A. Yavuz Kocaömer 2021’e veda - 3
HABERİ PAYLAŞ

2021’e veda - 3

Yeni yılla birlikte 2021’e damga vuran olayları ve önemli gördüğümüz haberleri sizlere aktardığımız köşemizden iki haftalık bir derleme yapmıştık. Bugün seçkimizin üçüncü ve son bölümü. Diğer iki haftanın aksine bugün sadece iki konu var: 10 Engelli TikTok Fenomeni ve Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda tarihi bir başarıya imza atan sporcularımız. Umarım 2022’de engellilerimiz açısından umut verici gelişmelere tanık oluruz ve bütün bunları bu köşede yine büyük bir keyif ve coşkuyla sizlere aktarmaya çalışırız.

Haberin Devamı

10 ENGELLİ TİKTOK FENOMENİ

(27.07.2021)

Rollettes_la (@rollettes_la): Rollettes, 10 üyesinin tekerlekli sandalye kullandığı Los Angeles merkezli bir kadın dans grubu. Grubun TikTok’ta yaklaşık 166 bin takipçisi var. Yaşam tarzlarını ve farkındalık videolarını yayınlıyorlar.

Andy (@theonewiththeservicedog): Bu TikTok hesabının sahibi Andy, izleyicileri için Ehlers-Danlos Sendromu ve sahip olduğu diğer teşhis edilmiş hastalıklar hakkında videolar yayınlıyor. Gönderileri aracılığıyla insanları karşılaştığı bazı sosyal ve politik engeller hakkında eğitiyor. Bu videolar esnasında sık sık ortaya çıkan sevimli bir hizmet köpeği Obi de var.

Jay Johnson (@itsjaaayyy): Makyaj eğitimleri ve ‘benimle hazırlan’ tarzı videolarla yayınladığı TikTok’ta takipçi sayısını artıran 19 yaşında bir içerik oluşturucu. Engelli Onur Ayı için, genellikle onu yorgun ve acı içinde bırakan kas hastalığı polimiyozit teşhisi hakkında hikayeler paylaştı.

Erin Novakowski (@wheelierin): Komedyen, yazar ve engellilik savunucusu. Erin Novakowski, komik, kışkırtıcı içerikleriyle TikTok’ta büyük bir takipçi kitlesi topladı. Tekerlekli sandalye kullanan Erin, makyaj ve yaşam tarzı videoları yayınlıyor. Erin, sık sık aldığı önyargılı ve olumsuz yorumları açıkça dile getiriyor.

(@spencer2thewest): Spencer West, bir konuşmacı ve LGBTQ ve engelli haklarını savunuyor. Çocukken bacaklarını kaybeden Spencer şimdi soruları yanıtlıyor ve kendi engeli ve engelli topluluğun karşılaştığı erişilebilirlik sorunları hakkındaki yanlış anlamaları düzeltiyor. Ayrıca restoranları ve egzersiz rutinlerini de takip ediyor.

Haberin Devamı

Louie (@notlewy): Louie, modaya uygun içerikli yayınlarla engellilik bilincini savunuyor, müzik yapıyor ve genellikle eklem hastalığı hakkında komedi videoları hazırlıyor. Louie mizahı aktarırken çok başarılı. Engelliliği farkı kabul eden bir tasasızlıkla ele alıyor.

Britt (@myelastikkalp): Britt, Ehlers-Danlos Sendromu ve kompleks bölgesel ağrı sendromu ile yaşama hakkında içerik yayınlıyor. Videoları dürüst ve duygusal. Birçok engelli insanın karşılaştığı cehaleti ve adaletsizlikleri anlatıyor. Aynı zamanda, engelli insanların genellikle göz ardı edilen sevinç ve umut anlarını da gösteriyor.

Nic Hite (@leftyonhardmode): Daha küçük bir içerik oluşturucu olan Nic Hite kısa süre önce bir dizi viral videoyla TikTok’ta ününü büyüttü. O, protez kol kullanan ve medyada engelli savunuculuğu yapan bir ampute.

Isabel Mavrides-Calderon (@powerfulisa): 16 yaşındaki Isabel Mavrides-Calderon, yaşının ötesinde bir bilge ve hesabında engelli topluluğunun karşılaştığı sorunlar hakkında bilgi paylaşıyor. Omurilik yaralanması olan Isabel, bir organizatör ve yazar olarak çalışıyor. Isabel, 9 bin 500’den fazla olan takipçisine engellilik hakkında eğitim veriyor.

Haberin Devamı

Bri Scalesse (@briscalesse): New York merkezli model ve engelli hakları savunucusu Bri Scalesse, vlog tarzı videolar yayınlıyor. Bri tekerlekli sandalye kullanıyor. Bu telefon uygulaması ona istediği hayatı yaşama özgürlüğü verdiği için moda ve yaşam tarzı içeriği yayınlıyor.

2021’e veda - 3

15 MADALYALIK REKOR İLE TOKYO PARALİMPİK OYUNLARI’NDAN DÖNDÜK

(17.09.2021)

Londra 2012’de kazandığımız 1 altın, 5 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalya, bugüne kadar oyunlarda aldığımız en çok madalyaydı. Rio 2016, 3 altın, 1 gümüş, 5 bronz olmak üzere toplam 9 madalya ile genel madalya sayısı bakımından Londra’nın gerisinde kaldı. Ancak Rio, kazandığımız 3 altınla tarihimizde en fazla Paralimpik şampiyonluğu yaşadığımız oyunlar oldu.

Tokyo 2020’de ise spor tarihimize geçen ilklere tanık olduk. 13 branşta 44 kadın, 43 erkek olmak üzere toplam 87 sporcuyla katıldığımız Tokyo’da 2 altın, 4 gümüş ve 9 bronz madalya ile toplamda 15 madalya sayısına ulaştık ve spor tarihimizin en parlak başarısını elde ettik. Ayrıca Para Taekwondo ve Para Badminton branşları da ilk kez Tokyo 2020 ile oyunlardaki yerini aldı.

MADALYA ALAN SPORCULARIMIZ (ALMA SIRASINA GÖRE):

RECEP ÇİFTÇİ: B2 Erkekler 60 kg. Para Judo’da bronz madalya. (İlk kez katıldı)

BESRA DUMAN: Kadınlar 55 kg. Para Halter’de bronz madalya. (İlk kez katıldı)

NESİM TURAN: Tek Erkekler Klas 4. Para Masa Tenisi’nde bronz madalya

ALİ ÖZTÜRK: Tek Erkekler Klas 5. Para Masa Tenisi’nde bronz madalya

KÜBRA KORKUT: Tek Kadınlar Klas 7. Para Masa Tenisi’nde bronz madalya.

ZEYNEP ÇELİK: B1 Kadınlar 57 kg. Para Judo’da bronz madalya (İlk kez katıldı)

2021’e veda - 3

ÖZNUR CÜRE-BÜLENT KORKMAZ (Takım): W2 Karışık Makaralı Yay. Para Okçuluk’da Gümüş madalya (Öznur Cüre ilk kez katıldı)

ABDULLAH ÖZTÜRK: Tek Erkekler Klas 4. Para Masa Tenisi’nde altın madalya (Abdullah Öztürk üst üste ikinci kez altın madalya kazandı).

SEVİLAY ÖZTÜRK: S5 Kadınlar 50 m sırtüstü Para Yüzme’de bronz madalya (Bu branşta ilk bronz madalya)

BAHATTİN HEKİMOĞLU: W1 Tek Erkekler Makaralı Yay. Para Okçuluk’ta bronz madalya (İlk kez katıldı)

NİHAT TÜRKMENOĞLU: W1 Tek Erkekler Makaralı Yay. Para Okçuluk’ta gümüş madalya (İlk kez katıldı).

2021’e veda - 3

AYŞEGÜL PEHLİVANLAR: SH1 Klas P2 10 m Havalı Tabanca. Para Atıcılık’ta gümüş madalya.

MAHMUT BOZTEKE: K44 Erkekler 60 kg. Para Taekwondo’da bronz madalya. (İlk kez katıldı, bu branşta ilk bronz madalya)

MERYEM BETÜL ÇAVDAR: K44 Kadınlar 49 kg. Para Taekwondo’da gümüş madalya. (İlk kez katıldı, bu branşta ilk gümüş madalya)

KADIN GOALBALL MİLLİ TAKIMI: Altın madalya (2 kez üst üste altın madalya ile takım sporlarında ilk)

2021’e veda - 3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder