A. Yavuz Kocaömer Sporda normalleşme ve Tokyo 2020 Olimpiyatları
HABERİ PAYLAŞ

Sporda normalleşme ve Tokyo 2020 Olimpiyatları

Ülkemizde pandemi için alınan sıkı önlemlerden sonra gerek tespit eden vaka sayısında gerekse ölüm oranlarında düşüş yaşandı. Kabinenin yaptığı toplantıın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tedbirlerin kademeli gevşetilmesine dair bazı açıklamalar yaptı. Elbette bu noktada gözler tüm federasyonlara çevrildi. Sosyal yaşama, eğitim hayatına ve kısmen de olsa orta ölçekli işletmelere nefes aldıracak bu kısmi normalleşmenin ardından sporda neler olacağı da doğal olarak merak konusu.

Tabii ki aynı düzeyde endişe de var. Çünkü spor sosyal hayattan çok daha farklı. Spor demek mücadele demek, soyunma odaları demek, çoğu spor branşında nefes nefese, burun buruna mücadele demek, ter dökmek demek. Bugün bilim adamları, “Virüsü çocuk gözyaşında bile tespit ettik” diyor. Bir şey söylemeden önce izleyelim ve biz konumuza dönelim.

Haberin Devamı

RİSK BİTMEDEN OLMAZ

Pandeminin küresel yükünün ekonomik olarak sporu derinden etkilediğinden daha önce bahsetmiştik. Bizlerin tarafında da enteresan gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 23 Temmuz 2021’e ertelenen Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın tamamen iptal edilmesi gerekebileceğini belirterek, koronavirüs pandemisi riski tamamen ortadan kalkmazsa oyunları düzenlemenin zor olacağını söylemişti.

SAĞLIK TARTIŞILAMAZ

Japon Parlamentosu’nda konuşan Abe, oyunlar önümüzdeki yıl 23 Temmuz’da başlamadan önce Covid-19 ile savaşmak için aşı ve ilaç geliştirmenin ve bunu gelecek tüm kafilelere uygulamanın önemini vurguladı. “Olimpiyat Oyunları, dünyanın koronavirüs pandemisine karşı savaşını kazandığını gösteren bir şekilde yapılmalıdır” dedi.

Sporun normalleşmesine dair doktorlar “Taraftarlar 2021 yılına kadar stadyumlarda, spor salonlarında olmayabilir” diyor. Bizce çok da doğru söylüyorlar. Hiçbir şey insandan daha değerli değil. Hiçbir ekonomik kaygı bir tek can kaybı ile kıyaslanamaz. Tartışma konusu olamaz.

‘İPTAL EDİLEBİLİR’

Abe’nin Tokyo 2020 yorumları, Japonya Cumhurbaşkanı Yoshiro Mori’ye, pandeminin gelecek yıl bir tehdit olarak kalması durumunda, oyunların 2022’ye ertelenip ertelenemeyeceği sorulduktan bir gün sonra gelmişti. O da bu soruya 2022’ye ertelemeyi kabul etmek yerine “Bu durumda iptal edilir” diye net bir cevap vermişti.

Haberin Devamı

Bir diğer yanda da Japonya Tabipler Birliği var. Onlar da hem Japonya Başbakanı hem de Cumhurbaşkanı’nı destekler nitelikteki açıklamalarıyla oyunların aşı olmadan yapılıp yapılamayacağından şüphe duyduklarını belirttiler.

AŞI EPEY UZAKTA

Bugün sadece Amerika’da 14 ayrı aşı çalışması olduğundan bahsediliyor. Beyaz Saray’ın ‘Koronavirüs Görev Gücü’nün önemli bir üyesi olan Dr. Anthony Fauci dahil olmak üzere sağlık uzmanları, bir aşı geliştirmenin en az 18 ay uzakta olduğunu söylüyor. Bu Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın bir tarafı. Diğer tarafta ise elbette farklı görüşler ve kaygılar da var.

SAĞLIK VE REFAH ÖNCELİK

Japonya’dan üst üste açıklamalar gelirken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden (IOC) üst düzey bir yetkilinin durumun böyle olmadığını söylediği belirtildi. IOC’nin Koordinasyon Komisyonu Başkanı John Coates, “Bu görüşü duydum. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nden aldığımız tavsiyeler doğrultusunda hareket ediyoruz. Tavsiyeler bu tarih için plan yapmaya devam etmemiz gerektiğini ve yaptığımız planların aşıya bağlı olmadığını söylüyor” dedi.

Haberin Devamı

Ardından da “Aşının bulunması tabii iyi olurdu. Dünya Sağlık Örgütü ve Japon sağlık otoriteleri tarafından olması gerektiği gibi yönlendirilmeye devam edeceğiz. Çünkü bunların hepsinin sonucunda sporcuların ve Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’ndaki diğer katılımcıların sağlığı ve refahı bir numaralı öncelik” diye de ekledi.

TARTIŞMAK GEREKECEK

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, örgütün salgın nedeniyle bütçesini ve önceliklerini gözden geçirdiğini ve Tokyo 2020 Oyunları’nı ertelediğini söyledi. Bach, koronavirüs sonrası dünyada sporu şekillendirmek için ‘kapsamlı bir tartışma’ olması gerektiği konusunda uyardı ve ‘spor olaylarının yaygınlaşmasına daha yakından bakmak’ da dahil olmak üzere, gelecekteki zorluklara ve olasılıklara ilişkin geniş kapsamlı bir istişare önerdi.

‘MALİYETLER OMUZLANACAK’

IOC Başkanı ayrıca, Tokyo Oyunları’nın ertelenmesinin yüz milyonlarca dolara mal olacağını doğruladı. Bach, kesin bir rakam vermek için henüz çok erken olmasına rağmen, yüz milyon dolarlık erteleme maliyetlerini omuzlamaları gerektiğini zaten bildiklerini, bu yüzden ertelenmiş oyunlar için sundukları tüm hizmetleri de incelemek ve gözden geçirmek gibi zorunlulukları olduğunu belirterek, herkesin fedakarlık ve uzlaşmaya varması gerektiğini anlattı.

Thomas Bach, geleceğin nasıl görüneceğini söylemenin çok erken olduğunu söyledi ve “Muhtemelen hiçbirimiz bu kriz başlamadan planladığımız hiçbir işi sürdüremeyiz. Şu anda kimse koronavirüs sonrası dünyanın gerçeklerinin nasıl görüneceğini bilmiyor. Bir bütün olarak olimpik hareket için, daha önceki olimpiyat zirvelerinde tartıştığımız gibi, spor olaylarının çoğalmasına daha yakından bakmamız gerekebilir” diye konuşuyor.

SIKINTI FONU OLUŞTURULACAK

Diğer tarafta uluslararası federasyonlar da harekete geçmeye başladı. Financial Times’a konuşan Dünya Atletizm Birliği (World Athletics) Başkanı Sebastian Coe, koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yılki Olimpiyat Oyunları’nın ertelenmesinden kaynaklanan mali darbe ile ilgili Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile sıkı görüşmelerde halinde.

Coe,İngiltere’deki Mo Farah ve Kenya’daki Eliud Kipchoge gibi koparma yıldızlarının büyük sponsorluk anlaşmalarından yararlandıklarını, ancak atletizm sporcularının çoğunun yarışmalarda kazanılan hibe finansmanı ve ödül parasından geçimini sağladığını belirtiyor.

Sebastian Coe, kendi organizasyonunun, özellikle mali krizde olan sporcularına yardımcı olmaya çalıştığını söyledi. Bunun için yapılacaklar arasında, son haftalarda gelirlerinin çoğunu kaybeden sporcuları desteklemek için en az 500 bin dolar değerinde bir ‘Sıkıntı Fonu’ oluşturulması da var.

BİZ NEREDE OLACAĞIZ?

Evet, global krizler arasına spor da ekleniyor. Ulusal olimpiyat ve paralimpik komiteleri, uluslararası federasyonlar ve organizasyon komiteleri de dahil olmak üzere tüm paydaşlar üzerindeki mali baskı bu açıdan daha fazla öteleme gerektirebilir. Belki birçok organizasyonu askıya alacağız. Sporun da ‘yeni normal’i olacak gibi gözüküyor. Bakalım biz Türkiye olarak bu ‘yeni normal’in neresinde olacağız?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder