Adile Özdağ Arılardan gelen sağlık mucizesi
HABERİ PAYLAŞ

Arılardan gelen sağlık mucizesi

Sevgili okurlar,

Son zamanlarda yapılan çalışmalarla değeri gittikçe daha iyi anlaşılan ve daha sık duymaya başladığımız propolise gelin birlikte göz atalım.

PROPOLİS NEDİR?

Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır.

PROPOLİSİN FAYDALARI NELERDİR?

Propolis kovanda hangi görevi görüyorsa, doğru işlendiği takdirde insan vücudunda da aynı etkileri gösterir. Virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Çocuklar kreş, okul vb. kalabalık ortamlarda maruz kaldığı mikroplardan dolayı sık sık hasta olurlar. Propolis düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra;

Haberin Devamı

• Solunum sistemi rahatsızlıklarında,

• Alerjik astım,

• Rinit gibi alerjik hastalıklarda,

• Ağızda çıkan yaralar ve aftlar,

• Uçuklarda,

• Mide bağırsak rahatsızlıklarında

• Ülserde kullanım alanının bulunduğu ve kansere karşı etkilerinin olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Ayrıca, yapılan bilimsel çalışmalarda propolisin vücutta sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığı da gösterilmiştir.

PROPOLİSTE SAFLIK

Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil. Ne yazık ki propolis, ülkemize çoğunlukla Çin'den ithal ediliyor. Çin'den gelen ürünlerde katkı kalıntı sorunları mevcut, saf değiller. Her propolis aynı değildir. Propolisin etkilerinden bahsedebilmemiz için mutlaka doğru koşullarda üretilmiş ve işlenmiş olması gerekiyor.”

ANADOLU PROPOLİSİNİN FARKI

Tüm Avrupa’daki endemik bitkilerin üçte biri Anadolu coğrafyasında yer almaktadır. Bu sebeple Anadolu propolisi çok özel bir antioksidan profiline sahiptir. Diğer propolis türleriyle karşılaştırıldığında daha yüksek antioksidan etkiye sahip.

BESLENMEMİZE NASIL DAHİL ETMELİYİZ?

Propolisi damla olarak veya arı sütü ham bal ile karışım halinde tüketebilirsiniz. Propolisi yetişkinler 20-80 damla, çocuklar 10-40 damla tüketebilirler. Arı sütlü ham ballı karışım ürünlerden de günde en az 1 tatlı kaşığı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı

Propolis’in alerjik hastalıklarda ve astımda ki kullanımını sizler için Göğüs Hastalığı Uzmanı Tuğçe K. Hürkal’a sordum:

Arılardan gelen sağlık mucizesi

Propolis, arıların kovanlarını sterilize etmek için bitki yaprak, sap ve ağaç kabuklarını çiğneyerek elde ettikleri macuna kendi enzimlerini ekleyerek oluşturdukları bir maddedir. İnsanoğlu tarafından şifa veren madde olarak bilinen bu reçinemsi ürünün, eski yunan yazıtlarında bu maddenin iyi bir sterilizan, yara ve diş enfeksiyonları tedavisinde, ağrı kontrolünde kullanıldığı tanımlanmış. Propolisin anti-oksidatif ve anti-mikrobiyal etkisi; içerdiği flavanoidler ve kafeik asit esterleri gibi fenolik bileşenlerinden gelir. Yapılan invivo ve invitro çalışmalarda akut ve kronik inflamasyonda güçlü anti-inflamatuar etkileri sayesinde; prostoglandin, histamin ve lökotrienlerin salınımın azalttığı saptanmıştır. Özellikle alerjik rinit, bronşit, atopik dermatit ve astım da bu özellikleri sayesinde hastalık tedavisine ek olarak kullanıldığında olumlu sonuçlar alındığı gösterilmiştir. Yapılan çok sayıda çalışmada; gıdalara ek olarak verilen propolisin düzenli olarak alınmasıyla; özellikle alerjik astım hastalarında hem alerjik komponenti kontrol altına aldığı, hastaların fonksiyonel kapasitelerinde anlamlı artışa sebep olduğu (solunum fonksiyon testlerinde fev1 komponentinde anlamlı artış saptanmıştır) ve astım atak sıklığında anlamlı derecede azalma sağladığı gösterilmiştir.

Haberin Devamı

3 YENİ MESAJINIZ VAR

Psikolojiniz için düşünce takibi

Yeni geliştirilen telefon uygulamasında günlük olarak belirli aralıklarla kullanıcısına neler düşündüğünü soruyor. Kişinin ruh hâli, akli durumu ve odaklanma seviyeleriyle ilgili harita çıkarıyor.

Fobilerin yeni tedavisi sanal gerçeklik

Bilinç altında sürekli olarak tetiklenmeyi bekleyen bu korkular için, sanal gerçeklik ortamında simülasyonlar kullanılarak tedavi uygulanabileceği düşünülüyor.

Körlük tarihe karışabilir mi?

Avustralyalı bilim adamları göz çukuruna yerleştirilebilir yeni bir biyonik göz için deneylere başladı. Bu yeni teknolojinin, hastanın görüş yeteneğini arttırması yanında, piyasada bulunan diğer teknolojilerden de daha üstün olması bekleniyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

• Kraliçe arıların sadece arı sütü ile beslendiğini, uzun yaşamının ve doğurganlığının arı sütünün besleyici özelliğinden kaynaklandığını,

• Propolisin anti-tümoral etkisinden dolayı kansere karşı koruyucu olarak kullanıldığını,

• Arı ekmeği, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilip bütün besin içeriğinin açığa çıkmış ve insanlar tarafından daha yüksek oranda sindirilebilir halidir. Arı ekmeği bileşiminde bulunan Lactobacillus bakterileriyle probiyotik doğal bir gıdadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder