Adile Özdağ İçinizden gelen güzellik
HABERİ PAYLAŞ

İçinizden gelen güzellik

Haberin Devamı

Sevgili okurlar,

Yaşam süresi artık uzuyor, buna bağlı olarak nüfus gittikçe yaşlanıyor. 2030 yılında, dünya nüfusunun %16’sının, 60 yaş üstü olması bekleniyor. Yaşlanmanın ilk görüldüğü alan ise cilt dokusudur. Cilt sağlığını desteklemek için artık daha etkili ve dışarıdan müdahalesiz güzellik uygulamaları tercih edilmekte. Fakat güzel bir cilt öncelikli olarak içeriden desteğe ve sağlıklı olmaya ihtiyaç duyar.

Genç bir cilt, bağ dokusunun temel hücresi olan fibroblastlarını 21-28 günde bir yenilerken, yaşlandıkça bu süre 40-45 gün olur. Cilt yaşlandıkça, yalnızca aradaki dolgu malzemesi değil, cildi bir arada tutan sistem de yaşlanır. Cildin iskeletini oluşturan lifler kolajen ve elastin isimli moleküllerdir. Bunlar cildinizi bir ağ gibi sarıp sarmalayan, ona sıkılık, esneklik, uyum kabiliyeti ve sağlamlık veren başlıca moleküllerdir. Siz yaşlandıkça kolajen ve elastini üreten hücreler de yaşlanır. Özellikle elastin lifleri orta yaşlara doğru hızla bozulmakta, kalınlaşıp kıvrılmakta, sertleşip dağınık ve parçalı bir yapıya dönüşmektedir. Aynı değişimler kolajen liflerinde de görülür. Siz yaşlandıkça bu lifler de kalınlaşacak, bükülmeler, yığılmalar gibi bozulmalara uğrayacaktır. Tüm bu süreci tersine çevirmek için, beslenme ve yaşam biçiminizi daha sağlıklı hale getirmeli, içinizden gelen güzelliği yine içinizden desteklemelisiniz.

İçinizden gelen güzellik

SU İÇİN

İlk ve en önemli kural yeterince su içmektir. Sebze, özelikle çiğ sebze ağırlıklı beslenmek şarttır. Antioksidan zengini sebze meyve ve baharatlar cilt yaşlanmasını yavaşlatır.

Cildinizin yenilenebilmesi için gerekli olan besin ve vitaminleri iyi ve sağlıklı bir beslenme programıyla almalı, yeterli olmadığı durumlarda kullanacağınız takviyelerle desteklemelisiniz. Güneş koruması, sigara içmemek, uyku cilt sağlığında çok mühimdir. Stres durumunda artan kortizol hormone cildin kolajenini ve hyaluronik asidini yok eder.

Cilt yaşlanmasına etki eden başlıca faktörler; güneş ışınları, sigara kullanımı, yetersiz uyku, stres, nemsizlik, alkol, yer çekimi, genler, hava kirliliği, yanlış kozmetik uygulamalardır. Hücrelerimizin sağlıklı olması tüm bu süreçlerin belki de en büyük kurtarıcısıdır. Yaşam şeklimizi değiştirmekle beraber cilt dostu bileşenlerden destek almak kaçınılmaz olabilir.

KOLAJEN

Kolajen, tüm vücut proteinlerinin %25-30’unu oluşturur. Tendon, cilt, kornea, kıkırdak, kemik, eklem yerleri, kan damarları, gasrointestinal sistem, diş, diş eti, diskler (omurlar) arası, kalp kapakları... Kolajen tüm vücutta en çok bulunan proteindir. Yaşlanmayla yapımı azalır, yıkımı artar.

Hyaluronik asit cilt dokusunda jel benzeri bir maddedir, kolajen ve elastin lifleri arasındaki boşlukları doldurur, cildin su tutmasını sağlar. Ciltte pürüzsüzlüğün artması ve kırışıklıkların azalmasını sağlar.

Vücudumuzun hemen hemen her dokusunda bulunan bu önemli proteinlere yeteri kadar sahip olmak, yaş aldıkça zamana meydan okuyacak olan dış görüntünüzü oluşturacağı gibi tüm bu saydığımız sistemlerin ve yapıların daha iyi çalışmasını ve sağlıklı olmasını da sağlayacak.

3 YENİ MESAJINIZ VAR

Evde genetik test

Kanser yatkınlığı ölçen yeni geliştirilen genetik test kiti, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)’den onay aldı. Reçetesiz satılan kit sayesinde, evde yapacağınız basit bir testle kanser riski taşıyıp taşımadığınızı öğrenebileceksiniz.

110 yaşından fazla yaşayanların yüzde 95’i kadın

Yapılan son araştırmalar; östrojen takviyesinin erkek farelerde yaşam süresini bir hayli uzattığını gösterdi. Ayrıca kısırlaştırılmış erkekler üreyebilen erkeklere göre yaklaşık 14 yıl daha uzun yaşayabiliyor.

İçinizden gelen güzellik

Ölüm sürecini yavaşlatan proje

Yeni geliştirilen projeyle vücudun biyolojik yıkım sürecini yavaşlatarak ölümü geciktirmek hedefleniyor. Böylelikle yaralı askerlerin, tıbbi müdahale imkanı kısıtlı olan savaş alanlarından hastaneye nakledilene kadar hayatta kalmasını amaçlıyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

• Koenzim Q10’in güçlü antioksidan etkisiyle cilt hücresinin oksijenlenmesine yardımcı olduğunu ve bu sayede anti-aging etki gösterdiğini,

• C vitamininin iyi bir antioksidan olmasının yanında vücutta kolajen üretilmesinde yer alan temel faktörlerden biri olduğunu,

• Biotin’in bir B kompleks vitamini olduğunu, spesifik olarak saç cilt ve tırnakların sağlıklı olmasında rol aldığını,

• Pantotenik asit olarak da bilinen B5 Vitaminin saç sağlığı ve cilt kırışıklığının giderilmesine katkı sağladığını biliyor muydunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder