A. Yavuz Kocaömer TESYEV bursiyerleri İstanbul'da
HABERİ PAYLAŞ

TESYEV bursiyerleri İstanbul'da

Haberin Devamı

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) 500 engelli öğrenciye burs veriyor. Bu öğrencilerimizin 356’sıyla 17 Mart 2012’de İstanbul The Green Park Pendik Hotel’inde buluştuk. Bazı öğrencilerimiz geçerli mazeretleri nedeniyle düzenlediğimiz bursiyerler toplantımıza katılamadılar.

Bir aradaydık

Ülkemizin dört bir yanındaki üniversitelerde öğretim gören engelli öğrencilerimizin önemli bir bölümü ilk defa burs almaya başladığı için TESYEV ailesiyle o gün tanışma fırsatı buldular. Yapılan toplantıda engelli kardeşlerimiz dertlerini anlatırken, biz hem TESYEV’i tanıtıp hem de kendi dertlerimizi anlattık. Bilmiyorum bu satırları okuyanlardan kaç kişi 356 engelli öğrenciyle aynı salonda birlikte oldu? Hepsi başarılı, hepsi tüm engellerine rağmen eğitimlerine devam eden bu gençlerimizin ortak bir korkusu vardı.
[[HAFTAYA]]

Peki ya işsizlik?

Konuşmalarda çoğunlukla “Üniversiteyi bitireceğiz, ama iş bulabilecek miyiz? Okuduğumuz bu yıllar boşa mı gidecek? Bize sakatız diye herhangi bir yerde bir iş mi vermeye çalışacaklar?” sorusu gündeme geldi. Maalesef ülkemizin önemli sorunlarından biri de bu. Yasalar gereği engellileri çalıştırmak zorunda olan şirketlerin pek çoğu, yasalarda öngörülen cezaları vermemek için, engelli kadrolarına vatandaşlarımızı alıp sonra da “Sen gelme. Evde otur, maaşını göndeririz” diyor. Böylece de onların sosyal hayata dahil olmaları engelleniyor.

Tekrar buluşmak üzere

Ayrılırken içimi bir hüzün kapladı. Önümüzdeki yıllarda aramıza yeni katılacak gençlerimizle daha uzun süre birlikte olmak umuduyla vedalaşarak ayrıldık. Bu tip organizasyonların belli bir maliyeti olduğu da şüphesiz. Bu bakımdan bizlere destek olan The Green Park Pendik Hotel, Mengerler Ticaret T.A.Ş., Tema Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. (LC Waikiki), Türk Henkel Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş., Aras Çanta, Nayk, Eczacıbaşı- Beiersdorf Kozmetik Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ve bursiyerlerimizin nakli konusunda yardımcı olan Beşiktaş, Ataşehir, Pendik, Kartal, Maltepe ve Ümraniye belediyelerine, ayrıca Kamil Koç Otobüsleri A.Ş.’ye şükranlarımızı sunuyoruz.

Süleyman Aydoğan

TESYEV’in eski bursiyerlerinden Adanalı Süleyman Aydoğan’ın belli ki en çok keyif aldığı konulardan biri benim karizmamı çizmeye çalışmak! Bunda da genellikle başarılı oluyor. Bu toplantıda da kürsüye çıkıp bana sorular sorarak zor anlar yaşattı. Ve daha sonra beni yanına davet ederek bir kutu verdi

En anlamlı hediye

Kutunun içinden bir kitap çıktı. Kitabın adı ‘Çocuklarının Gözüyle Yavuz Kocaömer.’ TESYEV’in bursiyerlerinden bir bölümü, TESYEV ve benim hakkımdaki görüşlerini yazmışlar ve Süleyman Aydoğan’ın önderliğinde bunları kitap haline getirmişler. Süleyman benimle daha fazla dalga geçmesin diye gözyaşlarımı akşam eve gidene kadar içime akıttım

2012 Londra Paralimpik Oyunları’na doğru

Geçtiğimiz hafta Görme Engelliler Futsal (Salon futbolu) Takımımızın da 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na katılma şansını yakalamasıyla, oyunlara katılacak engelli sporcularımızın sayısı 67’ye ulaştı. Bunlardan 24’ü görme, 43’ü ise bedensel engelli. Bu sonuçlar yıllardır yapılan çalışmaların bir ürünüdür. 2000’de Avusturalya- Sidney’de yapılan Paralimpik Oyunları’na 1, evet yanlış okumadınız, sadece bir sporcu ile katıldığımız düşünülürse, 12 sene sonra ortaya çıkan rakam gurur vericidir. Bunun yanı sıra, olimpiyat ve paralimpik oyunları tarihimizde ilk kez, hem de 3 ayrı branşta takım sporlarında katılma hakkını elde etmiş bulunuyoruz. Bunlar; tekerlekli sandalye basketbolu, goalball (3’er kişilik takımlar halinde voleybol sahası büyüklüğünde bir salonda, topla oynanan görme engelliler sporu) ve futsal.

1948’den 1990’a...

Öte yandan, ülkemizde Engelliler Spor Federasyonu’nun 1990’da kurulduğunu hatırlatalım. Örneğin Almanya’da bu federasyon bizden yıllar önce, taa 1948’de kurulmuş. Aradaki farkın süratle kapanması, genç nüfusun ve onları eğiten, yönlendiren antrenör ve federasyonların başarısıdır. Haziran ayında yapılacak birkaç yarışma ile 67 sayısına ilavelerin olabileceğini düşünüyoruz.

Çin’deki durum

2004 Atina Paralimpik Oyunları bittiğinde, Çin’de, 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’na katılacak aday, yani barajları geçerek katılma şansı olan sporcu sayısı 100 bindi. Bu 100 binin içinden yapılan seçmelerle Pekin Paralimpik Oyunları’nda madalya sıralamasında Çin birinci oldu. Tabii ki bu rakamlara ulaşmak gerek nüfusumuz, gerekse olanaklar bakımından mümkün değil. Ama 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’na, örneğin Almanya’nın 278 sporcu ile katıldığını da hatırlatmamız gerekir. Bu elde edilen başarılar bizi umutsuzluğa sevk etmemeli. Gerek tesisler, gerek antrenörler bakımından engelliler sporunun tüm ülkeye yayılması konusundaki çabalarımız devam etmeli. Bunu yaparken de kişisel hırsları bir kenara bırakmak gerekir.

ÇENGELLİ PANO


‘İyi ki varsın TESYEV’


Bize önce 5 tane RGK Marka tekerlekli basketbol spor sandalyesi verdiniz. Rakiplerimizle eşit koşullarda mücadele etmemizi sağladınız. Şimdi ise bu arabaların yan malzemeleri olan iç ve dış lastiklerinden çokça gönderdiniz. Size sonsuz teşekkürden başka bir şey yazamıyorum. Sizin yaptıklarınız Acun Ilıcalı tarafından hazırlanan ‘Var mısın Yok musun?’ adlı yarışma programı aracılığıyla başlatılan ‘Engelleri Kaldıralım’ kampanyasının amacına ulaştığının göstergesidir. Sayın Yavuz Kocaömer’in engelliler için ne kadar çalıştığının belgesidir. Emeği geçen tüm TESYEV personeline sonsuz teşekkürlerimizi sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz. İyi ki varsın TESYEV... Raşit Yürüm Bucalı Engelliler Spor Kulübü Başkanı

‘Kültür A.Ş.’ye teşekkürler’

4 Mart 2012 Pazar günü misafirlerimle birlikte İstanbul Miniatürk’ü ziyaret etme fırsatı buldum. Hemen gözüme çarpan eksikliği mail attım, yapılmasını istedim. Bu eksik malum; çoğu yerde engelli araçları için park yeri olmaması. 12 Mart 2012’de mail geldi. “Engelli park yerleriniz hazırdır” yazıyordu. Üşenmedim, hafta sonu gidip baktım. Standartlara uygun yapılmıştı. Tek esikleri direk üzerine konulacak tabelalar. Eminim onu da en kısa zamanda yaparlar. Bu kadar çabuk cevap verdikleri ve konuyla ilgilendikleri için Kültür A.Ş’ye teşekkür eder, diğer kurum ve kuruluşların da böyle duyarları olmalarını dilerim. Uğur Becerikli / İst.

‘Yardım istiyorum’

Eşim ve ben çalışamıyoruz. Eşimin yüzde 46, benim yüzde 79 raporumuz var. En büyük kızımın bacağında platin var, o da çalışamıyor. En küçük kızım ise lise son sınıfa gidiyor. Onun ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Ev kirası, faturalar, evin masrafları... İnanın zor durumdayız. Bize yardımcı olursanız çok mutlu oluruz. Gülsün Kaya/ İstanbul Tel: 0531 630 59 64

Sıradaki haber yükleniyor...
holder