A. Yavuz Kocaömer Osman Şahin Görme Engelliler Satranç Turnuvası
HABERİ PAYLAŞ

Osman Şahin Görme Engelliler Satranç Turnuvası

TESYEV- Osman Şahin Görme Engelliler Satranç Turnuvası’nın altıncısı, 12-14 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul Bayrampaşa’da Titanic Business Hotel’de yapıldı. Turnuva, ‘Genel ve Gençler’ kategorilerindeydi.

Son yapılan Türkiye Şampiyonası’na katılan, ulusal veya uluslararası kuvvet derecesi bulunan, reytingli 90 sporcu ile yapıldı. Turnuvaya destek veren kurumların başında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor A.Ş., BP Petrolleri A.Ş, Braille Teknik Teknoloji, Dermokil Kozmetik, S.O.S International Ambulans Servisi ve Uludağ İçecek geliyor.

Haberin Devamı

Sohbet ve rekabet

3 gün süren turnuvaya katılan görme engelli satranççılar hem birbirleriyle sohbet etti hem de çekişmeli maçlar yaptı.

Kapanışa, Spor A.Ş. Hazırlık ve Düzenleme Şefi Ender Terzioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nden Spor Şefi Kadir Güner, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nden Spor Şube Müdürü Adnan Kuzu katıldı. Ayrıca rahmetli Osman Şahin’in eşi Aysel Şahin ve kızları Nadire Duru ve Binnaz Şahin de vardı.

Unutmak mümkün değil

Bu turnuvayı her sene bir kere yazıyoruz. Kendisini sıklıkla, sevgiyle, hasretle anıyoruz. Her zaman yazıp söylediğimiz gibi, rahmetli Osman Şahin adam gibi adamdı.

Daha önce de Karabük Erdemir Spor Başkanlığı da yapan kardeşimiz, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) vasıtasıyla engelliler için çok hizmet verdi. Onu unutmak mümkün değil. İnşallah zamanı geldiğinde kendisi ile birlikte olacağız. Nur içinde yat Osman’ım.

Dereceler

Turnuvanın birincisi Ünal Dönmez olurken, 2’ncisi yılların satranççısı Mümin Aksu’ydu. Yusuf Solak 3’üncülüğü, Yunus Sönmez ise 4’üncülüğü elde etti. Turnuvanın birinciliğini kazanan Ünal Dönmez, 26 yaşında. Lise ve üniversiteyi Malatya’da okuyor, yüzde 70 görme kaybı var. Bundan sonraki hedefleri arasında, hayatında vazgeçilmez bir hobi olan müziğe yoğunlaşmak ve opera sanatçısı olmak var. Satrançta ise, Avrupa ve Dünya’da dereceler yapmak arzusunda.

16 yılda 9 Türkiye Şampiyonluğu

İkinci olan Mümin Aksu ise, Bulgaristan Kırcaali’de dünyaya gelmiş. 13 yaşından beri satranç oynuyor. Şu anda 63 yaşında. 1989 yılında Türkiye’ye göç etti. Yaşamı boyunca satrancın yanı sıra atletizm sporu ile de uğraştı.

Haberin Devamı

Birçok uluslararası turnuvada Türkiye’yi temsil etti. Bu aralar aktif satranç oynuyor ve antrenör olarak yeni başlayan satranççıları yetiştiriyor. Son yapılan Türkiye Şampiyonası’nda da şampiyonluğu elde eden Mümin kardeşimiz, 16 yıl içindeki 9’uncu Türkiye Şampiyonluğu’nu böylece kazanmış oldu.

Milli Takım’da yer aldı

1975 yılında dünyaya gelen Yusuf Solak, ilk okulu görenlerin arasında okuyor. Daha sonra ortaokula devam etmek istiyor. Babası “Gözleri daha da kör olur” diyen doktora inanınca okuyamıyor.

Ortaokulu açıktan bitiren Yusuf, Sağlık Bakanlığı’nda göreve başlıyor. Liseyi bitiriyor, halen lisans eğitimini sürdürüyor. 2014 yılında Türkiye ikincisi olup Milli Takım ile ülkemizi Yunanistan’da temsil etmiş bir satranççımız.

Teşvik edilince...

Dördüncü olan Yunus Sönmez, 1974 yılında Almanya’da doğuyor ve 1977’de de ailesi ile birlikte temelli dönüş yaparak Bursa’ya yerleşiyor. İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan bu kardeşimiz, 2001 yılında o zamanki Türkiye Satranç Federasyonu Başkan Yardımcısı Hulusi Cihangir’in teşvikiyle görme engelliler sporuna başlıyor.

Haberin Devamı

Daha sonra spor il temsilciliği ile spor kulüplerinin kuruluşunu gerçekleştiriyor.

Engelli sporuna destek varsa...

Sistemli ve düzgün bir şekilde yapılan işlerin sonuçları daima hayırlı oluyor. Hiçbir kibire kapılmadan, insanların eşit olduğunu unutmadan, kendine şahsi çıkarlar sağlamaya çalışmadan, engelli sporuna destek olan herkesin başımızın üzerinde yeri vardır.

Çengelli pano

‘Yardım istiyoruz’

50 yaşında, yüzde 50 zihinsel engelli, işsiz, fakir ve kimsesiz olan bu kardeşimizin temel ihtiyaçları olan gıda, giyim ve ulaşım masrafları için maddi yardım istiyoruz. Muzaffer Çabık Çeşmeköy/ Kırklareli Tel: 0284 247 43 16

‘Engelli motorsikleti gerekiyor’

Ben ve eşim engelliyiz. Bize engelli motosikleti lazım. Yardımseverlerden bize yardımcı olmanızı rica ediyoruz. Mustafa Tapkı / Adana Tel: 0536 656 34 78

‘Hayırseverlere sesleniyoruz’

5 yıldır cezaevindeyim. Girdiğimde daha çocuktum. Yaptığım hataların ve üzdüğüm ailemin değerini burada anladım. Siz değerli okuyuculardan maddi ve manevi destek bekliyorum. Unutmayın ki her özgür birey bir kelepçe adayıdır. Kitap, L beden eşofman, M beden tişört, 43 numara ayakkabıya ihtiyacım var. Hakan Kaynar Silivri 1 Nolu L Tipi K.C.E. b-1 Koğuşu Silivri / İstanbul

47 yaşındayım. 7 yıldır cezaevindeyim. Cezam müebbet. Gelenim, gidenim yok. Ailevi sorunlardan dolayı cezaevine düştüm. Hayırseverlerden XXL eşofman takımı, 44 numara ayakkabı ve mont istemekteyim. Şimdiden hayırseverlere teşekkürü bir borç bilirim.Yaşar Ertaş M Tipi Kapalı Cezaevi Vezirköprü / Samsun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder