Adile Özdağ Beslenme çantalarında probiyotiklere yer açın
HABERİ PAYLAŞ

Beslenme çantalarında probiyotiklere yer açın

Sevgili okurlar,

Uzun bir yaz tatilinin ardından okullar yeniden açılıyor. Yeni eğitim öğretim yılının başarılarla dolu olmasını temenni ederim. Tabi okulların açılmasıyla birlikte ebeveynlerin de telaşı başlıyor. Yeniden okullara, kalabalık alanlara dönmek demek hastalık sezonunun da açılması demek. Okul hazırlıklarını yapmanın yanı sıra çocukları yeni yıla ve sonbahara bağışıklıkları en iyi şekilde hazırlamak istiyoruz. Bunun yolu da iyi bir sindirim sisteminden ve güçlü bir bağırsak florasından geçiyor. Abur cubur kaçamaklarına göz yumulan, atıştırmalıklarla geçiştirilen, deniz, kum, güneş günleri artık bitti. Hastalıklardan uzak ve sağlıklı bir okul dönem için yazın kaybedilen probiyotikleri geri alıp bağışıklığı kuvvetlendirmemizin tam zamanı.

Haberin Devamı


Probiyotik Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre probiyotik, sağlık açısından yarar sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Yararlı bakteriler olarak da bilinmektedir. İnsanlar doğal olarak vücutlarında probiyotik barındırırlar ancak çoğu zamanla yok ediliyor.


Probiyotikler ve Bağışıklık Sistemi

Bağırsaklar ve bağışıklık sistemi arasında sıkı bir ilişki vardır. Bağırsaklar güçsüz düştüğünde bağışıklık sistemimiz de zayıflar. İnsan bağırsak florası, bağırsağın iç duvarını kaplayan hücrelerin çoğalmasına ilişkin karmaşık süreçlerde görev alır. Ayrıca, vücutta zararlı mikroorganizmaların istilasını önleyen bir koruyucu bariyer işlevi görür; bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını düzenler; besinlerin sindirilmesine yardımcı olabilir; çeşitli vitaminleri ve diğer yararlı maddeleri sentezler.


Çocuklarda Probiyotik

Normal doğumda bebekler annelerin doğum kanalından geçerken probiyotikleri vücutlarına alarak dünyaya gelirler. Daha sonra probiyotikler, anne sütünde bulunan maddeler sayesinde çoğalır ve bebeği çeşitli sindirim problemlerinden korurken, bağışıklık sistemini güçlendirir. Zamanla probiyotikten yoksun beslenme, antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle de probiyotikleri kaybederler.

Okula dönüşte uyku düzeninin değişmesi, okul stresi, çocuklar arasındaki mikropların alışverişi ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi gibi faktörler çocukların bağışıklık sistemini, sindirim sistemini ve bağırsaklarında bulunan yararlı bakterileri etkiliyor. Bu değişiklikler, çocukların okulda devamsızlık yaşamasına neden olabiliyor. Okula dönerken probiyotikler yani yararlı bakteriler, çocuğunuzun bağışıklık sistemini desteklemeye ve sindirim sistemini dengelemeye yardımcı olmak için etkili bir çözüm olabilir.

Haberin Devamı

Beslenme çantalarında probiyotiklere yer açın

Okul çağındaki çocuklarda görülen hastalıkları bağışıklık sistemini güçlendirerek azaltmak mümkün. Bunun için probiyotik takviyesi çok önemli. Araştırmalarda çocuk hastalıklarının büyük çoğunluğu okul gibi kalabalık alanlarda birbirlerine temas ile oluşuyor. Düzenli probiyotik kullanımıyla bunu büyük ölçüde azaltmak mümkün.

Probiyotik takviyelerini seçiminde çocuğunuz için doğru olanı doktorunuza ve eczacınıza danışabilirsiniz. Canlı bakterilerden oluşan probiyotiklerin hala canlı olarak kaldıklarından ve bağırsağımıza ulaşabildiklerinden emin olmak için güvenilir olanları kullanmalıyız. Probiyotik bakterilerinin doğal olarak kendini korumaya aldıkları spor formunda olanları tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı


3 YENİ MESAJ

Tansiyon Ölçen Gözlük

Yeni geliştirilen gözlük, üzerindeki sensörler aracılığıyla kullanıcının yüzündeki üç farklı bölgeden kan basınıcını ölçebiliyor. Yaptığı ölçümleri kaydedip depoluyor ve uzun vadede topladığı verileri analiz edebiliyor.

Laboratuvar Ortamında “Yapay Akciğer” Üretildi

Bir grup biyomühendis laboratuvar ortamında kişiye özel “yapay akciğer” geliştirmeyi başardı. Lab-organ teknolojisindeki bu gelişme, akciğer nakli için sıra bekleyen binlerce insana umut olacağa benziyor.

Beyin Yaralanmasını Teşhis Etmek İçin Bir Damla Kan Yeterli

Geliştirilen yeni bir akıllı cihaz, parmak ucunuzdan alınan bir damla kan ile beyninizde yaralanma olup olmadığını tespit edebiliyor.


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

• Yetişkin bir insanın bağırsaklarında 100 trilyon faydalı bakteri bulunduğunu,

• Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin %90’nın bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler tarafından üretildiği için probiyotiklerin aynı zamanda mutluluk kaynağı olduğunu,

• Spor formda olan probiyotiklerin asidik, sıcak veya soğuk içeceklere eklendiğinde bile sayıları azalmayıp canlı bir şekilde mideden geçerek bağırsaklara ulaşabildiğini,

• Probiyotiklerin alerjik hastalıklar ve atopik egzemada da yararlı sonuçlar verdiğini biliyor muydunuz?


AKLINIZDA OLSUN!

• Kapağı açılmış olan göz damlalarının maksimum 1 ay içerisinde kullanılabileceği

• Balık yağı şuruplarının büyük çoğunluğunun kullanılmaya başladıktan sonra buzdolabında saklanması gerektiği aklınızda olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder