A. Yavuz Kocaömer Engelsiz aslanlar yeniden
HABERİ PAYLAŞ

Engelsiz aslanlar yeniden

Geçen yıl ülkemizde Süper Lig Şampiyonu olan Galatasaraylı Engelsiz Aslanlar, Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanmıştı. Ancak Galatasaray Kulübü’nün yetkilileri “Bütçemiz yok” gerekçesiyle bu takımımızı Şampiyonlar Ligi’ne göndermedi. Bunun üzerine Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu (IWBF Europe) Galatasaray’ın yerine, Karabük Engelliler Spor Kulübü’nü davet etti. Bu arada Karabük Engelliler Spor Kulübü de tekerlekli sandalye basketbol faaliyetlerine son verdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ne değişti?

Sonra ne olduysa Galatasaray Kulübü Başkanı Bay Mustafa Cengiz bir talimat verdi: “Ne yapın yapın, bu Şampiyonlar Ligi’ne katılacağız.” Bunun üzerine IWBF’e başvurdular ve doğal olarak kabul edildi. Peki ne oldu da birden bire Başkan Cengiz fikir değiştirdi? Biz nedenini biliyoruz, herhalde kendisi de biliyordur. Hani bütçe yoktu? Galatasaray’a bir ayda büyük ikramiye mi çıktı? Fikrimiz aynı Defalarca yazdık, söyledik. Galatasaray Yönetim Kurulu’na spordan anlamayan yönetim kurulu üyeleri seçildiği sürece böyle uluslararası spor camiasında ülkemizin ve Galatasaray’ın ismi yara almaya devam edecek. 15.10.2018 tarihinde POSTA Gazetesi’nde ‘Artık Yeter Bay Cengiz’ başlıklı yazımızda yazdığımız gibi bu yanlış karardan dönmeleri, bizlerin Galatasaray Spor Kulübü Başkanı ve bazı yönetim kurulu üyeleri hakkındaki ‘Spor fakirleri’ değerlendirmemizde değişiklik yapmadı. Ayrıca kulübün üst düzey profesyonel bir yöneticisinin ‘Engelsiz Aslanlar’a “Biz size kafi pozitif ayrımcılık yapıyoruz” demesi de spor cahilliğinin bir başka örneğidir.

Sayın Cumhurbaşkanımıza

Adını vermek istemeyen engelli okuyucumuzdan bir mail aldık. Aslında bu birçok engelli okurumuzun ortak sorunu olsa gerek. İlgililerin dikkatini çekmesi açısından konuyu bu sütunlarımıza taşıyalım dedik. Okurumuzdan gelen maili aynen aşağıda sizlerle paylaşıyoruz: “Ortopedik engelliyim, EKPSS’den 80 küsur puan aldım. 17 Mayıs’ta sonuçlar açıklandı ve hâlâ tercihler başlamadı. Belirsizlik çok kötü.

ÖSYM’yi arıyorum “Biz ilgilenmiyoruz, Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ilgileniyor” diyorlar. DPB’yi arıyorum, cevap vermiyorlar. ÖSYM’yi arıyorum, bu kez “Cumhurbaşkanlığı’nı arayın” diyorlar. Arıyorum “Biz ilgilenmiyoruz” cevabı alıyorum. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı ile konuştum “Ben bilmiyorum” dedi. Bu belirsizlik beni strese soktu.

Haberin Devamı

DAHİL ETME

Daha önce de birkaç kez bu sütunlarda yazdık. Dünya’da birkaç senedir engellilerle ilgili ‘Dahil Etme’ uygulanıyor. Yani engelli insanlar, engelsiz insanlar gibi, onlarla birlikte spor yapıyor, yemeklere, kahve içmeye, sinemaya, tiyatro gidiyorlar.

Böylece hem engellilerin toplumun bir parçası olması kolaylaşıyor, hem de engelsizler engelli insanlarla birlikte yaşamanın da çok doğal olduğunu anlıyorlar. Bu konuda bizim tecrübelerimiz tabii ki her zamanki gibi Almanya’dan. O kadar ileri gittiler ki artık internet üzerinden ‘online’ olarak ‘Dahil Etme’ programları uygulanıyor. Okullarda, iş yerlerinde, günlük hayatta. Zorluklar var mı? Tabii ki var!

Haberin Devamı

Yeter ki isteyelim

Bizim ülkemizde ise henüz bu konuda düzgün bir çalışma yok. ‘Dahil Etme’ konusu özellikle spor alanında kendini gösteriyor. Bugüne kadar birkaç kez yazdık. Birkaç girişimin dışında daha ülkemizde bu konuda geniş kapsamlı çalışmalar yapılmadı. Oysa Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri bir araya gelip bu konuda bir program hazırlayabilirler. Gerekirse yurt dışındaki uzmanlardan da görüş alınabilir, katkı sağlanabilir. Yeter ki isteyelim.

‘İyi ki varsınız’

TESYEV’i yaşamak diye yazıma başlamak istedim. Ben lise hayatımın sonuna kadar hep içine kapanık biriydim. Sosyal aktivitelerim azdı, arkadaşlarım vardı ama yine de yalnızdım. Üniversiteye başladığım ilk günden beri TESYEV bana sadece maddi destek değil, arkadaş, dost, her şeyimi paylaşabildiğim bir aile oldu.

Bir sorunum olduğu zaman eğitim bölümünü aradım. Onlar da ellerinden gelen her şeyi yaptılar, her seferinde bana çok değerli hissettirdiler. Başta Yavuz Kocaömer olmak üzere tüm TESYEV Ailesi’ni çok seviyorum. İyi ki varsınız, iyi ki yanımdasınız.

Fatih YILDIZ

Sakarya Üniversitesi

Spor Bilimleri Fakültesi

Rekreasyon

3’üncü Sınıf

‘Yardım bekliyorum’

Yüzde 79 engelliyim. Hastalığım çok, borcum çok ve geçinemiyorum. İlaçlarımı alamıyorum. Her tarafa borcum var, kiramı veremiyorum. Ev sahibim sürekli sıkıştırıyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Hayırseverlerden ve iş adamlarından yardım bekliyorum. İ.T. Tel: 0530 405 22 70

Sıradaki haber yükleniyor...
holder