A. Yavuz Kocaömer İslam ülkeleri ve ve RİO Paralimpik Oyunları
HABERİ PAYLAŞ

İslam ülkeleri ve ve RİO Paralimpik Oyunları

Haberin Devamı

Bir süre önce sevgili Kaan Ark ile Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Genel Sekreteri İbrahim Gümüşdal görüşürlerken, Kaan “Rio’daki yarışan Müslüman ülkelerin madalya durumlarını araştırabilir miyiz?” diye soruyor.

İşte o araştırmanın sonuçları: Özbekistan 30, İran 22, Tunus 19, Cezayir 14, Mısır 12, Nijerya 12, Azerbeycan 9, Türkiye 9, Fas 6 ve onun altında da yaklaşık 15-16 ülkenin aldığı madalyalar...

Ülke başına 1 ile 4 madalya arasında değişiyor.

2020 tehlikeye giriyor

Şimdi engelli spor federasyonlarımıza düşen görev branşlara göre madalya sayılarını saptayıp bu ülkeler ile temas etmek. Belli ki başta Özbekistan olmak üzere onlardan öğreneceğimiz birtakım şeyler var.

Her zaman söylediğimiz gibi, federasyonların içindeki çekişmeler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin engelli sporları konusundaki bilgisizliği (ki bu tarafımızdan Rio’da yaşanmıştır) böyle devam ettiği sürece 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda alacağımız madalya sayısı iyi niyetli birkaç teknik adam ve sporcularımızın gayretine bağlı kalır.

Sistemsizliğin sistemi

Birçok ülkede bir sistem içinde engelli sporları yönlendirilirken, bizde de ‘sistemsizliğin sistemi’ yaşanıyor. Federasyonların yönetim kurulları yurt dışı seyahatlere odaklandığı sürece, gerçek çalışmalar da hep göz ardı edilecek.

Burada da denetim görevi Spor Genel Müdürlüğü’ne düşüyor. O denetim sadece verilen bütçelerin nerelere harcandığını değil, federasyonların sözde sistemlerinin de incelemesini kapsamalı.

Koltukların gücüne güvenmeyelim

Aşağıda ‘Ukrayna’nın Başarısı’ yazımızda belirttiğimiz sistem, bu ülkeyle de temasa geçirilerek bazı branşlarda çalışmaları örnek alınmalı. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları sırasında bu satırların yazarı, bugünkü Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri dahil, hiçbirimizin ne bugünkü görevlerimizde ne de bu dünyada olacağımızın garantisi var.

Onun için kişisel sürtüşmeleri, oturulan koltukların verdiği güç ile tavsiyelere kulak asmamaları geride bırakmak lazım. Yoksa bizlerden sonrakilere engelliler sporunda düzgün bir sistem bırakmayacağımızın endişelerini taşıyorum.

Ukrayna’nın başarısı

Daha önce belirtmiştik; 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na, Ukrayna 172 sporcu ile katılmış ve 117 madalya kazanarak sıralamada 3’üncülüğü elde etmişti.

Neredeyse her atlet için madalya. Ukrayna’nın bu başarısı dünyada yankı uyandırdı. Ukraynalılar bu başarıya nasıl ulaştılar? ‘Invasport’ olarak adlandırdıkları bir program sayesinde bu başarılara eriştiler.

‘İşe adanmış kişiler’

Bu konuda da Paralimpik Komite Başkanı Valeriy Sushkevich şöyle diyor: “Bu çalışma sistemi Ukrayna’nın her bölgesinde Paralimpik sporlarına ayrılmış olan okul ve tesisler kurmakla yürüyor. Tabii iş tesisleri kurmakla bitmiyor. Önemli olan burada yetiştirilecek sporculara ulaşılabilmek.

Bu daha çok engelli okulları ve bunun dışında yapılan çalışmalarla elde ediliyor. Bunun için de alt yapıya önem veriliyor; engelli çocuklar için özel okullar açılıyor ve bir sistem dahilinde bu başarı geliyor.

İnsanlarımız tüm sorunların üstesinden geliyor, parasızlık, siyasi kriz, savaş ve bir sürü başka sorun. Bu konularda görevli insanlarımız kendilerini bu işe adamış kişiler.”

‘100 çocuktan 5’i başarılı’

Kendisi de çocuk felcine yakalanmış ve tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren Komite Başkanı, tüm engelli çocuklara rehabilitasyon sağlandığını, ancak spor yeteneği olanlar için daha çok olanak sunulduğunu anlatıyor.

Ve “Rehabilitasyon için davet ettiğimiz 100 kişiden 5’i yüzme, futbol ya da atletizmde başarılı olabiliyor. Kendi potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için onlara fırsat sağlıyoruz” diye ilave ediyor.

‘Şartlara adapte olduk’

Başkan bu arada şunu da hatırlatıyor: “Paralimpik sporcuların eğitim merkezleri olan Kırım’daki Yev Patoria tesisi 2014 yılında, Rusya’nın işgaline uğradı. Buna rağmen buraya kadar gelebildik” diyor. Başka seçenekler bulmak zorunda kaldıklarını belirten başkan “Şartlarımızın en iyi olduğunu söylemek zor. Ancak bu şartlara adapte olmak zorundaydık.

Eski Sovyet tesislerinde bile antrenman yaptık. Deneyim, bilgi ve takımın muazzam profesyonellik düzeyi sayesinde bu sonuçları alabildik” diye konuşuyor. Önümüzdeki aylarda Ukrayna Paralimpik Komitesi Başkanı başka konular için İstanbul’a gelecek. Keşke Spor Genel Müdürlüğümüzden bu konulara değer veren birkaç yetkili de kendisi ile görüşse Ukrayna’nın deneyimlerinden yararlansa.

‘İşte başkan işte yönetim’

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığı’na yeniden seçilen Sayın Arif Ümit Uztürk Başkanımı ve yönetim kurulunu canı gönülden kutluyorum.

Dönem dönem eleştirdik; sıkıntı teknik konulardaki hatalardı. Ama susmasını da bildik. Başkanım öyle bir hamle yaptı ki, içimden ‘İşte Başkan işte yönetim’ diye slogan atmak geldi. Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımızın başına Taci Hoca’yı getirmesi adeta devrimdi.

O an anladım ki federasyon çalışıyor. ‘Köstek değil, destek olalım’ Bize de köstek değil, destek olmak düşer. Paralimpik’te zaten başarı vardı. Paralarımız tıkır tıkır ödeniyor. Maç arabalarının adaletli dağıtılacağı sözünü Asbaşkan İlhami Kılınçkaya’dan aldık. Daha ne isteyelim?
Raşit Yürüm
rasityurum16@gmail.com


‘Ali Ağaoğlu’na sesleniyorum’

Sizin aracılığınızla Ali Ağaoğlu’na seslenmek istiyorum. Saygıdeğer, gönlü kadar kalbi de zengin olan Ali Ağabey, uzun zamandır cezaevindeyim. Maddi ve manevi sıkıntım var.

Sizden 40 numara 2 adet ayakkabı, M beden eşofman takımı ve 1 adet mont rica ediyorum.

Metin Karagöz Babaeski A-3 Tipi C.İ.K. Koğuş 2 Babaeski / Kırklareli

Sıradaki haber yükleniyor...
holder