Arzu Çekirge Paksoy Dünya gönüllüler günü kutlu olsun
HABERİ PAYLAŞ

Dünya gönüllüler günü kutlu olsun

Her yıl, hayata anlam katmak isteyen 1 milyardan fazla insan zamanını, emeğini, bilgi ve tecrübesini, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için kullanıyor. 2018 Dünyada Gönüllülüğün Durumu Raporu’na göre bu katkı, 109 milyon tam zamanlı çalışan işçinin emeğine eşdeğer kabul ediliyor.

Bir başka anlatımla, ulaşılan bu büyüklük ve etki gözönüne alındığında, dünyanın beşinci büyük ülkesini gönüllülerin oluşturduğu söylenebilir.

STK’LARA KATILIN

Gelişmiş ülkelerde sivil girişimlere toplumsal katılım oranları yüzde 25-56 arasında değişiyor. Türkiye’de ise bu oran ne yazık ki çok daha düşük. Dünya Gönüllülük Endeksi’nde Türkiye 137 ülke arasında 132’nci sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

100 ülkede yapılan Dünya Değerler Araştırması’na göre Türkiye’de herhangi bir gönüllü faaliyete katılanların oranı ise sadece yüzde 1.7. Oysa, toplumda ufak da olsa fark yaratmak için bireysel çabalarla yapılabilecek o kadar çok şey var ki.

Ülkemizde 100 binden fazla sivil toplum kuruluşu (STK) faaliyet gösteriyor. Kendinize uyan, ortak değerleri paylaştığınız bir STK’yı seçip gönüllülük yapabilirsiniz.

ŞEHRİN İYİ HALİ

Akbank’ın 5 yıldır düzenlediği ‘Şehrin İyi Hali’ projesi kapsamında üniversiteli gençler, birçok sivil toplum kuruluşuyla birlikte çalışarak şehirlerine gönüllü olarak iyilik yapıyor.

Bu yıl 3 bin üniversiteli, 12 sivil toplum kuruluşuyla okul yenilemekten kıyı temizliğine, barınaklara yardım etmekten, kanser tedavisi gören çocuklar için kitap okumaya kadar 95 farklı projede topluma hizmet edecek.

Dünya gönüllüler günü kutlu olsun

ÖĞRENCİ VE HAYVANLAR

Boyner Grup Gönüllüleri, çocuklara yardımdan sokak hayvanlarının beslenmesine, öğrenciler için kaynak yaratmaktan kitap toplama kampanyasına pek çok organizasyon gerçekleştiriyor.

Gönüllüler her haftasonu ormandaki sahipsiz hayvanlara 300 kilogram mama ulaştırırken, ormanda kış için kulübeler de inşa ediyor. Bu gönüllüler, 23 Nisan’da ise Şanlıurfa Ceylanpınar köyündeki 3 bin çocuğu sevindirdi.

YÜZDE 100 GÖNÜLLÜYÜZ

Türk Tuborg, toplumsal çalışmalarını, sosyal alanlardaki duyarlılığını yüzde 100 fırsat eşitliği gözeterek, ‘birlikten kuvvet doğar’ felsefesi ile hayata geçirdiği ‘Yüzde 100 Gönüllüyüz Programı’ ile yürütüyor.

Haberin Devamı

Gönüllülerin gerçekleştirdiği çalışmalara çalışanların aileleri, bayiler ve tedarikçiler de dahil edilerek, sosyal sorumluluk bilincinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

EĞİTİM VE ÇOCUK

Çalışmalarını ‘eğitim ve çocuk’ üzerine odaklayan Kibar Gönüllüleri, 1 yılda 25 gönüllülük projesi gerçekleştirerek 1300 saati aşkın gönüllülük çalışmasına imza attı.

Etkinlikler toplamında 4 binden fazla çocuğun hayatına dokunan Kibar Gönüllüleri, ilkokullar için fiziksel iyileştirme projelerine ve öğrencilere fayda sağlayan etkinliklere ağırlık veriyor.

Dünya gönüllüler günü kutlu olsun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder