Annebebelist Duyusal oyun nedir? Çocuklar için neden önemlidir?
HABERİ PAYLAŞ

Duyusal oyun nedir? Çocuklar için neden önemlidir?

Çocuklar, doğdukları andan itibaren çevrelerindeki dünyayı keşfetmek ve anlamlandırmak için duyularını kullanırlar. Bunu da dokunarak, tadarak, koklayarak, görerek ve duyarak yaparlar. Duyusal oyunlar ise bir çocuğun dokunma, koku, tat, görme veya işitme duyularını uyaran oyunlardır. Duyusal oyunlarda amaç, küçükleri oyun oynarken araştırması, keşfetmesi, yeni bir şeyler hayal etmesi için duyularını kullanmaya teşvik etmektir.

Çocuklara, dünyalarını "duyusal oyun" yoluyla keşfederken duyularını aktif olarak kullanmaları için onlara fırsat sunmak beyin gelişimleri için oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Duyusal oyunun yararlı olmasının nedenleri:

• Araştırmalara göre, duyusal oyunlar çocukların daha karmaşık öğrenme görevlerini tamamlama becerisini geliştiriyor.

• Duyusal oyunlar dil gelişimini, bilişsel gelişimi, ince ve kaba motor becerileri, problem çözme becerilerini ve sosyal etkileşimi destekliyor.

• Çocukların hayal güçlerinin gelişmesine katkı sağlıyor ayrıca hafızayı geliştirmeye ve güçlendirmeye yardımcı oluyor.

• Çocukların duygularını daha iyi ifade etmelerine ve hayal kırıklıklarını daha kolay tolere etmelerine yardımcı oluyor.

• Bu tür oyunlar çocukların duyusal nitelikleri (sıcak, soğuk, yapışkan, kuru) öğrenmesine yardımcı oluyor.

Not: Duyusal oyuna katılırken çocuğunuzu asla yalnız bırakmayın.

Çocuğunuzu duyularını kullanmaya teşvik edecek oyun önerileri:

Parlayan şişeler

Boş bir küçük şişenin yarısını bebe yağı ile doldurduktan sonra şişeye istediğiniz renkte gümüş veya altın renginde sim ekleyin. Şişenin kalan kısmını su ile doldurup kapağını suya dayanıklı bir yapıştırıcı sürüp kapatın. Şişenin akmadığını test ettikten sonra çalkaladığınızda ortaya çıkan parıltı çocuğunuzun oldukça ilgisini çekecektir! Şişeye renk vermesi için gıda boyası da ekleyebilirsiniz. Bu aktiviteyi, renk renk pullarla ve payetlerle de yapabilirsiniz. Çocuğunuzun işitme duyusuna da hitap etmek için de ses çıkarabilecek renkli boncuklardan ya da ses çıkaran nesnelerden faydalanabilirsiniz.

Simli torba oyunu

Orta boy bir kilitli poşetin içine duş jeli ekleyin. Sonrasında içine sim, çocuğunuzun oynadığında hoşuna gidecek plastik hayvan gibi küçük nesnelerden koyun ve poşetin ağzını kilitleyin. Poşetin içine duş jeli yerine renkli veya renksiz saç jolesi de koyarak aynı duyusal oyunu hazırlayabilirsiniz. Eğer elinizde plastik balık, deniz yıldızı gibi küçük oyuncaklardan varsa kilitli poşete mavi renginde duş jeli ya da jole koyarak deniz temalı bir duyusal oyun da yaratabilirsiniz.

Haberin Devamı

Boya oyunu

Beyaz bir kağıdın üstüne, farklı yerlere bir miktar akrilik boya dökün ve kağıdın üstündeki boyaların dağılmamasına dikkat ederek kağıdı kilitli bir poşetin içine koyun. Çocuğunuz poşetin üstünden renkli boyalarla oynarken bir yandan da renklerin karışımına tanıklık edecektir.

Oyuncaklı buz kabı

Daha büyük yaştaki çocuklar için bir kilitli poşetin içine ya da bir plastik kaba, çocuğunuzun uçak, araba, deniz canlıları gibi küçük oyuncaklarından koyun. Poşeti veya plastik kabı suyla doldurup buzdolabına kaldırın. İçinde oyuncakların yer aldığı kap donduktan sonra çocuğunuzun eline oyuncak tamir aletlerini verin ve çocuğunuzdan oyuncakları buzdan çıkartmasını isteyin. Bu duyusal oyun sayesinde çocuğunuz hem katı ve sıvı kavramlarını keşfedecektir.

Haberin Devamı

Bebeğinize duyularını kullanmaya teşvik edecek oyun önerileri:

Buzlu su

Bebeğinizin su ve buz küpleriyle dolu bir kase ile oynamasına izin vermek, sıcaklığı güvenli bir şekilde deneyimlemelerinin kolay bir yoludur. Ayrıca buz küplerini almaya çalışırken el-göz koordinasyon becerileri geliştirecektir.

Mısır nişastası oyunu

Bir kasede veya fırın tepsisinde biraz mısır nişastası ile suyu karıştırın. Karışım sıvı gibi görünecek, ancak basınç uygulandığında katı hale gelecektir. Değişen dokular bebeğin dokunma hissini harekete geçirecek.

Pirinç tabağı

Mısır nişastasına benzer şekilde, pirinç de bebeklerin dokunma duyularını geliştirmelerinin harika bir yoludur. Kullanılmamış bir saklama kabını pişmemiş pirinçle doldurun ve içine daha küçük kaplar koyun. Bebeğiniz sadece ellerini kullanarak pirinçle oynayabilir veya pirinci alıp dökmek için kapları kullanabilir.

Bebek gitarı

Bir mendil kutusuna ya da bir saklama kabına renkli lastikleri gergin olacak şekilde geçirin. Bebeğiniz bu oyuncakla oynarken görme, işitme dokunma duyularını kullanacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder