A. Yavuz Kocaömer Engellilikle ilgili izlemeniz gereken filmler - 2
HABERİ PAYLAŞ

Engellilikle ilgili izlemeniz gereken filmler - 2

Geçen hafta köşemizde engellilikle ilgili izlemeniz gereken 10 sinema filmini sizler için derlediğimizi yazmıştık. Ancak yerimiz 10 filmi de yazmaya yetmemişti. Kalan 5 filmi bu hafta sizlerle paylaşıyoruz. Şimdiden iyi seyirler.

1) THE HORSE WHISPERER (ATLARA FISILDAYAN ADAM)

1998 yapımı olan ‘Atlara Fısıldayan Adam’, 1995 yılında yayımlananan Nicholas Evans kitabından uyarlamadır. Oyuncular Kristin Scott Thomas, Scarlett Johansson ve Sam Neilld. Robert Redford hem oyunculuk hem de yönetmenlik yapmıştır. Filmin konusu şöyle: 14 yaşındaki kızı Grace’in (Scarlett Johansson), çok sevdiği atının sırtındayken kaza geçirmesi üzerine, bir dergi editörü olan annesi Annie (Kristin Scott Thomas), kızının kaderinin atıyla ayrılamaz biçimde bağlantılı olduğunu fark eder ve ‘Atlara Fısıldayan Adamlar’ olarak bilinen, sorunlu atları tedavi etmeleriyle tanınan, at uzmanı seyislerden birini bulabilmek amacıyla bir kampanya düzenler.

Haberin Devamı

Sonunda Tom Booker (Robert Redford) adlı bir seyisin Montana’da bu işi yaptığını ve efsaneleştiğini öğrenir. Bunun üzerine kızı Grace ile Pilgrim adlı atını yanına alır, karavanıyla Montana’ya doğru yola çıkar. Tom Booker, kaza sonucunda darmadağın olan hayatları kurtarmak için çaba gösterirken şefkatli at bakıcısıyla kızın annesi arasında duygusal bağ kurulur. Bunun sonucunda hem harika hem de trajik sonuçlara yol açacak bir aşk doğar.

2) THE FUNDAMENTALS OF CARING (KAYIP ŞEYLERİN BAKIM KILAVUZU)

Rob Burnett tarafından yazılan ve yönetilen filmin oyuncuları Craig Roberts, Paul Rudd, Selena Gomez ve Jennifer Ehle. ‘Kayıp Şeylerin Bakım Kılavuzu’nda olaylar şöyle gelişir: Ben, yaşı büyük, temel yaşam deneyiminden yoksun, tamamen yetersiz kalmış Trevor’un (Craig Roberts) yeni işe alınan engelli genç bakıcısıdır. Birlikte Trevor’un hareketliliğinin sınırlarını zorlayan bir maceraya atılırlar ve evin dışındaki dünyaya bir göz atarlar. Film, toplum tarafından engellilere konulan sınırları ve nihayet bir arkadaşa sahip olmanın şifa gücünü çok keyifli anlatıyor.

3) GATTACA

Haberin Devamı

Andrew Niccol tarafından yönetilen ‘Gattaca’nın başrollerini Ethan Hawke, Uma Thurman ve Jude Law paylaşıyor. ‘Gattaca’nın konusu şöyle: 21’inci yüzyılda genetik mühendisliği çok gelişmiştir. Genleri seçilerek dünyaya getirilen kusursuz insanlar yaratılmaktadır. Bu insanlar yüzünden normal yollarla dünyaya gelenler işsiz kalır. Vincent Anton Freeman, (Ethan Hawke) da işsiz kalanlardan biridir. Hep astronot olma hayali kuran Vincent Gattaca şirketinde ancak temizlikçi olarak iş bulur. Bu sırada şirkette bir cinayet işlenir. Olayı araştırna dedektiflerin ilgisini Vincent çeker. Film, genetik mühendisliğinin etkileri ve insanların bölünmesi üzerine güçlü bir yoruma sahip.

4) THE ELEPHANT MAN (FİL ADAM)

Yönetmenliğini David Lynch’in yaptığı, ABD-İngiltere ortak yapımı 1980 tarihli bir film. Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft’un rol aldığı ‘Fil Adam’ 1880’ler Londra’sında geçiyor. Şehrin sokaklarından süzülen kasvet ve karamsarlık, arka sokaklarda olup bitenleri belli eder nitelikte. Doktor Frederick Treves (Anthony Hopkins), isli sokaklarda gezinirken gezici bir sirke rastlar.

Haberin Devamı

Önündeki kalabalıktan anlaşıldığı üzere içeride normal olmayan bir gösteri vardır. Ve bu normal olmayan gösterinin kahramanı, doğuştan engelli olan John Merrick’tir (John Hurt). Sirkte, annesinin Merrick’e hamileyken bir fil tarafından saldırıya uğradığı söylenir. Doktor Frederick Treves ise hızlı bir hamleyle bu fil görünümlü adamı tedavi etmek ister. Her haliyle ürkütücü olan fil adamın bu korkunç görünüşünün altında gönlünde yatanlar ise göz yaşartıcıdır. Film gerçek bir hikayeden beyaz perdeye uyarlanmıştır.

5) YOU’RE NOT YOU (SEN SEN DEĞİLSİN)

George C. Wolfe tarafından yönetilen ‘Sen Sen Değilsin’in oyuncuları Hilary Swank, Emmy Rossum ve Josh Duhamel. Yazar olan Kate (Hilary Swank) kendisine konan ALS teşhisi sonrası bir yardımcıya ihtiyaç duyar. Bu iş için delifişek, sorumsuz bir üniversite öğrencisi olan Bec (Emmy Rossum) bulunur. Kate’in eşi Evan’la sorunları vardır, Bec ise ilişkilerinde istikrarı bulamamıştır. Bu iki farklı kadın tuhaf ama dürüst bir bağla birbirine bağlanırlar. Bu filmlerde hayallerini gerçekleştirmek için zorlukların üstesinden gelenlerin cesaret ve kararlılıklarına tanık olma hikayelerini izleyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder