A. Yavuz Kocaömer Engelli sporların duayeni
HABERİ PAYLAŞ

Engelli sporların duayeni

Haberin Devamı

Engelli sporlarının duayeni derken, helikopter kazasında hayatını kaybeden zamanın Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in oğlu Tarık Bitlis’ten bahsediyoruz. 1990’da Mısır’da bir seminerde engellilerin spor yaptığını görüp tekerlekli sandalye basketbolu ve yüzme konusunda kurslara katılıyor. Dönüşte ilk toplanan spor şurasında Engelliler Spor Komisyonu’nu oluşturuyor, federasyon kurulması gerektiğini üst makamlara iletiyor.

Kasım 1990’da kurulan, o zamanki adı ile Özürlüler Federasyonu asbaşkanlığı görevine geliyor. Başkanlığı döneminde ilk defa kurulan bir federasyonda klasifikasyon (sınıflandırma) konusundaki ilk elemanları yetiştiriyor. İlk tekerlekli sandalye basketbol takımı ve milli takım kuruluyor.

Ve tekerlekli sandalye basketbolu için oyunlarda çok önemli olan 100 adet spor sandalyesi alımını gerçekleştiriyor. Tarık Bitlis’in döneminde, görme ve bedensel engelliler ilk defa kış sporları ile tanışıyor. Ve yine ilk defa bedensel ve zihinsel engelliler paralimpiklere katılıyor.

Daha sonra merhum iş adamı Sakıp Sabancı’yı ikna edip Özel Olimpiyatlar Derneği’ni kuruyor ve kendisini Dünya Özel Olimpiyatlar yönetiminde yer alması konusunda ikna ediyor.

Alçak gönüllü[[HAFTAYA]]
Tarık Bitlis, 1992-1996 yıllarında Özürlüler Spor Federasyonu Başkanlığı yapıyor. Daha sonra, adı önce Engelliler Spor Federasyonu olarak değiştirilen federasyon, 2000’de bu satırların yazarının çabaları sonucu engel gruplarına göre 4‘e ayrılıyor. 5 Ocak 2001’den 1 ay öncesine kadar, bugünkü adı ile Türkiye Özel Sporcular Federasyonu’nun başkanlığını yürütüyor.

Verdiği bu kadar mücadeleye, Türkiye’ye engelliler sporu konusunda birçok ilki getirmesine rağmen “Tek başıma hiçbir şey yapamazdım. Eğer ortada bir başarı varsa bu birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarıma ve bizleri destekleyenlere aittir” diyecek kadar da alçak gönüllü. Geçtiğimiz ay yönetim kurulu başkanlığından istifa ederek olağanüstü genel kurul yapılması konusunda yönetim kurulundan karar çıkarıyor.

Tarık Bitlis aynı zamanda Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin de Yönetim Kurulu Üyesi. Eminiz ki bundan sonra da engin tecrübeleri ile hem Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne hem de Türkiye Özel Sporcular Federasyonu’na kendisine başvurulduğunda her türlü desteği verecek ve ilgililer onun deneyimlerinden yararlanacak.

Görme engelliler sporu gelişiyor
Görme engelliler sporu ülkemizde hızla gelişiyor. 17-20 Şubat tarihleri arasında İngiltere’nin Sheffield kentinde düzenlenen Uluslararası Goalball (3’er kişilik takımlar halinde voleybol sahası büyüklüğünde bir salonda, topla oynanan bir görme engelliler sporu) Turnuvası’na katılan erkek Milli Takımımız şampiyon oldu.

Turnuvaya Türkiye’nin yanı sıra Slovenya, İsveç, Cezayir, İspanya, Yunanistan, Almanya, İngiltere gibi goalball de söz sahibi ülkelerin milli takımları katıldı. Özellikle Almanya’nın katıldığı bir turnuvada, milli takımımızın şampiyon olmasının bir başka anlamı daha var.
Bundan 12 sene önce Alman Goalball Milli Takımı’nın baş antrenörü ve yardımcısı ülkemize gelerek buradaki antrenörlerimize seminer vererek goalball’u başlatmışlar. İşte genç Türkiye nüfusunun ciddi şekilde çalıştığı taktirde elde edeceği başarılara bir başka örnek.

IBSA Dünya Oyunları
1-10 Nisan 2011 tarihleri arasında Antalya’da IBSA Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu’nun organize ettiği 4’üncü Dünya Oyunları yapılacak. Şampiyonaya 61 ülkeden yaklaşık 1.600 sporcunun katılması bekleniyor. Spor branşları atletizm, yüzme, judo, goalball, futsal B1, futsal B2-B3, powerlifting (Ağırlık kaldırma) ve satranç olmak üzere 8 dalda düzenlenecek. Atletizm, yüzme, judo ve goalball müsabakaları sonunda bayan ve erkek kategorilerinde katılan sporculara Londra‘da 2012’de düzenlenecek Paralimpik Oyunları için kota imkanı tanınıyor.

Aynı zamanda IBSA Genel Sekreteri olan Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mesut Dedeoğlu ile ekibinin en iyi sonuçları almak ve bu büyük organizasyonu başarılı bir şekilde sona erdirmek için çabaları devam ediyor. Böyle bir dünya organizasyonunun ülkemize getirilmesinde federasyonumuzun katkıları büyük.

Şimdi merakla beklediğimiz açılış törenine ülkemizi temsilen hangi devlet büyüklerimizin katılacağı. Organizasyonun eksiksiz olması için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün, özellikle de Genel Müdür Yunus Akgül’ün gösterdiği çabaları da yakından takip ediyor ve bundan 13 sene önce bir çuvala 10 tane goalball topunu doldurarak Almanya’dan getiren biri olarak nisan ayında Antalya’da keyifli günler yaşayacağımıza inanıyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder