A. Yavuz Kocaömer Paris 2024'e hazırlanırken Cumhurbaşkanı'nın önemli kabulü
HABERİ PAYLAŞ

Paris 2024'e hazırlanırken Cumhurbaşkanı'nın önemli kabulü

Paris 2024 Paralimpik Oyunları kapıda... Uluslararası kuruluşlar oyunlar için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu hazırlıkların neler olduğuna ve yeni gelişmelere bir bakalım: Oyunların madalya töreni, programı ve sporcu kotaları geçtiğimiz hafta açıklandı. Paris 2024, kadınlar için bir rekor olan 235 madalya törenini kapsayacak ki bu Tokyo 2020’de gerçekleşenlerden 8 tören daha fazla olacak. Bunun yanında, Tokyo 2020’de kadın sporculara verilmiş olan kotaya 77 kota daha eklenecek.

4400 Para Sporcu katılacak

Haberin Devamı

Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin (IPC) 19 Kasım Cuma günkü duyurusuna göre; oyunlar, kadınlar için Tokyo 2020’den 8 fazla olmak üzere, rekor 235 madalya içerecek. Bu sayı aynı zamanda Atina 2004 Paralimpik Oyunları’nda kadın sporcular için verilen 183 madalyadan sonra yüzde 28’lik bir artışı anlatıyor. Daha fazla madalyaya ek olarak, kadın sporcular için en az 1859 olmak üzere Tokyo 2020’den 77 daha fazla kota olacak. Bu rekor sayı, Sydney 2000 Paralimpik Oyunları’nda yer alan 990 kadının neredeyse iki katı. Oyunlar için cinsiyetsiz 339 kota olduğu için Paris 2024’e katılan kadınların toplam sayısı daha da artabilir. Oyunlarda, en fazla 4400 Para Sporcu, 549 madalya töreni ve 22 Para Spor dalı yer alacak.

Rekabet fırsatı

Paralimpik programda bulunan beş takım sporunun yarış formatını da standart bir hale getiren IPC’nin Brezilyalı Başkanı Andrew Parsons, “Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda kadın sporcular ve yüksek destek ihtiyacındaki sporcular için rekabet fırsatını artırarak Paralimpik hareketin iki tutkusunu yerine getiriyoruz” dedi.

Paralimpik sporcular da bağrımıza basılmalı

Biz de Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) olarak Paris 2024 için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Para Atletlerimiz kendilerine sunulan imkanlarla ve var güçleriyle Paris 2024’e hazırlanacaklar. Tokyo 2020’de Olimpik sporculardan fazla madalya alan sporcularımız, belki -hatta ben kalben diliyorum- Paris 2024’te de büyük başarı yakalayacaklar. Bize düşen ise, ülkemizi Paralimpik Oyunları’nda gururla temsil eden bu çocuklarımızı sahiplenmek, onları kucaklamak, imkanlarını artırmak ve tam destek olmak. Onlara yanlarında olduğumuzu hissettirmek. Olimpik sporcularımızı nasıl bağrımıza basıyorsak, Paralimpik sporcularımıza da aynı şekilde davranmak.

Haberin Devamı

Paris 2024e hazırlanırken Cumhurbaşkanının önemli kabulü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları'nda madalya alan sporcularla bir araya geldi.

Paralimpiksiz Olimpiyat olmaz

Ülkemizde bu süreç ağır aksak da olsa ilerlemeye devam ediyor. Bundan 20-25 yıl önce Paralimpik sporların esamesi okunmazken, bugün artık bu ülkenin bir gerçeği olmuş durumdalar. İnsanları, özellikle de sporumuza yön verenleri, spor yöneticilerimizi bu konuda ikna etmek kolay olmadı ama artık onlar da bu realitenin farkındalar. Kimi içten, samimi bir şekilde paralimpik sporcularımızı benimserken, onlara sahip çıkarken, kimi de görev icabı bunu yapmak zorunda kalıyor. Artık çoğunluk tarafından şu biliniyor: Paralimpik olmadan bu ülkenin Olimpiyat Oyunları düzenleme şansı sıfır. Olimpiyata verdiğimiz değeri, önemi Paralimpik’e de vermek zorundayız. Her ikisine de eşit muamele etmek durumundayız. İstesek de istemesek de.

Haberin Devamı

Güzel bir jestti

Çok şükür, “Sakatın sporu mu olur, bu dandik spor” diyen zihniyetin hüküm sürdüğü zamanlardan -bu zihniyetin kalıntılarının hâlâ devletin koridorlarında varlığını sürdürdüğünü de belirtmeliyimbugün Tokyo 2020’de madalya kazanan Para Atletlerimizin devletin en üst katında kabul edildiği, bizzat sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onore edildiği bir zamana geldik. Sayın Cumhurbaşkanı, Tokyo Olimpiyat Oyunları sonrası madalya kazanan Olimpik sporcularımızı kabul etmiş ve onları onurlandırmıştı. Sıra paralimpik sporcularımızdaydı.

Zira onlar da Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda ülkemize tarihi başarılar kazandırmış, birçok ilke imza atmışlardı. Onların da oyunlar sonrası sıcağı sıcağına Cumhurbaşkanı'nın huzuruna çıkmasını bekliyorduk. Ancak beklediğimiz buluşma biraz gecikmeli gerçekleşti. Yaklaşık 2.5 ay aradan sonra, geçtiğimiz hafta, 2 Aralık perşembe günü Tokyo 2020’de madalya kazanan Para Sporcularımız Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildiler. Sanırım bu kabul, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne denk gelmesi için böyle tasarlanmıştı. Eh, bu da güzel bir jest tabii.

‘84 milyonun gurur kaynağı oldunuz’

Elbette bu, engelli camiası, Paralimpik ailesi için son derece sevindirici bir gelişme. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabul, Para Atletlerimiz açısından devletin en üst makamının desteğini arkalarında hissetmesi bakımından da çok önemli bir buluşmaydı. Kabulde sporcularla yemek yiyen Erdoğan, daha sonra yaptığı konuşmada sporculara Türk milletine yaşattıkları gurur nedeniyle teşekkür etti.

Erdoğan, yangın ve sel felaketi ile mücadele edilen zor dönemde Tokyo’dan gelen müjdeli haberlerle milletçe büyük bir heyecan ve sevinç yaşandığının altını çizerek şunları söyledi:

“Tokyo’dan madalya ile dönen sporcularımızı Külliye’de misafir ettiğimizde aynı başarıyı Paralimpik Milli Takımımızdan da beklediğimizi dile getirmiştik. Yaz Olimpiyatları’na katılan sporcularımız gibi siz de bizi mahcup etmediniz. Paralimpik Oyunları’nda 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz olmak üzere toplamda 15 madalyaya ulaşarak milletimizi gururlandırdınız. Başarılarınızla 84 milyonun gururu ve iftihar kaynağı oldunuz. Bu madalya sayılarıyla Tokyo 2020 Olimpiyatları her iki alanda da ülkemizin en yüksek başarıya ulaştığı olimpiyatlar olarak tarihe geçmiştir.”

Destek için teşekkürler ama...

Biz de Paralimpik ailesi olarak Sayın Cumhurbaşkanı’na sporcularımıza verdiği önem ve destek için teşekkür ediyoruz. Ancak burada bir konunun daha altını çizmeden edemeyeceğim. Sayın Erdoğan konuşmasına, “Tokyo 2020 Paralimpik Olimpiyat Oyunları” diye başladı ve bu şekilde devam etti. Yıllardır anlatmaya çalıştığımız ve bir türlü düzeltmeyi başaramadığımız yanlış budur. ‘Paralimpik Olimpiyatı’ diye bir şey yoktur.

Paralimpik başlı başına ayrı bir organizasyondur. Olimpiyat da öyle. İkisi bir arada değil, ikisi art arda yapılan iki ayrı organizasyondur. Önce ‘Olimpiyat Oyunları’ yapılır, ardından da ‘Paralimpik Oyunları.’ Ne yazık ki, Sayın Cumhurbaşkanı'nın konuşma metnini hazırlayanlar ‘Paralimpik’ kavramının ne anlama geldiğini, ‘Paralimpik Oyunları’nın ne olduğunu bilmediklerinden böyle bir hata yapıyorlar ve bu hataya Sayın Cumhurbaşkanını da ortak ediyorlar. Biz tekrar hatırlatalım da, bundan sonraki kabullerde bunu düzelteceklerini umalım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder