuğa dikkat edin. Çok yakında bütün dünya onu tanıyacak” der. Gerçekten de o çocuk, aradan çok fazla zaman geçmeden tüm dünyada tanınır ve klasik müziğin yeni duayeni olur.

Büyüdükçe, bir yandan sanatını konuştururken diğer yandan da sağlık sorunlarıyla uğraşmaya başlar. 21 yıl boyunca duyma yetisi her geçen gün azalır ve gün gelir kulakları tamamen duymaz olur. Kulakları sağır olmuşken hepimizin çok yakından bildiği, bilmeyenlerin de melodisini duyunca hemen hatırlayacağı o meşhur 9. Senfoni’yi besteler.

Haberin Devamı

Bizler, duymayan bir insanın nasıl olup da böylesine muhteşem bir beste yaptığını düşüneduralım; o konuyu şu sözlerle özetlemiştir: “Tanrı müziğini insanların kulaklarına fısıldıyor, benimkine ise bağırıyor.”

Evet işte o küçük çocuk Ludwig Van Beethoven'dır.

Mozart, Beethoven, Haydn gibi birçok klasik müzik ustasını yetiştiren Avusturya, sanat konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden.

Viyana ise sarayları, operaları, müzeleri, barok, gotik, modern, postmodern binaları ve buram buram tarih kokan sokaklarıyla tam bir kültür mirası.

Kardeş şehir Viyana

Klasik müziğin başkenti: Viyana

İstanbul ile kardeş şehir olan Viyana, Avusturya’nın başkenti ve en büyük şehri. Yaklaşık 415 kilometrekare yüzölçümüne sahip. Coğrafi konum olarak Orta Avrupa’da, Alp Dağları’nın alçaldığı bölgede ve Tuna Nehri’nin güneyinde bulunuyor.

Ortalama hava sıcaklığı İstanbul’a göre 3-5 derece daha düşük. Kışları genelde soğuk, kar yağışlı ve eksi derecede olur. Yazları ise ortalama sıcaklık 22-26 derece arasında gidip gelir.

Resmi dili Almanca olmasına rağmen, ülkenin hemen hemen her yerinde azınlık dillerinde (Türkçe, Boşnakça, Hırvatça, Sırpça) yönlendirme tabelaları, tanıtım broşürleri vs. bulunur ve radyo yayınları yapılır.

İstanbul’dan uçakla 2 - 2.5 saatte, arabayla da ortalama 15 saatte gidilebilir.

Haberin Devamı

Viyana'ya ne zaman gidilir?

Klasik müziğin başkenti: Viyana

Viyana kışın soğuk, yazın da çok fazla turist ağırladığından; kalabalık ve pahalı bir şehir. Bence gitmek için en uygun dönem bahar ayları. Özellikle sonbaharda tam bir renk cümbüşü yaşanıyor. Fotoğraf çekmeyi sevenler için en ideal yerlerden.

Tabii ki her mevsimin ayrı bir güzelliği ve herkesin de ayrı bir zevki var. Fakat bana göre “Viyana’ya ne zaman gidilir?” sorusunun cevabı tam olarak eylül-ekim ayları.

Viyana’dan ne alınır?

Klasik müziğin başkenti: Viyana

Viyana tam bir moda kenti. Fiyatlar uygun değil ama parası olanlar için dünyanın en ünlü markalarının kreasyonlarını bulabileceğiniz yerlerden biri.

Trachten isimli geleneksel kıyafetler, kendiniz ya da sevdikleriniz için güzel ve ilginç bir hediye olabilir.

Avusturya yapımı dünyaca ünlü porselen ürünler, özellikle gümüş takılar ve çeşitli tasarım harikası mücevherler alınabilir.

Yuvarlak formlu ve üzerinde Mozart’ın resmi olan Mozartkugel çikolataları Viyana’nın alınmazsa olmazlarından. Bu çikolatanın hala tek tek elle yapıldığı ve formülünün gizli olduğu söyleniyor.

Karntner Strase ve Rotenturmstrase caddelerinde birçok pasaj var. Zamanınız varsa gidin derim. Bu şehirdeki en özel ürünleri (kıyafet, takı, hediyelik eşya vs.) bu pasajlarda bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayrıca ilgilenenler için, aradıkları hemen hemen her marka alkollü/alkolsüz içkiyi bulabileceklerini düşündüğüm Theehandlung Joh. Schönbichler adındaki mağazaya uğramalarını öneririm. Bence burası çok özel bir yer. Ünlü sinitzelci Figlmüller restaurantından (1. şube) çıkınca hemen karşınızda göreceksiniz.

Görüldüğü üzere yukarıda yazdıklarımın hepsi pahalı ürünler. Çikolatası bile diğer çikolataların neredeyse iki katı fiyatta. Paranız varsa size her yer Viyana! Yoksa da shot bardağı, t-shirt, şapka gibi hatıra niteliğindeki şeylerden alabilirsiniz.

Viyana'da ne yenir?

Klasik müziğin başkenti: Viyana

Viyana’da yemek ve tatlı kültürü çok gelişmiş. Fakat, “Viyana'da ne yenir?” sorusuna ilk akla gelen cevap kesinlikle şnitzel. Tabağa sığmayacak kadar büyük porsiyonu ve kırmızı yaban mersini reçeli sosuyla (lingonberry) mutlaka denenmeli. Türkiye’de yediklerinizle kesinlikle kıyaslamayın; çünkü Viyana şnitzeli her yönüyle çok farklı.

“Figlmuller” adındaki restoran, birçok otorite tarafından dünyadaki en iyi şnitzeli yiyebileceğiniz yer olarak kabul ediliyor.

Şnitzel haricinde elmalı tatlı, cheesecake ve dondurma çeşitlerini de deneyin. Tatlıları o kadar hafif ki, sanki hiç şeker kullanılmamış gibi. Deneyin, hak vereceksiniz.

Ayrıca sachertorte adlı tatlısı çok meşhur fakat ben beğenmedim.

Bunların haricinde ızgara et çeşitleri, kahve ve şarap da tavsiye ederim.

Viyana’da görüp beğendiğim ve tavsiye edebileceğim yeme/içme mekanları ise şunlar;

1. Figlmüller Restaurant

2. Cafe Mozart

3. Cafe Central

4. Cafe Sacher

5. Cafe Bar Bloom

6. Zanoni & Zanoni

Keyfini çıkarmanız dileğiyle…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder