A. Yavuz Kocaömer İnteltek'ten destek
HABERİ PAYLAŞ

İnteltek'ten destek

İnteltek ismi belki birçoğunuza yabancı gelebilir. İnteltek şirketi; Spor Toto Teşkilat Başkanlığı adına iddaa oyununun yaratıcısı ve operasyonlarını gerçekleştiriyor. İddaa oyunu, yurt genelinde 5.500 sabit, 5 elektronik bayisi ile ilk tanıtımının yapıldığı 2004’ten bu yana 7 senede 10 milyar doların üzerinde bir hacim yakalayarak başlı başına bir sektör yaratmış, binlerce kişiye istihdam sağlamıştır. Son 10 yıldaki Türkiye ekonomisinin 10 büyük ekonomik projesinden biri olarak gösterilmiştir. iddaa oyununun bu büyük başarısı, Spor Toto’yu dünyada devlet kontrollü organizasyonlar arasında 2’ncilik kürsüsüne çıkarmıştır.

Haberin Devamı

İDDAA Markası

İnteltek, değeri kolayca ölçülmeyecek İDDAA markasını yaratmıştır. Marka bilinirliliği ülke genelinde yüzde 89, hedef kitlede ise yüzde 99’a ulaşmıştır. İnteltek operasyonlara başladığı 2003’te Spor Toto oyunlarının pazar payı yüzde 1 iken, İddaa’nın 2004’de tanıtılmasını takip eden 2005’te pazar lideri olmuş ve toplam pazarı 6 yıl içinde yaklaşık 3 katına çıkarmıştır.

[[HAFTAYA]]

Bu oyun sayesinde; 2010 yılı içinde kamuya ve spora aktarılan kaynakların toplamı yaklaşık 1.6 milyar TL’ye ulaşmıştır. (Kamu payı, vergi ve GSGM 1.091.564.896 TL, tesis ve federasyonlar 312.975.635 TL, takım isim hakları 165.741.006 TL, lig sponsorlukları 17.500.000 TL)

Şimdi de engelliler

Bir süre önce İnteltek Genel Müdürü Ahmet Sezer ile yaptığımız görüşmede, engellilere de destek olmak konusunda neler yapabileceğimizi konuştuk. Sonunda varılan anlaşma ile 2011’de birçok engelliye sağlık desteği sağlanmak üzere Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı ile işbirliğine karar verildi. Yapılacak olan ameliyat, ortez-protez v.s. gibi sağlık yardımları her üç ayda bir düzenli olarak İnteltek’e bildirilecek ve önümüzdeki yıllarda da bu desteğin artarak sağlanmasına çalışılacak.

Elektrikli sandalyede hokey

Elektrikli sandalyede hokey, kas hastaları, tetra spastikler, cam kemik hastalığına sahip olanlar ve sipinabifida ile omurilik felçlilerin yaptığı bir spor. 28 metreye 16 metre ölçülerinde bir salonda yapılan bu sporun kareleri ise 2.40 metre ve yüksekliği ise 20 santim. Her takım bir kaleci, 4 saha oyuncusu olmak üzere 5 kişiden oluşuyor. Ayrıca 5 yedek saha kenarında bulunuyor. Kullandıkları hokey sopalarını güçleri varsa ellerinde tutuyor, yoksa sandalyelerine sabit bir şekilde monte ediyorlar. 2004’ten beri de eşitliğin sağlanması için klasifikasyona (sınıflandırma) tabi tutularak güçleri değerlendiriliyor. Elektrikli sandalye hokeyi, paralimpik spor branşı olma yolunda hızla ilerliyor. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda bir gösteri maçının yapılması planlanıyor. 2010’da İtalya’da yapılan 2. Dünya Şampiyonası’na Hollanda, Belçika, Almanya, Avustralya, İtalya, Danimarka, Finlandiya ve İsviçre katıldı. Görüldüğü gibi bu spor dalı daha çok Avrupa’da ilerlemiş durumda. Almanya’da ise 1980’li yılların başında yapılmış. Son dünya şampiyonasında finalde Hollanda’yı 7-6 yenen Almanya Dünya Şampiyonu oldu. Ve dünya şampiyonu Almanya’nın antrenörü bir Türk, Deniz Genç. Ayrıca oyuncularından bir tanesi ise Görkem. Görüldüğü gibi Türk gençlerine olanak sağlandığı zaman neler yapabileceği bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde...

Haberin Devamı

Bundan 12 yıl kadar önce Almanya’da yaşayan engelli bir gencimiz başvurarak, Almanya’da yaşayan ve hokey oynayan engelli Türkleri bir araya getirerek bir takım kurmak istediklerini söylemişti. Kullanılan tekerlekli sandalyelerin çok pahalı olması dolayısıyla kendilerine destek olamamıştık. Almanya’da bu tip sandalyeler devlet tarafından engellilerin hayata bağlanması, toplumla kaynaşması için, belirli koşullar çerçevesinde, ücretsiz olarak veriliyor. Ülkemizde bu sporun başlaması ve uygulanabilmesi için daha uzun yıllar gerekiyor.

Almanya’da bir ilk

Almanya’da SH-1 sınıfındaki engelli atıcılar, geçen ay alınan bir kararla, engelsiz atıcıların liglerine katılabilecek. Bu kararı Federal Alman Spor Teşkilatı verdi. Köln Spor Yüksek Okulu, Biyomekanik ve Ortopedi Bölümü’nün tanınmış profesörü Gerd Peter Brüggemann, engelli ve engelsiz atıcıların sportif karşılaştırılmalarının araştırmasını yapmak üzere görevlendirildi. Yapılan araştırmalardan sonra profesör Brüggemann’ın ekibi şu sonuca vardı: “Havalı silahlarla hedef tahtalarını atışta silahın sallanması ve dayanak noktası bakımından yapılan çeşitli deneyler sonunda, oturarak ateş etmenin bir avantaj olmadığını ortaya çıktı”. Böylece SH-1 sınıfındaki engelli atıcılar ayakta atış yapan engelsiz atıcılara karşı mekanik bir avantaja sahip değildir. Federal Alman Spor Teşkilatı Başkanı Josef Ambacher bu sonuca çok sevindiğini, ilk defa engelli ve engelsiz atıcıların bir arada yüksek seviyedeki yarışmalarda birlikte yarışacaklarını bildirdi. Almanya Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un 3 Ekim’de Almanya Birleşme Günü’nde belirttiği gibi birlikte yaşamanın, kaynaşmanın bir örneği de burada gerçekleştirilmiş oldu. Alman Atıcılık Federasyonu konuya çok ciddi bakıyor ve federasyonun bir bölümünde engelli sporcuların kaynaştırılması konusundaki adımları daha da artıracağını belirtiyor. Şimdi ülkemizde de Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ile Atıcılık Federasyonu, gerekirse Alman Federasyonlarından da bilgi alarak, bu konunun üzerine eğilmelidir. Son yıllarda dünyada engellilerin engelsiz insanlarla birlikte yaşama, eğitim görme, spor yapma, sosyal hayatı paylaşma konularında gösterilen çabalar, öneri ve çözümler ülkemizde de zaman geçirmeden uygulamaya geçirilmelidir.

ÇENGELLİ PANO

Çok mağdurum’

Diyaliz hastasıyken Bağ-Kur’dan malulen emekli oldum. 7 yıl diyalize girdim, 2009’un Mart ayında böbrek nakli yapıldı. Ameliyattan 4 ay sonra SGK benden rapor istedi. Bana ‘Çalışabilir’ raporu vererek emekliliğimi iptal etti. Hayatım alt üst oldu, gücüm yok, çalışamıyorum. Çabuk hastalanıyorum. Başvurmadığım yetkili ve kurum kalmadı. Kimse bu halimle iş vermiyor. Babamın eline bakıyorum. 40 yaşındayım ve çok utanıyorum. Engelli sınavından da sonuç alamadım. Bizler nasıl yaşayacağız, hayatımızı nasıl idare edeceğiz? Pozitif ayrımcılık istiyorum, sosyal hayatıma devam etmek istiyorum. Mağduriyetimin giderilmesini, huzurlu yaşamayı istiyorum. Osman Özfidan/Denizli Tel: 0537 465 61 88

Sayın Başbakanım

İlkokul mezunu, 2 çocuk babasıyım. Yüzde 40 ortopedik engelliyim. Geçici engelsiz olarak TCDD’de çalışıyordum. 18.12.2010’da çıkışımı verdiler. 2009- 2010’da yılda 179’ar gün çalıştım, diğer yıllarda ise yılda 15 gün ile 118 gün çalışmalarım oldu. Bazı yıl hiç çalışmadım. 3 yıl içinde 445 gün çalıştım. Çalıştığım yıl engelli aylığı almadım. Bana 2.663.34 TL ceza geldi. Yüzde 50 faiz oranı ile toplam borcum 3.995.01 TL. 9.11.2010’da mahkemeye başvurdum, karara itiraz ettim. 20.12. 2010’da evrak geldi, 1 hafta içinde ödeme emri çıkarmışlar. Ödenmez ise icra kanalı ile borç tahsil edilecekmiş. Benim gibi birçok engelli var. Sizlerin sayesinde yetkili mercilere ve başbakanımıza sesleniyorum. Ne olur bize yardım edin. Şahin Ekli/Ankara

Sıradaki haber yükleniyor...
holder