A. Yavuz Kocaömer Engelli sporu zaman kaybediyor
HABERİ PAYLAŞ

Engelli sporu zaman kaybediyor

Ülkemizde henüz Paralimpik Hazırlama Merkezleri yok. Olimpik Hazırlama Merkezleri var mı? O da tartışılır. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile Almanya’da 3 ayrı Paralimpik Hazırlama Merkezi’ni gezdik. Yanında bulunan Genel Müdür Yardımcısı Ömer Altunsoy devamlı notlar aldı. Sonra Niğde’de böyle bir merkezin yapılacağı haberini gazetelerden okuduk. Daha sonra vazgeçildiği, Aksaray’da böyle bir hazırlama merkezinin kurulmasının düşünüldüğü yazıldı.

[[HAFTAYA]]

Bilmedikleri...

Haberin Devamı

Ne olursa olsun, Spor Genel Müdürlüğü ilgili yetkililerinin bilmedikleri bir şey var. Paralimpik Hazırlama Merkezi tek bir yerde olamaz. Paralimpik oyunlarında 20 ayrı branşta, 3 ayrı engel grubu yarışır. Bunlardan, özellikle bedensel engellilerin, özel ekipmanlara, özel salonlara ve spor tesislerine ihtiyacı vardır. Eğer “Biz de yaptık” demek için bir Paralimpik Hazırlama Merkezi kuracaksanız, o zaman sorun yok. Ancak ciddi şekilde gelecek nesillere de fayda sağlayacak, Türkiye’nin engelliler sporu konusunda daha da gelişmesini istiyorsak, önce ülkemizde engelliler sporları ile ilgili uzmanların yetiştirilmesi gerekir. Buna paralel olarak da, dünyadaki örneklerine bakılarak birkaç yerde bu tip merkezler kurulabilir. Anımsatmakta fayda var: Almanya’da Paralimpik Hazırlama Merkezleri’nin sayısı 14. Almanya ziyaretinin üzerinden 10 ay geçti. Yani engelliler sporunda kayıp bir 10 ay daha. Henüz ortada kurulmuş sistemi, programları, binaları belli olmayan sadece bir istek var.

Engelliler Yasası ve Spor Genel Müdürlüğü

1 Temmuz 2005 tarihinde, T.B.M.M. Genel Kurulu’nun kabul ettiği, o zamanki adı ile Özürlüler Kanunu’nun 33. maddesi aşağıdaki şekildedir. Adı geçen maddede, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün görevleri konusunda, 21.5.1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanunun 2’nci maddesine aşağıdaki ilave yapılmıştır. “Özürlü bireylerin spor yapabilmelerini sağlama ve yaygınlaştırmak üzere; spor tesislerinin özürlülerin kullanımına da uygun olmasını sağlamak, spor eğitim programları ve destekleyici teknolojiler geliştirmek, gerekli malzemeyi sağlamak, konu ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile yayınlar yapmak, spor adamları yetiştirmek, özürlü bireylerin spor yapabilmesi konusunda ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak.”

Haberin Devamı

Sayın Mehmet Ali Şahin...

Özellikle bedensel engelliler sporunda, gerekli malzemenin sağlanması büyük rakamlar tutmakta. 2006 yılında, Sayın Mehmet Ali Şahin’in başkanlığında oluşturulan bir komite gönüllü bağışçı kurumların sağladığı 2.5 milyon Türk Liralık fon ile (bu fonun 500 bin TL’si Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) tarafından verilmiştir) gerekli spor malzemelerinin o tarihlerde çok büyük bir bölümü sağlanmıştır. Daha sonraki senelerde, bu konuda Spor Genel Müdürlüğü, yasadan doğan yükümlülüğünü yerine getirmemiş, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın destekleri ile alınan malzemelerle bugüne kadar gelinmiştir. Yasanın ilgili maddesindeki diğer konularda, yani spor eğitim programları ve destekleyici teknolojileri geliştirmek, konu ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile yayınlar yapmak konusunda da neredeyse hiçbir faaliyete bugüne kadar rastlanmamıştır. Bir yasayı uygulamayan, daha doğrusu uygulamamak yoluyla bu yasaya karşı gelen bireyler, nasıl hesap vermek zorundaysalar, kurumlar için de aynı kural geçerlidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder