Adile Özdağ Cilt kızarıklığı ve nedenleri
HABERİ PAYLAŞ

Cilt kızarıklığı ve nedenleri

Sevgili okurlar;

Cildimiz; vücudumuzu bir örtü gibi kaplayarak fiziksel, kimyasal ve mikrobiyal dış etmenlere, UV ve serbest radikallerin tahrip edici etkilerine karşı koruyan en değerli ve en büyük organımız. Dış dünyayla sürekli temas halinde ki cildimiz aynı zamanda kolayca da hasar alabilir. Cilt yapısına uygun olmayan temizleyiciler, mevsim değişiklikleri, kullanılan alerjik ürünler sebebiyle çocuk yaşlı hemen hemen hepimizin karşılaştığı en sık problem cilt kuruluğu, kızarıklık ve kaşıntı.

Cilt bariyeri cildimizin en dış kısmıdır ve katmanlı lipid tabakalarından oluşan güçlü bir yapı sergiler. Bu katmanların arasında yer alan doğal nemlendiriciler suyu cilt bariyerine bağlar ve bu sayede cildin nemli kalmasını sağlar. Bu koruyucu bariyer zarar gördüğünde ise cilt su kaybeder. Bu durum ciltte kuruluk ve kaşıntıya sebep olur. Savunmasız cilt bariyeri cildi tahriş edebilecek maddelerin vücuda girişine engel olmakta zorlanır ve bu durum daha fazla kaşıntıya sebep olur.

Haberin Devamı

Kuru deri, pürüzlü ve pullu görünüşle beraber seyredebilen, deride kırmızılık, çatlama veya kaşıntı hissiyle tanımlanır. Ciddi olmayan cilt kurulukları belki çok rahatsız edici olmayabilir ama dolgun hücreleri büzüştürüp zamanla deriyi kırıştırdığından dolayı görüntüsü kötüdür.

Alerjik egzama olarak bilinen atopik dermatit ise çocuklarda daha sık görülen, tekrarlayan ve kaşıntılı lezyonlarla kendini gösteren kronik bir deri hastalığı. Genellikle yaşamın ilk yıllarında görülmeye başlar, çocuklarda yüzde 10-20, yetişkinlerde yüzde 1-3 oranında görülür. Deride yer alan kronik, pembe kırmızı renkli, yüzeyi pürüzlü, kaşıntılı ve tekrarlayan döküntüler olarak tanımlanmaktadır.

Aman dikkat

Atopik dermatitte seramit ve yağ asitlerinden oluşan cilt lipitlerinin salgılanma sürecinde ve oluşumunda düzensizlik söz konusu. Böylelikle, suyu tam olarak tutamayan, tahriş edici ve alerjen maddelere karşı dayanıksız kuru deri oluşur. Tahriş edici ve alerjenlerin artan seviyelerine karşı cilt koruyucu özelliğini gösteremez ve ciltte kızarıklıklar oluşmaya başlar.

Haberin Devamı

Kuruluk, atopik dermatit/egzama, alerjik cilt reaksiyonları ve diğer farklı cilt tahrişleri gibi durumlarda, doğru kullanılan nemlendiriciler cildin kendi lipid tabakalarını güçlendirir ve bu da kaşıntı ve kızarıklığın giderilmesini sağlarken cildin yenilenerek düzelme sürecini de destekler.

Sağlıklı cilt için

Bu problemlerde cildin bozulmuş olan bariyerini onarmak esas amacımız. Bu konuda imdadımıza da lamellar lipid teknolojisiyle hazırlanmış, kortizon içermeyen nemlendiriciler yetişiyor. Bu teknoloji sayesinde, tahrişe karşı doğal bir koruma oluşturan cildin kendi lipid tabakaları güçlenir ve bu da kaşıntı ve kızarıklığın giderilmesini sağlarken cildin yenilenerek düzelme sürecini de destekler.

Kortizon içermediği için bebek, çocuk, yetişkin, hamile ve emziren annelerde ki cilt problemlerinde güvenle kullanabilirsiniz. 30 dakika gibi kısa sürede kaşıntıyı giderip günü rahat geçirmeyi sağlıyor. Kortizonlu kremler gibi kullanım süresini ve miktarını kısıtlamak zorunda da kalmıyoruz. Rahatsızlık ve kaşıntı hissettikçe istenildiği kadar uygulanabiliyor. Böylece hem akut dönemdeki kaşıntı ve kızarıklık giderilmiş oluyor hem de sonrasında günlük kullanımla problemin tekrarlanmasını engelleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

3 YENİ MESAJINIZ VAR

Ne yiyip içtiğiniz akıllı dişlerden sorulacak

Alkolizm, kalp rahatsızlıkları ve diyabet tedavisinde hastanın günlük gıda ve alkol kullanımının takibi kritik önem taşıyor. Bilim insanları da gün içinde aldığınız şeker, tuz ve alkol miktarını ölçebilen diş sensörü tasarladı.

Kalıcı gençlik mümkün mü?

Bilim insanları vücuttaki hücrelerin yaşlanma sürecini aydınlattı. Saçlar kendini 4-6 yılda, akciğer kendini 1 yılda, karaciğer kendisini 6 ayda yenilerken mide duvarı ve bağırsak kendini 5 günde yeniliyor. Kalp 20 yılda yenilenirken göz ve beyin kendini yenileyemiyor.

Kan basıncı akıllı telefonda

Dokunmatik ekranlarda bulunan basınç sensörlerini tansiyon ölçmek için kullanabileceklerini keşfeden bilim insanları; sensörlerden gelen bilgileri geliştirdikleri uygulama sayesinde işleyerek hastanın kan basıncı değerine ulaşıyor.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

  • Prebiyotik içerikli kremlerin cildin üst tabakası olan epidermiste bulunan mikroflorayı destekleyerek koruyucu bariyer özellik gösterdiğini
  • Cilt bariyerini onaran kremlerle, egzamada kortizona ihtiyaç olmadan kaşıntı ve kızarıklığı giderebileceğinizi
  • Çinko ve C vitaminin birlikte alındığında antioksidan etki, kolajen doku üretimi ve cilt yenilenmesinin artarak daha canlı ve güzel görünüm sağladığını
  • Psikolojik stresin, cilt yenilenmesini yavaşlattığının klinik çalışmalarla kanıtlanmış olduğunu biliyor muydunuz?
Sıradaki haber yükleniyor...
holder