A. Yavuz Kocaömer Görme engelli doktordan engelli çocuk kitaplarına ödül
HABERİ PAYLAŞ

Görme engelli doktordan engelli çocuk kitaplarına ödül

Amerikan Kütüphaneciler Derneği ‘ALA’ geçen ayın sonlarında ‘Schneider Ailesi Kitap Ödülleri’nde üç normal, üç de onur ödülü verdi. Bu ödüllere ismini veren aileden Doktor Katherine Schneider’ın 2004 yılında yaptığı açıklamalar çok değerli.

Kendisi de görme engelli olan Dr.Schneider: “Büyüdüğümde Michigan Körler Kütüphanesi’ndeki kütüphaneci kahramanımdı. Bana Braille alfabesinde, kongre kütüphanesi koleksiyonundan kayıtlar gönderirdi. Burada, insanların hayatlarını basılı, işitsel ve elektronik formatlarda bilgi ile zenginleştiren kütüphaneciler aslında bir hayali gerçekleştiriyor. Bu özel kütüphaneci ve bana Braille alfabesinde veya kayıtlarda bulunmayan birçok kitabı okuyan annem, bilgiye karşı olan susuzluğumun farkına varmamı sağladı. Bu susuzluğun sonucunda da doktor oldum” diyor.

Haberin Devamı

Evrensel ve çok özel

Dr. Katherine Scheinder, aile mirasını yaşatmanın yolunu bu şekilde buluyor. Engelli çocukların deneyimlerinin anlatıldığı çocuk kitapları için ‘Schneider Ailesi Kitap Ödülleri’ fikrini ortaya atıyor. Bu kitap ödüllerinin logosu özel olarak tasarlanıyor.

Görme engelli doktordan engelli çocuk kitaplarına ödül

Bu konuda çok ince düşünülüyor. Ve bu ödüller tıpkı geleneksel yayıncıların verdikleri ödüllere benziyor. Ama farkı şu: Dr. Scheinder, ödüller için verilecek madalyadaki çizimin hem evrensel işaretlere sahip olmasını istiyor hem de şahane olup çok farklı görünmesini. Schneider Ailesi Kitap Ödülleri’nin amacını yansıtan bir madalya hazırlamak işte bu yüzden zorlu olmuş.

Farklı bir tasarım

Bunun için jüri, bir grafik tasarımcı ile çalışmış. Diğer ALA Edebiyat Ödülleri’ne benzer büyüklükte dairesel bir mühürden oluşan logo tasarlanmış. Küçük bir dünyayı çevreleyen, el ele tutuşan kız ve erkekler, her yerdeki tüm çocuklar için eşit muameleyi sembolize ediyor. Gümüş ve mavi renkler bu mührü diğer altın madalyalardan ayırsın diye yerleştirilmiş. Madalyanın üstünde Schneider Ailesi Kitap Ödülleri yazıyor ve bu yazı, Dr. Schneider’e saygı için Braille alfabesi ile altta tekrar ediliyor.

ÜÇ KATEGORİDE ÖDÜL VERİLİYOR

Engelliliğin tasviri için yazarları ve illüstratörleri kapsayan ödüller yıllık 3 kategoride veriliyor. Bu yılki ödüller şu kategorilerde verilmiş:

Haberin Devamı

Küçük çocuklar grubunun birincisi, Amerika Yüksek Adalet Mahkemesi’nde görev yapan yargıç Sonia Sotomayor’un yazdığı ‘Sadece Sor! Farklı Olun, Cesur Olun, Siz Olun’ isimli eser. Kitapta, çocuklara farklılıkların bizi daha güçlü hale getirdiği anlatılıyor.

Otizmli bir çocuğun bakış açısıyla anlatılan dostluk hikayesi olan ‘Henry için Bir Arkadaş’ kitabının yazarı Jenn Bailey, küçük çocukların onur ödülünü aldı.

Lynne Kelly’nin ‘Balina İçin Bir Şarkı’, 9 ila 13 yaş arasındaki çocukları hedefleyen orta sınıf kategorisinde ödül kazandı.

Pablo Cartaya’nın ‘Her Küçük Kıvılcımı’ kitabı bu kategoride fahri ödüle layık görüldü.

Genç kategorisinde

Karol Ruth Silverstein’ın ‘Lanetli Çocuk’ adlı kitabı artritli bir kızın hikayesini anlattığı için birinci oldu.

Herkesin duyabildiği bir liseye uyum sağlamaya çalışan işitme engelli bir genç hakkında Alison Gervais’in yazdığı ‘Aramızdaki Sessizlik’ kitabı fahri ödüle hak kazandı.

Haberin Devamı

Schneider Ailesi Kitap Ödülleri’ni kazananlar ise Kütüphane Birliği’nin haziran ayında Amerika- Chicago’daki yıllık konferansında 5 bin dolar ve bir plaket alacaklar.

ÇENGELLİ PANO

SEVGİLİ TESYEV AİLESİ

Başkanımız A.Yavuz Kocaömer’in Posta Gazetesi’ndeki yazısına değinmek istiyorum. Doğulu kardeşimizin burs için yazdıkları beni çok üzdü. Bu kardeşimizin dedikleri doğru olsaydı benim de burs almamam gerekirdi. O an ki üzüntü ile yazdığını, egosunu tatmin etmek istediğini düşünüyorum. Şu an burs verdiğiniz öğrencilerin yüzde 35’i Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden. O kardeşimiz adına ben özür dilemek istiyorum.

Z.K. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Katherine Sağlık Yönetimi Bölümü

TÜRKİYE GÖRME ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU

Bir görme engelli spor kulübü başkanımızdan mail aldık, yazdıklarını sizlerle paylaşıyoruz: “Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonası’nın geçmiş yıllarda olduğu gibi karne tatillerinde yapılmasının küçük yaştaki öğrencilerin katılımı açısından çok yararlı olacağını, gerçekten bu spora ilgi duyanların, öğretmenlerinin nezaretinde katılacağını belirtmiştik.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’ndan 17.01.2020 tarihinde aldığımız bir yazıda, Görme Engelliler Federasyonu’nun bu konuda ikaz edildiği bildirilmişti. Buna rağmen federasyon yönetimi, Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonası’nı karne tatili sonrasına yani eğitimin başladığı 03-08 Şubat 2020 tarihine denk getirdi.

Böylece gerçekten müsabakaya katılmak isteyen küçük yaşta öğrencilerin öğretmenleri nezaretinde katılımı engellendi. Dolayısıyla asıl amacı satranç olmayan, turistik gezi amacı taşıyanların katılımı sağlandı. Örneğin; müsabakaya katılan bazı kişiler, aldıkları alkolün etkisiyle başka odaları basmış, jandarmalar otele gelerek olayların büyümesini engellemiştir.

Olaylar bununla kalmamış, sanki orada spor müsabakası yapılmamış gibi, önüne gelen kontrolsüz şekilde alkol almış, görme engelli bir sporcuya yakışmayacak tutum ve davranışlar sergilenmiştir. Lobide sızıp kalanları mı, 10 yaşındaki çocuğa alkol verilmesini mi, aşırı alkolün etkisiyle turistlerin rahatsız edilmesini mi anlatalım.” Bu organizasyon konusunda yaşanmış birtakım olumsuzlukları artık burada yazmak istemiyoruz. Bakalım bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığımız ne yapacak?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder