A. Yavuz Kocaömer Engelliler yasası ve spor genel müdürlüğü
HABERİ PAYLAŞ

Engelliler yasası ve spor genel müdürlüğü

Bu başlık 9 Şubat 2014 tarihinde bu sütunlarda yayınladığımız yazının başlığı. Önce o yazımızı hatırlayalım: 1 Temmuz 2005 tarihinde, TBMM Genel Kurulu’nun kabul ettiği, o zamanki adıyla ‘Özürlüler Kanunu’nun 33. Maddesi aşağıdaki şekildedir: Adı geçen maddede; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün görevleri konusunda, 21.05.1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun 2. maddesine aşağıdaki ilave yapılmıştır: “Özürlü bireylerin spor yapabilmelerini sağlama ve yaygınlaştırmak üzere; spor tesislerinin özürlülerin kullanımına da uygun olmasını sağlamak, spor eğitim programları ve destekleyici teknolojiler geliştirmek, gerekli malzemeyi sağlamak, konu ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile yayınlar yapmak, spor adamları yetiştirmek, özürlü bireylerin spor yapabilmesi konusunda ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak.”

Haberin Devamı

15 yılda değişen bir şey yok

Özellikle bedensel engelliler sporunda, gerekli malzemenin sağlanması için büyük rakamlar gerekiyor. 2006 yılında, Sayın Mehmet Ali Şahin’in başkanlığında oluşturulan bir komite, gönüllü bağışçı kurumların sağladığı 2.5 milyon TL’lik bir fon ile (bu fonun 500 bin TL’si Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) tarafından verilmiştir) gerekli spor malzemelerinin, o tarihlerde çok büyük bir bölümü sağlanmıştır.

Daha sonraki senelerde, bu konuda Spor Genel Müdürlüğü, yasadan doğan yükümlülüğünü yerine getirmemiş, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın destekleri ile alınan malzemelerle bugüne kadar gelinmiştir. Yasanın ilgili maddesindeki diğer konularda, yani spor eğitim programları ve destekleyici teknolojileri geliştirmek, konu ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile yayınlar yapmak konusunda da neredeyse hiçbir faaliyete bugüne kadar rastlanmamıştır.

Aradan geçen yaklaşık 15 senede engelli spor kulüplerimize malzemeler ve diğer konularda elle tutulur bir destek verildiğini hatırlamıyoruz. Herhangi bir kulübümüz o ilin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne başvurduğunda “İlgili federasyonuna başvurun” cevabını aldılar.

Haberin Devamı

Görme engellilerde yine skandal

Daha önce de birkaç duyurusunu yayınladığımız goalball sporcusu ve yöneticisi Mehmet Kozanoğlu’nun en son yayınladığı duyuruyu bilgilerinize sunuyoruz. Tabii federasyon başkanı Hasan Sayyıdan’ın sesi yine çıkmayacak. İçinde bulunduğumuz ortamdan da yararlanarak görme engelliler camiasına rahatsızlık vermeye devam ediyor.

Açıklama bekleniyor

Şimdi sözü Mehmet Kozanoğlu’na bırakalım: “Bundan önce Görme Engelliler Spor Federasyonu ile ilgili yaşanan sorunlar hakkında yayınladığım duyurulara Sayın Başkan Hasan Sayyıdan açık ve şeffaf bir açıklama yapmadığı gibi verdiği bilgiler üstü kapalı olup muğlak ve tehditkar açıklamalardan ibaretti. Ancak ne var ki Görme Engelliler Spor Federasyonu’nda yaşanan yeni bir başka skandal bizleri derinden üzmüş bulunmaktadır.

Camiamızdaki söylentilere göre Federasyon Genel Koordinatörü Servet Devebacak, federasyon başkanının bilgisi dahilinde federasyonda CEO gibi çalışmaktadır. Servet Devebacak’ın, federasyonda görme engelli yönetim kurulu üyesi kişilerin yerine sahte imza atarak usulsüz işlem yaptığı yönünde çeşitli söylentiler dolaşmaktadır. Görme engelliler camiasında yaşanan bu skandal üzerine, adı geçen kişinin federasyondaki görevinden istifa ettiği söylenmektedir.

Haberin Devamı

Görme Engelliler Spor Federasyonu’nda yaşanan yukarıda belirttiğimiz olayın doğru olup olmadığı ve bu tür söylentilere son vermek adına, olayın gerçekliği konusunda camiamızın tek elden bilgilendirilmesi adına sayın Başkan Hasan Sayyıdan’ın kamuoyunu bir an önce aydınlatması gerekmektedir. Aksi halde bu söylentilerin hem federasyonumuza hem de görme engelliler spor camiasına zarar vereceği açıktır.”

Çengelli pano

'Engelliler bir olalım'

Uzun zamandır salgın yaşanıyor. Engelli camiası evde kalarak kurallara uydu. Birçok program iptal edildi. Belki bundan sonra yine eski günlere döneriz. Dertleşelim, paylaşalım, bir olalım ama engelliler nedense bir araya gelemiyor. Bu yüzden haklarından habersiz yıllarca camdan dışarı bakarak yaşamını sürdüren birçok engelli var. Ben gazeteye yazı yollayınca arıyorlar “Seni hiç bırakmayacağım” diyorlar. Biz kimseden bir şey beklemedik, isteğimiz sadece sevgi. Herkese sağlıklı ve koronasız, engelsiz yarınlar diliyorum. Erdem Ateş / Bursa Tel: 0507 633 87 39

'Mektup ve kitap bekliyoruz'

  • 21 yaşındayım, 6 yıldır cezaevindeyim. Özgürlüğüm engellenmesine rağmen hayata tutunan, yarınlara dair planı olan ve umudunu kaybetmeyen herkesten arkadaşlık etmek için mektup bekliyorum. Sezer İğdi 1 no’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu A-6 Koğuşu Türkoğlu / Kahramanmaraş
  • 24 yaşındayım. Beş yıldır cezaevindeyim. Uzun yıllarım var, bu dört duvar arasında sizlerden mektup ve kitap rica ediyorum. Çünkü kitaplar insanların en yakın dostudur. Serdar Türkmen L Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu Koğuş A-4 Odunpazarı / Eskişehir
  • 32 yaşındayım, 6 yıldır cezaevindeyim. Mektup arkadaşı arıyorum. Dertleşmek ve mektuplaşmak isteyenlerin mektuplarını bekliyorum. İhsan Demirtaş E Tipi Kapalı Cezaevi Nazilli / Aydın
Sıradaki haber yükleniyor...
holder