A. Yavuz Kocaömer 'Engel Sizsiniz'
HABERİ PAYLAŞ

'Engel Sizsiniz'

’Engel Sizsiniz’

Ersin Ata, 1983 yılında 7 aylık olarak dünyaya gelmiş. Ağlamaları uzun süre bitmeyince babası tarafından Ankara Hacettepe Üniversitesi’ne götürülmüş ve teşhis konmuş; ‘CP Serebiral Palsili.’ Yani halk dilinde spastik denen, beyindeki bazı hücrelerin hasar görmesi sonucu yürüyeme ve kasılmaların olduğu, engel türlerinin en ağırı olarak gösterilen hastalık. Yukarıdaki başlık ‘ENGEL SİZSİNİZ’ Ersin Ata’nın geçtiğimiz haftalarda piyasaya çıkan yaşama öyküsünü anlatan kitap.

‘Ayaklarımı hiç kullanamıyorum’

[[HAFTAYA]]

Ersin “Ayaklarımı hiç kullanamıyorum, ellerimi kısmi olarak kullanıyorum ama yine de şükrediyorum halime. İlk teşhis konulduğunda ailem adeta yıkılmış. Ancak durumu kabullenmeleri kısa sürmüş. Belki de o kadar kısa sürmedi ama bana öyle hissettirdiler, bilmiyorum. Yaşama sebeplerimden en önemlisi annemdir. Onun verdiği güç ve moral bana en büyük destek. Ben ise durumu çoktan kabullenip ona göre yaşamayı benimsedim” diyor.

Mehmet Coşkundeniz

Ersin Ata’yı yaşadıklarını yazmaya teşvik eden gazetemizin ‘Aşk Doktoru’, kardeşimiz Mehmet Coşkundeniz. Mehmet Coşkundeniz, Ersin Ata ile twitter’da tanışmış ve engelli olduğunu çok sonra anlamış. Ardından da bu kitabı yazmasını istemiş. İlk gönderdiği taslağı beğenmemiş, tekrar yazmasını istemiş. Tıkandığı zamanlarda motive etmiş ve nihayet ortaya hepimizin okuması gereken, Destek Yayınları’ndan bu kitap çıkmış. Tüm kitapçılarda 12 TL’den satılıyor.

Sürpriz

Geçenlerde bir akşam Fanatik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necil Ülgen aradı ve “Biz yemekteyiz, hiç değilse kahveye gel” dedi. Gittiğimde masada Beşiktaş’ın efsane Başkanı Süleyman Seba, eski Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, Trabzon Spor Başkanı Sadri Şener’le, Spor Müdürümüz Can Uyguç, Can Çobanoğlu ve birkaç genç gazeteci arkadaşımız
daha vardı. Birden aklıma Ersin’in kitabı geldi, kendilerine birer tane hediye ettim. Ve bir tanesinin
içine de üç başkan Seba, Şener ve Ulusoy, Ersin Ata’ya sevgilerini ve başarı dileklerini yazarak imzaladılar. Eğer Ersin benim ile iyi geçinirse
bu kitabı ona vereceğim (!).

Özel Sporcular Federasyonu

Mayıs ayında, 30 yıldan fazla engelliler ve özellikle özel sporcular konusunda çalışan sevgili Tarık Bitlis’in görevinden ayrılmasının ardından yapılan seçimlerde Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Başkanlığı’na Gürdal Gümüş geldi. Gürdal Gümüş’le daha sonra buluştuk. Karşımızda ne istediğini bilen, hırslı, hevesli, konulara vakıf bir federasyon başkanı gördük. Bilindiği gibi 2000’de özel sporcuların Sidney Paralimpikleri’nden sonra tüm dünyada Paralimpik Oyunları’ndan ihraç edilmelerinin üzerinden 11 yıl geçti. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda yüzme, atletizm ve masa tenisi branşlarıyla yeniden paralimpik ailesine dahil oldular. Bu bakımdan Özel Sporcular Federasyonu’na destek olmak gerekiyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde ilk destek sağlandı. Şimdi sıra Futbol Federasyonu’nda.
Bu arada Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) da paralimpik oyunlarına katılmaya hak kazanacak, yüzme, atletizm ve masa tenisi branşındaki sporcularımızın tüm spor araç ve gereçleri ile malzemelerini karşılayacak.

2016 Rio Oyunları

Umudumuz 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda özel sporcuların katılacağı spor branşlarının daha da artması ve ülkemizin Gürdal Gümüş başkanlığındaki federasyonda daha çok sayıda sporcu ile bu oyunlara katılma hakkını elde etmesi. Bilindiği gibi paralimpik oyunlarında yarışan özel sporcular, INAS-FID adındaki Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı elit sporcular. Bugünlerde Atina’da yapılan Dünya Şampiyonası’na katılan zihinsel engelli sporcularımız ise daha çok rehabilitasyona yönelik Özel Olimpiyatlar çerçevesinde yarışıyorlar.
2000 Sidney Paralimpik Oyunları’ndan sonra zihinsel engelli sporcuların, 2004 Atina ve 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’na neden katılamadığını da tekrar hatırlatalım: Daha önce yazmıştık. İspanyollar Basketbol Milli Takımı’nda, engelli olmayan basketbolcuları zihinsel engelli olarak gösterip takıma dahil etmişlerdi. Bu durum altın madalya almalarından 9 ay sonra ortaya çıkmıştı.

Mardin Erdoba Elegance Oteli

13 Haziran’da bu sütunlarımızda yer verdiğimiz ‘Mardin İzlenimleri’ yazımızda, bu ilimizde yeni açılan Erdoba Elegance Oteli’nde kaldığımızı, ancak otelin açılmakta acele edildiğini, servisin müşteri memnuniyeti yönünden istenen seviyeyi ulaşmadığını yazmıştık

Mail geldi...

Yazımızdan sonra otelin sahibi ve aynı zamanda işletmecisi olan Bülent Sümer’den bir mail aldık, şöyle diyor: “Eksiklerimiz var, haklısınız. Talihsiz bir konaklama olmuş. Hani ‘Bir daha Mardin’e gelirsem Erdoba’nın önünden bile geçmem’ dediniz ya, bilmenizi isterim ki, bizzat ben sizi ağırlamak istiyorum.”

Telefonlaştık

Bunun üzerine Bülent Sümer’i arayarak, yazımızda yazmadığımız diğer eksiklikleri de anlattık ve kendisine Mardin’e tekrar geleceğimizi, bu nazik mailinden sonra yine Erdoba’da kalacağımızı, ancak tek bir şartımızın olduğunu, oteldeki tüm masrafların tarafımızdan ödeneceğini belirttik. Bülent Sümer ise “ Sizi ve uğraşılarınızı bilmiyordum, çok duygulandım. Ben de size bir söz vermek istiyorum. 100 adet tekerlekli sandalye satın alıp sizinle birlikte dağıtmak isterim.” dedi. İşte yeni açılan bir otelin servisindeki bozuklukların, bana “Ağabey” diye hitap eden Bülent’in, engelli kardeşlerimize faydası. Ayrıca bu konuşmadan sonra Mardin’de bir dostumuz daha olduğunu bilmenin de keyfini yaşıyoruz. En kısa zamanda Mardin’de olacağız!

Duyuru


Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden ‘Yazarlarımız’ bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

Güzel Söz

Erişmek istedikleri bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan da zevk almazlar.
E. Raux

ÇENGELLİ PANO

‘Beni yalnız bırakmayın’

32 yaşında, bedensel engelli ve özgürlüğü elinden alınmış kader mahkumuyum. Kendimi yalnız ve kimsesiz hissediyorum. Yalnızlığıma son verecek, üzüntülerimi paylaşacak benim gibi engelli arkadaşların mektuplarını bekliyorum. Duyarlı arkadaşlardan alacağım bir mektup bile beni çok sevindirecek, hayata daha sıkı sarılmama vesile olacak. Umarım beni yalnız bırakmazsınız.
Bişar Akyıldız
E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu E 7 Koğuşu/ Bitlis

‘Borç batağındayım’

30 yaşında, yüzde 53 engelliyim. Çölyak, hipotiroidizm, hiperprolaktinoma teşhisleriyle halen tedavi görmekteyim. Tedavi masraflarım çok ağır, eş, dosttan aldığım borçlarımı ödeyemedim. Kredi kartlarına da borçlandım. Çok zor durumdayım. Kartal Devlet Hastanesi’nde endoskopi, kolonoskopi yapılacak fakat hastane 1000 TL istiyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Glutensiz gıdalar tüketiyorum ama hepsi çok pahalı. Peynir, sebze ve tavuk yiyebiliyorum, Hayırseverlerden beni hayata döndürmesini istiyorum. Toplamda 10 bin TL’ye ihtiyacım var.
Nurcan Öztürk / İstanbul
Tel: 0507 766 44 13

ENGELLİ SEVGİLİMİ TAŞIYACAĞIM

Hem engelli hem fakirim
Gönül vermiş şairim
Engelliye engel olan
Mutlu olmasın iki cihan

Haberin Devamı

Engelli yüreklidir
Sevenleri çok dertlidir
Çalışmaya heveslidirler ama
Dünyaları kafeslidir

Haberin Devamı

Kafesleri kırabilsem
Kuşlar gibi uçabilsem
Engelli sevgilimi
Omzumda taşıyabilsem.

Servet Bardak Gökcebağ Beldesi/Siirt
Tel: 0538 309 94 30

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder