A. Yavuz Kocaömer Maltepe Üniversitesi'nden örnek etkinlikler
HABERİ PAYLAŞ

Maltepe Üniversitesi'nden örnek etkinlikler

Maltepe Üniversitesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler yaptı. Bunların birçoğunu izleme imkanımız oldu. Kimseyi üzmek, kırmak değil amacımız ama bir, iki bildirinin dışında diğer üniversitelerimizden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün önemi ile ilgili hiçbir şey duymadık. Günler süren çekimler Engelli dostu Maltepe Üniversitesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ndeki en önemli etkinliği, mücadeleleri, çalışkanlıkları ve başarılarıyla örnek olan engellilerimizin hikayelerini 3 kısa filmle ekrana taşımasıydı.

Haberin Devamı

Çeşitli zorluklara rağmen yolundan dönmeyen, hedeflerinden vazgeçmeyen engellilerin ilham veren hikayeleri için Ankara, Tokat ve Adana’da günler süren çekim ve röportajlar yapıldı. Dr. Sare’nin başarısı Bunlardan biri de Tokat’ta görev yapan psikiyatrist doktor sevgili Sare Aydın’dı. Dr. Sare, tüm engelleri nasıl aşarak akademik kariyer yaptığını ve doktorluğunu anlattı. Sare Aydın, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (TESYEV) bursuyla Gaziosmanpaşa Tıp Fakültesi’ni birincilikle bitirdi. Sare’nin eğitimi sırasında yaşadığı zorluklar herhalde kitap olur. Ama şu anda çok başarılı bir doktor olarak görevine devam ediyor. Umarım örnek alırlar Bütün bunların başında ise bu üniversitenin rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar var.

Engellilerin, engelsiz vatandaşlarımızla eşit haklara sahip olması gerektiğinin, bu engelleri ortadan kaldırmanın bir hak ve adalet meselesi olduğunun altını çizen Şahin Karasar, mottosunu, “Engelli insanlarımız, yaşamlarını kimseye bağlı kalmaksızın yürütebilme ve toplumun bir parçası olma hakkına mutlak surette sahip olmalıdır” şeklinde açıkladı. Kendisini televizyondaki programda da canlı olarak izledik. Ne diyelim, darısı diğer üniversitelerimizin ve rektörlerimizin başına. Umarım, Prof. Dr. Şahin Karasar ve Maltepe Üniversitesi’nin bu duyarlılığı onlara da örnek olur.

SEVGİDE SERBESTLİK, SAYGIDA MECBURİYET

27 Kasım 2017’de yazımızın girişi yukarıdaki başlıktı. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) her yıl 85 devlet üniversitesinde öğrenim gören 500 engelli öğrencimize burs veriyor. Bu öğrencileri saptamak için her sene yazılar gönderip üniversitelerindeki engelli öğrencilerin bilgilerini isteriz.

Haberin Devamı

Geçen yıl bu konuyu yine yazmıştık. Cevaplarda rektör, rektör yardımcıları veya dekanların imzası ile burs alması düşünülen öğrenciler bildirilirken, mektupların sonunda şöyle yazıyordu: “Gereğini rica ederim.” “Profesör...”

TESYEV’DEN GEREĞİNİ RİCA EDEMEZSİNİZ

Geçen yıl yazdıklarımızı bir kez daha tekrar edelim. Herhangi bir üniversitenin rektörü, rektör yardımcısı veya üst düzey yetkilisi, bir sivil toplum örgütünden gereğini rica edemez. Çünkü o sivil toplum örgütü, o üniversitenin bir bölümü, kurumu veya şubesi değildir.

Diğer konu ise, mektubun sonunda “Hayırlı günler dilerim”, “Başarı dileklerimle”, “Saygılarımla” gibi kapanış yazısı olmaması. Bu yılki burs başvurularında yine aynı şeyler tekrar etti. Derdimizi ne yazık ki hala anlatamadık. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) bir sivil toplum örgütüdür, herhangi bir üniversiteye bağlı değildir.

Haberin Devamı

Tekrar etmekte fayda görüyoruz. Bu tip ‘saygı sorunlu’ mektuplar devam ettiği sürece bu üniversitelerimizle ilişkiler yeniden gözden geçirilecektir. Ister profesör olun, ister rektör, ‘Sevgide serbestlik, saygıda mecburiyet’ ilkesini lütfen unutmayın!

İLETMEK BİZE DÜŞÜYOR

Ülkemizdeki milyonlarca engelli insanımızın çözüme kavuşmamış dağlar kadar sorunu var. Bu sorunları çözmek için bazı iyi niyetli çabaların olduğu da gerçek. Ne yazık ki bu çabalar yetersiz. Çünkü, geçmişten günümüze birikerek gelen ve kangren olmaya yüz tutmuş bu ağır problemlerin ortadan kaldırılması için devlet-toplum el ele, topyekün seferberliğe ihtiyacımız var.

Bu seferberlik için de epey zaman beklememiz gerekecek. Hal böyle olunca iş engellilerin sesini duyurmaya çalışan sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Biz de bu köşeden onların sesi olmaya çalışıyoruz. Bunlardan biri de Eğitimde Eşit Haklar Platformu.

Bu platformun üyesi olan Bilecik Engelsiz Yarınlar Derneği’nin Başkanı Aslıhan Volkan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde dahi yazılı ve görsel basında yeterince seslerini duyuramadıkları için duyuruyu yayınlamamız ricasında bulundu. Bize iletmek düşüyor.

‘ENGELLİ ÇOCUKLARIN SESİ OLUN’

“SMA’dan ölen çocukların, evlerinde haklarına erişemediği için yokluğa mahkum edilen cp’li (cerebral palsy), otizmli, down sendromlu, fiziksel engelli, görme engelli, işitme engelli, nadir hastalıklı ve daha nice özel gereksinimli çocuğun sesini ekranlara taşımıyorsanız yaptığınız işi gözden geçirin.

Engelli çocukların yaşadığı her türlü haksızlığa, adaletsizliğe sessiz kalan ve sadece 3 Aralık’ta mış gibi yapan medya kanallarını görevlerini yapmaya ve engelli çocukların sesi olmaya davet ediyoruz.

Eğitimde Eşit Haklar Platformu

Sıradaki haber yükleniyor...
holder