Arzu Çekirge Paksoy Gençlere fırsat var
HABERİ PAYLAŞ

Gençlere fırsat var

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘İstatistiklerle Gençlik 2019’ araştırmasına göre; Türkiye’de 12 milyon 955 bin genç bulunuyor. Nüfusumuzun yüzde 15.6’sını 15-24 yaş grubundaki gençler oluşturuyor.

Gençlerin önündeki en büyük problem işsizlik. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2020 yılının Şubat ayında genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24.4 iken, yükseköğrenim mezunları arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 32 oldu. 22-27 yaş aralığındaki bu gençler, ilk işlerini bulmada büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Gençlerin ülkemizin umudu ve yarınları olduğuna inanan kurumlar, üniversite mezunlarına iş hayatına atılma süreçlerinde destek olacak sosyal yatırımlar ve projeler gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

BUGÜNÜN KIVILCIMLARI YARININ ALEV TOPLARI

Çelikel Eğitim Vakfı 2012 yılından beri sürdürdüğü Alev Topları Programı ile İstanbul’daki üniversitelerde öğrenim gören gençleri destekliyor. Program kapsamında, burs katkısının yanı sıra pek çok kişisel ve mesleki gelişim eğitimleri ile kültürel destek uygulamaları sağlayan vakıf, ‘bugünün kıvılcımları’ olan gençleri, ‘yarının alev topları’na dönüştürmeyi hedefliyor (www.celikelegitimvakfi.org).

YENi MEZUNLARA iMKAN SAĞLIYOR

Şevket Sabancı ve ailesi tarafından sürdürülebilir sosyal yatırımlar yaparak, Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Esas Sosyal, 2016 yılında hayata geçirdiği İlk Fırsat Programı ile az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlerin, karşılaştıkları fırsat eşitsizliği sorununa çözüm modeli sunuyor.

Koronavirüs sürecinde gençlere destek olmak amacıyla çeşitli online eğitim, seminer ve söyleşileri kapsayan ‘#gençlereumutverin’ kampanyasını başlatan Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, “Umudu olan hayal kurar ve ancak hayal kuranlar ülkesinin geleceğine, gelişimine katkı yapabilir. Evde olduğumuz bu süre içerisinde, gençlerin zamanlarını daha verimli geçirmeleri ve kendilerine yatırım yapabilmeleri için online eğitim ve söyleşiler organize ettik.

Özellikle az bilinen devlet üniversitelerinde okuyan ve yeni mezun olan gençlerin, bu eğitimlerden faydalanacağını umuyorum” dedi. İlk Fırsat Programı kapsamında bugüne kadar 95 genç, işbirliği yapılan sivil toplum kuruluşlarında 12 aylık tam zamanlı iş deneyimlerini ve 250 saatlik eğitim programını tamamladı. Bu gençler ayrıca önemli kurumların yöneticilerinden mentorluk desteği aldı.

Haberin Devamı

Programa katılan gençlerin, program bitmeden yeni iş teklifi alma oranı yüzde 82 olurken, programı bitirdikten sonraki 3 ay içinde istihdam oranları %93 olarak gerçekleşti. İlk Fırsat Programı'nın yeni dönemi için başvurular 6 Temmuz 2020’de başlayacak (www.ilkfirsat.org).

SOSYAL GİRİŞİMCİLİK İÇİN

Boğaziçi Üniversitesi İş İnsanları (BRM) Derneği de toplumsal sorunların iş modelleriyle çözülmesi amacıyla 2017 yılından beri Sosyal Girişimcilik Projesi SoGiP’i düzenliyor. 17 üniversiteden 600’den fazla gence sosyal girişimcilik eğitimi veren proje kapsamında Procter and Gamble, Eti Gıda, Beşiktaş Belediyesi ve BKM gibi kurumlar ile birlikte çalışan katılımcılar 30’dan fazla proje fikri geliştirdi.

Haberin Devamı

BRM, SoGiP projesini yeni kurumların işbirliği ile Türkiye genelinde üniversite öğrencilerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırmayı ve yerel sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefliyor (www.sogip.org).

CNC’Yİ ONLINE ÖĞRENME ŞANSI

Tezmaksan, mesleki eğitime destek olmak amacıyla kurduğu akademi ile öğrencilere ücretsiz CNC eğitimleri veriyor.

Bugüne kadar 46 ilde 40 bin liselinin katılımı ile ‘torna ile şekillenen hayatlar’ başlığıyla seminerler de düzenleyen Tezmaksan, pandemi sürecinde meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitimlerini dijital platforma taşıdı (www.tezmaksanakademi.com).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder