Adile Özdağ 2 yaşa kadar anne sütü
HABERİ PAYLAŞ

2 yaşa kadar anne sütü

Sevgili okurlar,

Tüm kadınları ortak bir noktada birleştirebilen duygu annelik, anne ile bebeği arasındaki en özel bağ ise emzirmedir. Bebeğinizin sağlıklı bir geleceğe sağlıkla adım atması için anne sütünün önemi çok büyük.

Dünya Sağlık Örgütü, ilk 6 ay bebeklerin anne sütü ile beslenmesini, 6 aydan sonra, tamamlayıcı olarak verilen diğer gıdalarla birlikte emzirmenin 2 yaş veya daha sonrasına kadar devam etmesini önermektedir. Emzirmenin önemine dikkat çekmek ve yeni anneleri bilinçlendirmek amacıyla ülkemizde 1-7 Ekim Emzirme Haftası olarak kutlanıyor. Emzirmek, bebeğin fiziksel ve duygusal gelişiminde büyük rol oynarken, üstelik annenin sağlığı için de oldukça faydalıdır.

Haberin Devamı

Emzirmenin ilk günleri zor olabilir ancak hamilelik döneminde emzirmeyle ilgili bilgiler edinmek, emzirmek için istekli olmak önemlidir. Emzirme anne ve bebeğin birlikte öğrenecekleri bir süreç. Bebeğiniz beslenme ihtiyacını karşılamak için belli reflekslerle doğar. Teninizi hissetmeye başladığında ve kokunuzu aldığında yavaş yavaş aranmaya başlar ve göğsünüzü yaklaştırdığınızda doğal olarak emme refleksiyle ağzını açtığını gözlemleyebilirsiniz. Yeni doğan bebeğinizi günde 8-10 defa emzirmeniz gerekir.

Bebeğinizin sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmesi için, hamilelikle birlikte başlayan yaşamın ilk 1.000 günü (275 gün hamilelik + 2 yaş) çok kritiktir. Hamilelik boyunca ve bebeğiniz doğduktan sonraki dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin, yalnızca büyüme ve gelişme için değil aynı zamanda ileri yaşlarda obezite, diyabet, tansiyon gibi kronik hastalıkları önlemede oldukça etkin bir rol oynamaktadır.

2 yaşa kadar anne sütü

Bu süreçte bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişir, kemik ve kasları güçlenir, beyni hızla gelişir. Tüm bunlar için gerekli temel besinleri anne sütünden alır. Çeşitli sebeplerden dolayı emziremeyen anneler de olabilir, bu gibi durumlarda bebeğinizin anne sütüyle beslenmesine devam edebilmek ve varsa fazla sütünüzü depolayabilmek için göğüs pompalarından faydalanabilirsiniz. Süt saklama kaplarında veya süt saklama poşetlerinde muhafaza edebileceğiniz anne sütünüzü, biberon veya çeşitli başka yöntemlerle bebeğinizi uzun süre beslemek amaçlı kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yanlış emzirme teknikleri veya bebeğin memeyi yanlış kavraması sebebiyle, emziren annelerin her ikisinden birinde görülen göğüs ucu yaralarının iyileşmesi için bir süre emzirmek zor olabilir. Bu süreçte göğüs ucu yaralarınızın hızlı iyileşmesi için göğüs ucu koruyucular, göğüs kalkanı veya göğüs ucu kremi gibi ürünler kullanabilirsiniz.

Bebeğinizi emzirmek istiyor fakat göğüs ucunuzun içe dönük olması sebebiyle emziremiyor da olabilirsiniz. Bu korkmanızı gerektiren bir durum değildir. Kadınların yaklaşık 10%’unda bu sorun görülmekte. Göğüs ucunuzu dışarı çıkarmak üzere üretilen ürünleri eczanelerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Anne sütüyle beslenen sağlıklı bebeğinizle uzun ömürler dileğiyle, emzirme haftanız kutlu olsun!


3 YENİ MESAJ

Morfinden daha etkili ağrı kesici

Wake Forest Üniversitesi’nden bir ekip, oldukça etkili ve bağımlılık yapmayan bir ilaç geliştirdi. Maymunlar üzerinde test edilen ilacın, ağrıyı azaltma konusunda morfinden 100 kat daha etkili olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Kanserin yayılmasını durduracak ilaçlar geliyor!

Havai Üniversitesi Kanser Merkezi’nden araştırmacılar, kanser hücrelerinin başka organlara yayılmasını durdurabilecek ve tümör alındığında hem metastaz oluşumu hem de yeniden tekrarlama riskini azaltabilecek yeni bir mekanizma keşfetti.

Disleksinin nedeni bulundu mu?

Şimdiye kadar disleksiye neyin neden olduğu bilinmezken, iki Fransız bilim insanı disleksinin nedenlerinden birinin görüntülerin gözün içinde netleştiği bölümde yer alan Maxwell lekeleri ile ilişkili olabileceğini gösterdi.

2 yaşa kadar anne sütü


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

• Emzirirken salgıladığınız oksitosin hormonunun aynı zamanda aşk hormonu olarak da bilinip keyfinizi yerine getirdiğini, stresi azaltıp mutlu ettiğini,

• Dünya Sağlık Örgütü’ne göre emziren kadın oranları yüksek olsaydı yılda 1.5 milyon bebeğin yaşamının kurtulacağını,

• Emziren annelerin süt üretimi için günde ortalama 700-1000 kalori harcadığını biliyor musunuz?

AKLINIZDA OLSUN!

• Nezle ve gribal enfeksiyonlar virüs sebepli oldukları için antibiyotik kullanılmaz.

• Suyla karıştırılarak hazırlanan antibiyotik şuruplarının çoğunluğunun buzdolabında saklanması gerektiğinden saklama koşullarını eczacınıza sorun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder