Ahmet Anıl Demirhan 2020 Oscar Ödülleri'ni kim kazanır, kim kazanmalı?
HABERİ PAYLAŞ

2020 Oscar Ödülleri'ni kim kazanır, kim kazanmalı?

Sinemaseverlerin merakla beklediği Oscar sezonu geldi çattı. Birçok ilkin yaşanacağı, film stüdyolarının kıyasıya yarışa gireceği ödül töreninin adayları ise geçtiğimiz gün açıklandı. Bir çizgi roman uyarlaması olan Joker’in tam 11 adaylıkla başı çektiği ödül töreninde gecenin önemli ödülleri için kıyasıya bir yarış bizi bekliyor.

Green Book rezaletinden sonra Akademi’nin bu yılki seçkisinin çok kötü olmadığını söyleyebiliriz. Adaylara göz atacak olursak;

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

- Yaşayan en büyük yönetmen Martin Scorsese’nin bir nevi veda filmi The Irishman,

Haberin Devamı

- Tarantino’nun başyapıtı diyebileceğimiz bir Hollywood güzellemesi Once Upon a Time… in Hollywood,

- 3 10 to Yuma, Identitiy, Logan gibi filmlerin yönetmeni James Mangold’un eleştirmenlerce beğenilen ve Ford ve Ferrari’nin 1900’lerin ortasındaki kapışmasının anlatıldığı Ford v Ferrari,

- Netflix ile birçok kişiye ulaşmayı sonunda başaran Amerikan bağımsız sinemasının en güçlü isimlerinden Noam Baumbach’ın yönettiği Marriage Story,

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

- Hollywood’un yeni ve en heyecan verici isimlerinden Taika Waititi’nin çılgın filmi Jojo Rabbit,

- Amerikan Güzeli, Skyfall gibi büyük ses getirmiş filmlerin Oscar’lı yönetmeni Sam Mendes’in tek plan şeklinde kurguladığı Birinci Dünya savaşı filmi 1917,

- Hangover’ın yönetmeniyken kendini bir anda 11 dalda Oscar adayı bir filmin yönetmen koltuğunda bulan Todd Philips’in büyük ses getiren filmi Joker,

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

- Lady Bird ile Akademinin favorilerinden biri olacağı kesinleşen Greta Gerwig’in çok iyi eleştiriler alan kitap uyarlaması Little Women,

- Ve son olarak sonunda hak ettiği süperstarlığa yükselen, Güney Kore’nin altın çocuğu Bong Joon-ho’nun Altın Palmiye’li filmi Parasite.

Adaylıkları genel olarak gözlemlediğimizde bir kaç yıldır değişmeye çabalar gibi yapan Akademi’nin tekrar eski köklerine döndüğünü görmek mümkün. Toplam 20 kişinin aday olduğu oyuncu kategorilerinde sadece 1 siyahi bulunması dikkat çekiyor. Hiçbir kadın yönetmenin aday olamadığı En iyi Yönetmen kategorisi açıklanırken sunucu Issa Rae’nin “Erkeklere başarılar” sözü durumu gayet iyi özetliyor diyebiliriz.

Haberin Devamı

Scarlett Johansson çift adaylıkla şov yaparken, Robert De Niro’nun ve Uncut Gems ile harikalar yaratan Adam Sandler’ın aday gösterilmemesi ise üzücü.

Parasite’ın 1’den fazla Oscar almasını temenni edip, başlıca ödüllerde durumlar nasıl onlara bakalım.

En İyi Film

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

Kim Alır - Joker / 1917

Kim Almalı - Once Upon a Time… In Hollywood

Oscar’ın değişmez özelliklerinden olan, bütün yaş kitlelerine hitap eden filmin ödülü kazanma durumunu göz önünde bulundurursak, Hollywood’un yıllardır açlığını çektiği “ciddi” çizgi roman filmi Joker, ödülün en büyük adayı. 7’den 70’e herkesin izlediği ve bolca tartıştığı filmin en iyi film ödülünü alması tam Akademinin isteyeceği ortamı yaratacaktır.

Kamera arkası görüntüleriyle şimdiden izleyiciler içinde heyecan yaratan ve Altın Küre’yi de alan 1917 ise tipik bir Oscar filmi. Birdman ve The Artist gibi çekim stili farklı filmleri maharet sayan Akademinin 1917’e ödülü vermesi pek de sürpriz olmaz.

Tarantino’nun bütün kariyerini gözden geçirdiği, çok sevdiği Los Angeles’taki çocukluğuna döndüğü, filmografik olarak Alfonso Cuaron’un Roma’sını andıran başyapıtı Once Upon a Time… In Hollywood, 3 saate yakın süresi boyunca yüzünüzden gülümsemenin eksik olmadığı, Hollywood’un altın dönemini bütün iyi niyetiyle anlattığı muazzam bir yapıt. Neon lambaların sırayla yandığı kolaj sahnesi ise hafızalardan ve kalplerden hiç silinmeyecek.

Haberin Devamı

En İyi Yönetmen

Kim Alır - Sam Mendes

Kim Almalı - Quentin Tarantino

Dunkirk ile Oscar’ı alamayan Christopher Nolan’dan sonra bu kez ödülün bir başka savaş filminin yönetmenine gideceği kesin gibi. Görüntü Yönetmeni Roger Deakins ile çok iyi bir ikili olan Sam Mendes, Tek plan kurguladığı 1. Dünya Savaşı filmiyle Oscar’ın favorisi. Fakat kariyerinde hiç yönetmen Oscar’ı bulunmayan Tarantino’ya ödülün bu filmle verilmesi gecenin en tatlı anı olabilir.

En İyi Erkek Oyuncu

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

Kim Alır - Joaquin Phoenix

Kim Almalı - Joaquin Phoenix

E yani. The Master’la hak ettiği Oscar’ına sonunda ulaşacak olan Phoenix için ne kadar övgü dolu sözler söylesek az. Jenerasyonunun en özel aktörlerinden biri olan Phoenix’in Joker performansı ise Heath Ledger’la beraber anılmaya, karşılaştırılmaya, e haliyle övülmeye devam edecek.

En İyi Kadın Oyuncu

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

Kim Alır - Renee Zelweger

Kim Almalı - Renee Zelweger

Hollywood’un en az övgü alan isimlerinden olan Oscar’lı oyuncu, Judy Garland’ı resmettiği “Judy” filmiyle Altın Küre’ye de uzandı. 4 Oscar adaylığı olmasına rağmen onun ismini büyüklerle yan yana duymamak oldukça şaşırtıcı. Geçtiğimiz yıllara nazaran daha sönük bir yarışın olduğunu, Lincoln ile başlayan biyografi filmlerinin en iyi oyuncu ödülleri için yapıldığı zamanlarda olduğumuzu da göz ardı etmemek lazım. Umarım bu trend de zamanla tarihin tozlu sayfalarına karışır.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

Kim Alır - Brad Pitt

Kim Almalı - Brad Pitt / Al Pacino

1990’lara hoş geldiniz. Anthony Hopkins, Tom Hanks, Brad Pitt, Al Pacino, Joe Pesci. Bu 5’liden 4’ünün 90’larda heykelciğe ulaştıklarını düşünürsek, geriye tek bir kişi kalıyor. Şaka gibi ama gerçek. Hollywood tarihinin en özel yarışlarından biri olmaya aday bu kategori, gecenin en heyecan verici anı olacak o kesin. The Irishman’da muhteşem bir performans sergileyen Al Pacino için biraz üzülsem de, Tarantino’nun filminin gizli başrolü olarak Brad Pitt unutulmaz bir performans sergiliyor.

En İyi Senaryo

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

Kim Alır - Marriage Story

Kim Almalı - Parasite

Senaryosuyla sosyal medyada da oldukça popüler olan Marriage Story’nin ödüle uzanacağı tek kategori bu olacak gibi gözüküyor. Yurtdışı alerjisi olan Akademi’nin son yılların en orijinal filmlerinden Parasite’ı aday olarak göstermesi bile bir mucize.

En İyi Kurgu

2020 Oscar Ödüllerini kim kazanır, kim kazanmalı

Kim Alır - Parasite

Kim Almalı - Parasite

Rakiplerinden çok öte. Yıllar boyunca en iyi film ödülünü alan filmin aynı zamanda en iyi kurgu ödülünü de aldığını düşünürsek, neden olmasın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder