A. Yavuz Kocaömer Avrupa Şampiyonası'nın ardından
HABERİ PAYLAŞ

Avrupa Şampiyonası'nın ardından

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda Almanya Frankfurt’ta yapılan Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası finalinde Erkek Milli Takımımızın sadece 1 basket farkla İngiltere’ye yenilerek Avrupa ikincisi olduğunu ilgilenen okurlarımız duymuşlardır. Şampiyonanın açılışına Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck yaptı. Hessen Eyaleti Başbakanı, İçişleri Bakanı, Anakent Belediye Başkanı ve diğer protokolün arasında maalesef davetli listesinde adı olmasına rağmen Frankfurt Başkonsolosumuz görülmedi.

[[HAFTAYA]]

Turnava biterken geldiler

Turnuvanın bitmesine 2 gün kala herhalde aklına Milli Takımımızı ziyaret etmek geldi ki bu görevini yerine getirdi. Geçen süre içinde Frankfurt Başkonsolosluğu’ndan hiçbir yetkili Milli Takımımızı ziyaret edip veya arayıp sıkıntıları ya da ihtiyaçları olup olmadığını sormadı. Ama, biz her kurumumuzda olduğu gibi, Dışişleri Bakanlığı’nda da böyle duyarsızlıklara zaman zaman rastlıyoruz. Aynı Frankfurt Başkonsolosluk yetkilileri Milli Takımımızın final maçında da ortalıkta gözükmediler. Herhalde daha önemli işleri vardı.

Tarih yazdılar

Milli Takımımız, engelliler sporunu bilenler için bir tarih yazdı. Grup maçlarında peş peşe yendikleri Fransa, İspanya, İsveç, İsrail, Polonya ve daha sonra çeyrek finalde yendikleri Almanya, tekerlekli sandalye basketboluna ülkemizden en az 30-40 sene önce başlamış ulusların milli takımlarıydı. Yarı finalde tekrar karşılaştıkları İsveç’i ise kolaylıkla geçtiler. Bu ‘CESUR YÜREKLERİ’ alınlarından öpmek lazım. Sporcu kolay yetişmiyor. Bu arada, Milli Takımımızın bu duruma gelmesine katkısı olan tüm federasyon başkanlarımıza, Milli Takım antrenörlerimize ve bakanlığı döneminde engelli sporlarının önünü açan, ilgisini hiç eksik etmeyen Sayın Mehmet Ali Şahin ve ekibine bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

Daha çok yolumuz var

Avrupa Şampiyonası sırasında, son 2 güne kadar spor basınımızda şampiyonadan tek kelime ile bahsedilmedi. Gazetemiz POSTA, Spor Müdürümüz Can Uyguç’a ricamız üzerine yer verdi. Yarı final öncesi Frankfurt’ta defalarca Hürriyet Gazetesi ile temasa geçildikten sonra, yarı final ve final sonuçları verildi. Onun dışında abartmış olmayalım ama tek satır dahi yoktu. Oysa başka Avrupa yok, başka Avrupa Şampiyonası da yok. 12 Erkek Mili Takım, 8 Bayan Milli Takım bu şampiyonaya katıldı. ‘Cesur Yüreklerimiz’ yukarıda da belirttiğimiz gibi, kendilerinden yıllar, 10 yıllar önce bu spora başlayan ülkelerin takımlarını devirerek finale kadar çıktılar. Sonra spor yazarlarına sitem ettiğimiz zaman kızıp alınıyorlar. Acaba Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı’nın böyle bir turnuvadan haberi var mıydı? Televizyonlarda boy gösteren genç spor yazarı kardeşlerim “Paralimpiklere medyanın da ilgi göstermesi lazım” diyen arkadaşlarım, turnuvanın çeyrek final günü telefon edip de “Frankfurt’ ta böyle bir şampiyona var, haberiniz var mı?” dediğimde, hepsinin cevabı “Yokkkk. Hiç duymadık” oldu. Bu bakımdan ülkemizin daha alacağı çok yol var.

Temsilcileri yoktu


Aynı şekilde Gençlik ve Spor Bakanlığı ve bağlı birimlerinden de hiçbir şey duymadık. Ne açılışta, ne kapanışta hangi kademede olursa olsun, bir temsilcileri yoktu.

Dr. Trawinski

1999’da Türkiye’ye 4’üncü kez gelişinde Sakarya Depremi’nde yitirdiğimiz dünyanın en iyi tekerlekli sandalye basketbol antrenör hocalarından biri olan Dr. Trawinski’yi bir kez daha şükranla ve sevgiyle anıyoruz. Onun yetiştirdiği antrenörlerden Sedat İncesu yalnız Avrupa Şampiyonlar Ligi ve Kainat Şampiyonu olan Galatasaray’ın değil, bugünkü Milli Takımızın da antrenörü. Bir diğeri Harman Yazıcıoğlu ise, şu anda Irak Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı’nın baş antrenörü. Milli formayı giyen ‘Cesur Yüreklerimiz’ yılların emeği, kendi çabaları, hocalarının verdiği destek, kulüplerinden gördükleri ilgi ve federasyonlarımızın destekleri ile bugünkü durumlara geldiler. Ve unutulmamalıdır ki, bu Avrupa Şampiyonası’na katılan 12 ülkenin hepsi A Milli Takımları ile gelerek büyük bir mücadeleye sahne olunmasını sağladılar. Bazı yöresel Olimpiyat oyunları gibi ikinci, üçüncü sınıf sporcu ve takımları ile gelmediler. Bu bakımdan da kazanılan ikincilik madalyasının değeri anlayanlar için çok büyüktür.

ÇENGELLİ PANO


'Gurur ve kızgınlıkla’


“28 Haziran-7 Temmuz arasında Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleşen Tekerlekli Sandalye Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda finalde Büyük Britanya’ya 59-57 mağlup olan Türkiye turnuvayı ikinci tamamladı.” (www.galatasaray.org’tan alıntıdır.) Evet Millilerimiz Avrupa ikincisi oldular. Gurur duyarak takip ettik onları. Daha doğrusu takip etmeye çalıştık. Hiçbir televizyon kanalı çocukların başarısını vermedi ya da gazeteler spor sayfalarında haber yapmadı. Birkaç internet sitesinden skora ulaştık. Süper lig takımlarının transfer çalışmaları bile gazetelerin üçte birini kaplarken, ana haber bültenlerine konu olurken bu çocukların başarıları neden göz ardı ediliyor? Sorsanız büyüklere, engellilerin yanındadırlar, destektirler. Hani nerede? Görmezden gelerek mi bizi önemsiyorsunuz? Başarılarımızı hiçe sayarak mı bize destek olduğunuzu iddia ediyorsunuz? Bizler zaten siz (görmezden gelenler) olmasanız da başarılıyız. Bize bu gururu yaşatan Tekerlekli Sandalye A Milli Basketbol Takımımızı can gönülden kutluyorum. Esra Demirkaya/İzmir edemka@hotmail.com

‘Ne olur bana yazın’

30 yaşındayım. Bedenen sağlıklı olsam da bu dört duvar arasında özgürlüğüm engelli. Cezamın bitmesine daha çok var. Sizin aracılığınızla dertlerimi paylaşacağım, iyi niyetli, güzel dostluk kurabileceğim hükümlü veya özgür olan mektup arkadaşlarına sesleniyorum. Ne olur bana yazın. Erdal Bayram 4 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi C 16 Koğuşu Aliağa/İzmir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder