A. Yavuz Kocaömer Engelli sporunda güzel gelişmeler var
HABERİ PAYLAŞ

Engelli sporunda güzel gelişmeler var

Bahattin Şeker’in ricası üzerine, oyuncu Perihan Savaş, o zamanki adı ile tek federasyon olan Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu Başkanlığı’nı üstlenmişti. Rahmetli eşi Yılmaz Zafer’i çok severdim. Çok genç yaşta, sıkıntılı bir 1.5 sene geçirerek hayata veda etti. Perihan Savaş’ın başkan olduğunu öğrendiğimde kendisini Almanya’dan aradım. Bana da bir görev verip vermeyeceğini sordum. Hemen ilgilendi ve beni yönetim kuruluna alarak, Asbaşkan olarak görevlendirdi. 1.5 sene birlikte çalıştık. Daha sonra federasyon başkanlığından ayrıldı. Zamanın Spordan Sorumlu Bakanı Yücel Seçkiner tarafından federasyon başkanlığına ben getirildim. 1999 senesinde, bu kez o zamanın spor bakanı ile engelliler sporu konusundaki bir anlaşmazlık dolayısıyla görevimden ayrıldım. Ancak engelliler sporundan hiç uzaklaşmadım. Önce Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nı (TESYEV), sonra da Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ni (TMPK) kurdum.

Haberin Devamı

Perihan Savaş’a teşekkürler

Engelli bir ağabey ile geçirdiğim 20 yılın sonrasında, eğer Perihan Savaş olmasaydı, ben bugün engelliler sporunun içinde yoktum. Gerektiğinde genel müdür, bakan, gazeteci, herhangi bir sivil toplum örgütünün başkanı ile girdiğim tartışmalarda ve bugün engelliler sporunun ve engellilerin haklarının geldiği noktada en ufak bir katkım olduysa, bu sevgili Perihan Savaş sayesindedir. Bana güvenerek yönetim kuruluna alması ve asbaşkan yapması engelliler sporunun bu günkü duruma gelmesinde en büyük etkenlerden biridir. Geç de olsa kendisine tüm engelli sporcularımız adına, burada bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

Çok önemli bir proje

Geçtiğimiz hafta, Spor Genel Müdürlüğü, engelliler sporu konusunda ‘Antrenörlerimiz engelleri aşıyor’ projesini başlattı. 2005 Temmuz ayında kabul edilen Engelliler Yasası’na göre, Spor Genel Müdürlüğü’nün görevleri arasında olan bu proje çok önemli. Buna göre, 81 ilin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 1774 kadrolu antrenör için muhtelif illerde üniversiteler, ilgili federasyonlar ile işbirliği yapacak. Böylece birinci kademe yardımcı antrenör kursu gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Bakanımız haklı

Alt yapımızın eksikliği dolayısıyla bu proje daha da önem kazanıyor. Şimdi merak edilen husus, bu 1774 kadrolu antrenörü, muhtelif engeliler spor dallarında eğitecek antrenör hocalarının bulunması. Bu bakımdan geç kalınmış da olsa, Spor Genel Müdürlüğümüzü bu girişimi için kutluyoruz. Buradaki en büyük güvencemiz ise, Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı koordinesinde ilerleyen ERASMUS projesinin tanıtım toplantısında, konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç. Sayın Bakan’ın sözleri şöyle: “Bugüne kadar hep güzel konuşmalar yapıldı, yemekler yendi dağılındı. Kararların arkasının gelmediği dönemler geçmişte kaldı.” Sayın Bakan haklıdır. Yıllardır konuşulan birçok proje kağıt üzerinde kalmış, yapılan spor şuraları, harcanan milyonlarca para maalesef boşa gitmiştir. Bugün engelliler sporlarından tekerlekli sandalye masa tenisi, tekerlekli sandalye tenisi, tekerlekli sandalye basketbolu, goalball gibi sporlarda, bundan 15 sene önce özellikle Almanya’dan Türkiye’ye getirilen antrenör hocalarının emeklerini unutmamak gerekir. Tavsiyemiz, yeni dönemde yine bu konuda da Almanya ile işbirliği yapılarak, daha çok antrenörümüzün yetişmesine katkı sağlamaktır.

Haberin Devamı

‘Engellinin kart çilesi’

kartı çıkarabilmek için sağlık raporu isteniyor. 2007’de yüzde 80 engelli raporumu aldım. Nüfus cüzdanıma “Yüzde 80 özürlüdür” diye yazıldı. Burada amaç, engelli indiriminden yararlanırken raporu yanımda taşımamaktı. Ankara kartta nüfus cüzdanı kabul görmedi. Yeniden sağlık raporu isteniyor. Devletin bir kurumunun verdiği engelli nüfus cüzdanı devletin diğer kurumunda neden kabul edilmez? Not: İsim adres bizde saklı.

‘Okumam için yardım edin’

Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümü 4.sınıftayım. Kayıt parasını yatıramadım. Duyarlı kişilerden maddi yardım, mektup ve kitap desteği bekliyorum. Ogün Güney E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Müdürlüğü D-12 Koğuşu/Giresun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder