Artun Ünsal Bal meraklılarına Balparmak'tan yöresel ballar
HABERİ PAYLAŞ

Bal meraklılarına Balparmak'tan yöresel ballar

Çalışkan arıların ürünü bal, cömert doğanın bizlere hediyesidir. Bütün ballar doğaldır, sağlıklıdır. Şimdi yöresel ballar da sağlıklı ambalaja girdi. Geçmiş yazılarımda tatma fırsatını bulduğum Rize, Ağrı, Kars ve Siirt Pervari ballarından özellikle söz ettiğimi ve titiz küçük üreticilerini tanıttığımı anımsayacaksınız.

[[HAFTAYA]]

Beş farklı yörenin süzme balları

Şimdi gelelim büyük üreticilere, Altıparmak Gıda’ya mesela. Balparmak, Binbirçiçek ve Balkovan markalarıyla market raflarında görürüz ballarını. Balparmak şimdi de yeni bir atılım yaptı ve Bingöl, Muş, Yüksekova, Şemdinli ve Kayseri gibi beş farklı yörenin süzme çiçek ballarından oluşan bir seriyi piyasaya verdi. Her biri saydam plastikten şık bir kutuya yerleştirilmiş minik kavanozlarda, ağızları sıkı sıkıya ‘garanti bandı’ ile sarılmış ve yörenin balının özelliklerine ilişkin bilgilerle görücüye çıkan balların albenisine kapılmamak mümkün değil.

Haberin Devamı

‘Balda Yörelere Göre Orijin Tesbiti’

Bunların TÜBİTAK, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İTÜ Gıda Mühendisliği ve Balparmak işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Balda Yörelere Göre Orijin Tesbiti’ projesi kapsamında üretildiğini de ekleyelim. Peki, bu ballardan hangisini beğendiniz sorusunu cevaplamayayım, çünkü hepsi doğal, hepsinin üretim yeri belli ve kaliteli. Her ovanın, yayla ve dağın çiçekleri farklıdır. Koku, aroma ve damak zevki tartışılmaz, tercih sizindir. Ben kendi hesabıma, karakovan petek balı düşkünüyümdür ama Balparmak’a da şapkamı çıkarıyorum!

Bal meraklılarına Balparmaktan yöresel ballar

FİLİZ’CE

Filiz’ce, Yeniköy PTT’sine komşu, kafe ve ev yemekleri üzerine şirin bir mekan. Uzun yıllar evlerde, yalılarda yemek yaptıktan sonra büyük oğlu Mustafa ile birlikte “Artık kendi işimizi kuralım” diyen Filiz Arslan’ın elinden güzel yemekler, tatlı ve tuzlu kurabiyeler sizi bekliyor. Ayrıca menemen ya da omletli, çörekli kahvaltı da veriyor. Çorbalar her gün değişiyor, bugün kremalı brokoli var. Hiç fena değil. Şimdi de zeytinyağlıların azar azar tadına bakalım: Kereviz, gayet hafif ve lezzetli. Barbunya pilakisi, bir taşım daha pişirmek isterdi, yine de damağımı sardı.

Haberin Devamı

Yaprak sarma harika

Domates soslu biber patlıcan pek güzel olmuş. Ama şu parmak büyüklüğündeki yaprak sarmalar gerçekten harika! Harcında soğanı bol ne gevşek ne de tıkız, incecik yaprağın doğal ekşiliği de cabası. Aslen Tokatlı olan Filiz Hanım, elbette Tokat’tan özel gelen ünlü salamura yaprağını kullanacak, değil mi? Kestaneli lahana sarması, ıspanak, mercimek köftesi, zeytinyağlı pirinçli havuç da var. Ana yemeklere gelince, bugün tavuk şinitzel ya da etli patlıcan arasında bir tercih yapabilisiniz. Dileyen fırın makarna söyler. Ben etli patlıcanda karar kıldım, tam ev tadında. Tatlı olarak da revani rica ettim: Fırından çıkalı daha çok olmamış, hafif ılık. Bayılırım. Şerbeti de kıvamında. Daha ne olsun? Ardından güzel bir sade kahve.

Sipariş verebilirsiniz

Filiz’ce’de hesap pek bir şey tutmuyor: Günün çorbası 2.5; zeytinyağlılar 4; 5 çeşit zeytinyağlı tabağı 8 TL. İsteyen 3 kap tabldottan gider, ceremesi 8-10 TL. Salatalar, tatlılar, börek ve kurabiyeler porsiyonu 3-5 lirayı aşmıyor. Dileyen evine götürmek için kilo ile de satın alabiliyor. Örneğin, şu nefis yaprak sarmanın kilosu 22, kurabiyenin 18, kol böreğinin 15 TL. Çalışkan, eline usta ve tok gözlü Filiz Hanım’a ayrıca ev davetleriniz için de sipariş verebilirsiniz. Velhasıl anaoğul bu güzel insanların yerine uğramanızı öneririm efendim. (Köybaşı Cad. No:88/A Yeniköy Sarıyer-İstanbul Cep tel: 0544 440 66 59)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder