A. Yavuz Kocaömer 'Susam Sokağı' engelli yeni kuklası Ameera'yı tanıtıyor
HABERİ PAYLAŞ

'Susam Sokağı' engelli yeni kuklası Ameera'yı tanıtıyor

1960’lı yılların sonuna doğru Amerika’da okul öncesi çocukların eğitimi için projelendirilen ve yayınlanmaya başlayan ‘Susam Sokağı’ bir eğlence programının çok ötesinde işlev görüyor. 2000’li yıllara gelindiğinde 140 ülkede yayınlanmaya başlayan ve 80’li yılların sonu ile 90’lı yılların başında TRT’de de gösterilen 'Susam Sokağı' araştırmacıların, eğitim danışmanlarının ve pedagogların bir araya gelerek oluşturdukları bir okul öncesi eğitim projesi.

Daha çabuk öğreniyorlar

‘Susam Sokağı’ yayınlandıktan sonra Türkiye dahil birçok ülkede yapılan araştırmalarda; programı izleyen okul öncesi çocukların izlemeyenlere oranla daha çabuk öğrendikleri, öğrenme kapasitelerinin arttığı, becerilerinin ve empati duygularının geliştiği saptanmış. Programın ayrıca çocuklara harf ve sayı bilgisi gibi bilişsel, dünyaya ait bilgilerin yanı sıra sosyal ilişkiler konusunda da beceriler kazandırdığı gözlemlenmiştir.

Haberin Devamı

Negatif ayrımcılık azaldı

Televizyonda sıcak arkadaşlığı yansıtan ve küçük yaştaki çocuklara dostluğun nasıl olması gerektiğini anlatan programa yönelik 2003 yılında yapılan bir araştırmada ise İsrail ve Filistinli çocuklar denek olarak kullanılıyor. Bu araştırma doğrultusunda bu iki grubun Arap uyruklu çocuklar, Filistin uyruklu çocuklara, Filistin uyruklu çocuklar ise Arap uyruklu çocuklara olumsuz bir tutum sergilerken, ‘Susam Sokağı’ndaki sevgi ve beraberliğin işlendiği programı izledikten iki ay sonra her iki ülkenin çocukları da birbirine karşı daha pozitif tutum sergilemeye başlıyor. Bu araştırmanın ortaya koyduğu veri; ırk, dil, din cinsiyet ayrımların çocuklara küçük yaşlarda verilecek doğru eğitimle ortadan kaldırılabileceği. Burada ortaya çıkan bir diğer sonuç ise, toplumların kültürel dokusu oluşturulurken, çocuklara negatif ayrımcılığın, nefretin, düşmanlığın, büyükler tarafından öğretildiği/empoze edildiği gerçeği. Tıpkı zamanında o büyüklere de onların büyükleri tarafından öğretildiği/empoze edildiği gibi.

Susam Sokağı engelli yeni kuklası Ameerayı tanıtıyor

8 yaşındaki engelli Ameera doğal bir lider

Bütün bu araştırmaların ve ortaya çıkan sonuçların ışığında ‘Susam Sokağı’nın arkasındaki yapımcılar, engelli çocuklara yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırmak için birkaç yıldır engelli karakterlere de yer vermeye başlamışlardı. Yapımcılar şimdi ise dünyanın her yerindeki engelli çocukları aydınlatmak için tekerlekli sandalye kullanan yeni bir kuklayı tanıtıyorlar. Omurilik yaralanması olan 8 yaşındaki Ameera, etrafta dolaşmak için koltuk değneklerine veya parlak mor bir tekerlekli sandalyeye güveniyor. Susam Atölyesi, Ameera’yı ‘herkesin en sevdiği komedyen’ ve ‘parlak kişiliğiyle başkalarını cesaretlendiren doğal bir lider’ olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

Göçten etkilenen çocuklar için

Yeni kukla Ameera, önümüzdeki haftalarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yayınlanan ‘Susam Sokağı’nın Arapça versiyonu ‘Ahlan Simsim’ veya ‘Hoş Geldiniz Susam’ ile çıkış yapacak. Ameera ayrıca Susam Atölyesi’nin çocukların matematik, fen, sağlık, güvenlik, çocuk koruma ve sosyal-duygusal konular hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış ‘İzle, Oyna, Öğren’ animasyon videolarında da yer alacak. Susam Atölyesi Başkanı Sherrie Westin, dünya genelinde engelli çocukları vurgulamanın yanı sıra, Ameera’nın çatışma, kriz ve yerinden edilen, yani göçten etkilenen çocuklara eğlenceli öğrenme ve destek sunan videolarda görüneceğini söyledi. Başkan Westin, “Stereotiplere meydan okumak ve çocukların yaşadıkları deneyimlerini yansıtmak için düşünceli bir şekilde tasarlanan Ameera, dünya çapında engelli olduğu tahmin edilen 12 milyondan fazla göçten etkilenmiş kişiye ve 240 milyon çocuğun önemli rolüne görünürlük kazandırıyor. Her zamankinden daha fazla çocuğun çatışma ve göçten etkilendiği bir zamanda, Ameera krizden etkilenen topluluklara eğlenceli öğrenme, erken eğitim sağlamaya yönelik yaratıcı ve esnek yaklaşımlara acil ihtiyacın altını çiziyor” dedi.

Haberin Devamı

Daha önce de engelli kuklalar eklendi

‘Susam Sokağı Atölyesi’nin Uluslararası Yapım Başkanı Scott Cameron ise, Ameera’nın kimliğinin, hareketlerinin ve ekipmanının temsili olmasını sağlamak için içerik danışmanlarının girdileri ile iki yıl boyunca geliştirildiğini söyledi. Ameera, yıllardır engelli olan yarım düzineden fazla ‘Susam Sokağı’ kuklasının en sonuncusu. Şu anda gösteri, Rosita’nın askeri bir mücadeleden tekerlekli sandalye kullanarak dönen babası Ricardo ve 2015 yılında ‘Susam Sokağı ve Otizm’ kapsamında tanıtılan 4 yaşındaki otizmli Julia’yı içeriyor. Adı da ‘Tüm Çocuklarda İnanılmazı Gör’ girişimi. Susam Atölyesi ayrıca, genellikle gelişimsel engellilik bilincini teşvik etmekle ilişkili bir ay olan nisanda yayınlıyor. Julia’nın yer aldığı dostluk ve aidiyet temalarına odaklanan yeni videolar ve etkinlikler sunulacak.

ÇENGELLİ PANO

‘Bursumu kesebilirsiniz’

Değerli TESYEV ekibi ve ailesi, eğitim, öğretim yılım boyunca maddi ve manevi olarak yanımda durdunuz. Yaşadığımız sıkıntılı durumlarda elinizden gelen her şeyi yaptınız. Bunun için size minnettarım ve teşekkürlerimi sunuyorum. Hem ailemin hem de sizlerin gerçi sizler de artık ailem oldunuz, verdiğiniz emeklerle lisans eğitimimin bitmesine yakın atamam gerçekleşti. Bursum için size teşekkürlerimi ileterek artık kesilmesini istiyorum. İhtiyacı olan diğer kardeşlerime verilmesini talep ediyorum. Bundan sonraki hayatımda sizin için yapabileceğim her şeyi yapmaya hazırım. Sağlıcakla kalın. M.D. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği

‘MEKTUP ARKADAŞIM OLUR MUSUNUZ?’

Dört senedir cezaevindeyim. Kader mahkumuyum, her şeye rağmen hayattan keyif almayı bilen, dürüst ve kültürlü arkadaşlarla mektuplaşmak istiyorum. Ali Kaya T Tipi K.C.İ.K. Koğuş A71 Sungurlu / Çorum

34 yaşındayım, 2 yıldır bu dört duvardayım. Daha uzun yıllar buradayım. Saygı ve dürüstlük çerçevesinde mektuplaşmak isteyen arkadaşların mektuplarını bekliyorum. Barış Şahin E Tipi Kaplı Cezaevi D/16 Koğuşu / Kütahya

Sıradaki haber yükleniyor...
holder