A. Yavuz Kocaömer Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II
HABERİ PAYLAŞ

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda ülkemize toplam 15 madalya kazandırarak spor tarihimizin en önemli başarılarından birine imza atan Paralimpik sporcularımızın bir kısmını geçtiğimiz hafta sizlere tanıtmıştık. Tanıtırken de, bu sporcularımızın çok zorlu şartlarda hazırlandıklarından, engelli sporlarıyla pek alakadar olmayan bir toplumun içinden çıktıklarından ve hatta bırakın normal vatandaşı, sporumuza yön veren, yöneten birçok yöneticinin dahi ‘Paralimpik’ kelimesinin anlamını bilmediğinden söz etmiştim.

Haberin Devamı

Bu olguyu tekrar hatırlatmak gereği duydum. Çünkü Tokyo’da kürsüye çıkan sporcularımızın başarılarının ne kadar anlamlı olduğunun bir kez daha altını çizmek istedim. Onları bir kez daha gönülden alkışlamamız gerekir. Aslında sadece madalya kazananlar değil, Tokyo’da sahne alan 87 sporcumuzun tamamı alkışı hak ediyor. Zira, üstesinden geldikleri engellerin haddi hesabı yok!

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Zeynep Çelik - Para Judo / Bronz madalya

Doğuştan görme engelli olan Milli Para Judocu Zeynep Çelik, 7 Nisan 1996 tarihinde Ağrı’da dünyaya geldi. İlk kez katıldığı Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda 57 kilo B1 klas çeyrek finalinde Rusya Paralimpik Komitesi’nden Natalia Ovchininikova ile karşılaşan Zeynep Çelik ippon ile galibiyet kazandı ve yarı finale yükseldi. Yarı finalde Azeri Sevda Valiyeva’ya ippon ile mağlup oldu ve bronz madalya maçına çıkma şansı elde etti. Bronz madalya maçında Japon Junko Hirose’yi ippon ile yenerek bronz madalyanın sahibi oldu.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Kübra Korkut - Para Masa Tenisi / Bronz madalya

Kübra Korkut, 20 Ocak 1994 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde dünyaya geldi. 7’inci sınıf Para Masa Tenisi oyuncusu. Kübra Korkut, henüz 4 yaşındayken elektrik çarpması sonucu bir koluyla iki bacağını kaybetti. Antrenör İlhami Kılınçkaya sayesinde 2007 yılında masa tenisi ile ilgilenmeye başladı. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda tekler yarı finalinde Hollandalı rakibi Kelly van Zon’a 3-1 mağlup olarak bronz madalya kazandı.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Nesim Turan - Para Masa Tenisi- Bronz madalya

Milli sporcumuz Nesim Turan 2 Mart 1993 yılında Ağrı’da dünyaya geldi. 4’üncü sınıf Para Masa Tenisi oyuncusu. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları masa tenisi tek erkeklerde sporcumuz Nesim Turan, yarı finalde Güney Koreli Kim Young-Gun’a 3-1 mağlup oldu ve bronz madalya elde etti.

Haberin Devamı

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Mahmut Bozteke - Para Taekwondo / Bronz madalya

Mahmut Bozteke 5 Mart 1997 Şanlıurfa doğumlu. Milli Para Taekwondo’cudur. Gaziantep’te geçirdiği kaza sonucu kollarını kaybeden Mahmut, 1 yıl yatağa bağımlı yaşadıktan sonra fizyoterapistin tavsiyesiyle taekwondoya başladı. İlk kez katıldığı Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nın 9’uncu gününde taekwondo erkekler K44 sınıfı 61 kiloda mücadele eden Mahmut Bozteke, bronz madalya kazandı. Bozteke, İtalya’dan Antonio Bossolo’yu 14-2 öndeyken hakemin kararıyla mağlup ederek üçüncülük kürsüsüne çıktı. Mahmut Bozteke, oyunlarda ilk kez yer alan Para Taekwondo’da madalya kazanan ilk isim olarak tarihe geçti.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Sevilay Öztürk - Para Yüzme- Bronz madalya

Sevilay Öztürk, 28 Kasım 2003 Kahramanmaraş doğumlu. Doğuştan 2 kolu da olmayan Sevilay, 2010 yılında yüzmeye başladı. Sevilay Öztürk, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda Para Yüzme S5 50 metre sırtüstü finalinde kendine ait en iyi dereceyi geliştirerek 43.48’lik derece elde etti ve bronz madalyanın sahibi oldu. Sevilay bu branşta ülkemize ilk Paralimpik madalyayı getiren sporcu oldu.

Haberin Devamı

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Bahattin Hekimoğlu - Para Okçuluk / Bronz madalya

Bahattin Hekimoğlu, 11 Eylül 1989 İstanbul- Şişli doğumlu. Aslen Karaman’ın Taşkale köyünden. Omurilik felci geçirdikten sonra hayata sıkıca sarılan Para Okçu Bahattin Hekimoğlu ilk kez katıldığı Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda W1 Tek Erkekler Makaralı Yay kategorisinde bronz madalya karşılaşmasında İran’dan Mohammadreza Zandi’yi 139-134 mağlup ederek bronz madalya kazandı.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Besra Duman Para Halter- Bronz madalya

Milli halterci olan Besra Duman, 10 Ocak 2001’de Van’ın Özalp ilçesinde dünyaya geldi. Doğuştan boy kısalığı olan Besra halter kariyerine 2012 yılında başladı. İlk kez katıldığı Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda kadınlar 55 kilo kategorisinde 124 kilo kaldırarak bronz madalyanın sahibi oldu.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız -II

Ali Öztürk Para Masa Tenisi- Bronz madalya

Ali Öztürk 1 Nisan 1993’de dünyaya geldi. Doğuştan kas erimesi hastalığı olan milli sporcumuz Ali Öztürk , Trabzon doğumlu. 5’inci sınıf Para Masa Tenisi oyuncusu. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları masa tenisi tek erkeklerde Ali Öztürk, yarı finalde son Paralimpik şampiyonu Çinli raket Ningning Cao’ya yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder