Arzu Çekirge Paksoy Gençlere fırsat verelim
HABERİ PAYLAŞ

Gençlere fırsat verelim

Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı... Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘İstatistiklerle Gençlik 2020’ araştırmasına göre, Türkiye’de 2020 yılının sonu itibarıyla 15-24 yaş grubunda 12 milyon 893 bin 750 kişi bulunuyor. Nüfusumuzun yüzde 15.4’ünü gençler oluşturuyor. 102'nci yılını kutladığımız gençlere adanmış bu bayram gününde, gençlerin önündeki en büyük problem işsizlik.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25.3, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ise yüzde 28.3. Neredeyse her 4 gençten birisi işsiz. Bu oran genç kadınlar arasında daha da yüksek. Gençlerin ülkemizin geleceği olduğuna inanarak, onları ekonomiye ve istihdama kazandırmayı hedefleyen kurumların sosyal sorumluluk projeleri, toplumsal fayda yaratıyor. Gençlere fırsat veren, giderek dijitalleşen iş dünyasında rekabet edebilmeleri için yetkinliklerini güçlendiren, farklı alanlarda iş olanakları sağlayan projelerin sayıları artıyor.

Haberin Devamı

Gençlere fırsat verelim

İNGİLİZCE PRATİĞİ

İngilizce bilen ancak konuşmakta zorlanan 16-29 yaş aralığındaki gençlerin konuşma pratiği yapmalarını hedefleyen ‘İngilizce Konuşuyorum’ projesi İstanbul Gönüllüleri tarafından hayata geçiriliyor. Proje ile sanal ortamda pratik yapabilmek için gerekli teknik altyapıya sahip gençler, İngilizce konuşan gönüllülerle buluşturuluyor ve sohbet ederek lisanlarını geliştirmeleri amaçlanıyor. Son bir yılda 500 katılımcının yararlandığı proje halen 150 gönüllünün desteği ile yürütülüyor (istanbulgonulluleri.org).

DİJİTAL EĞİTİM

Microsoft Türkiye, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle başlatılan ‘21’inci Yüzyıl Dijital ve Kariyer Yetkinlikleri Programı’ ile 25 bin gence ücretsiz eğitim verecek. 18-30 yaş arası gençlerin dijital yetkinliklerinin artırılması ve böylece istihdam edilmelerinin kolaylaştırılmasını amaçlayan proje kapsamında Türkiye genelinde 81 ildeki Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenecek kurslara katılacak gençler, eğitim programının yanı sıra özel sektör liderleri ve uzmanlarla da bir araya gelecek. Eğitimlere kaydolmak isteyenler, yaşadıkları illerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi’ne doğrudan giderek veya ‘e-yaygin.meb.gov.tr’ üzerinden başvuru yapabilir.

Haberin Devamı

SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ

Lise öğrencilerini birçok sivil toplum kuruluşu ile tanıştırarak, sosyal sorumluluk ruhunu gençlere aşılamayı amaçlayan 10’uncu Liselerde Sosyal Sorumluluk Sempozyumu, ‘yaşamı koruyalım, yaşayanı koruyalım’ temasıyla gerçekleştirildi. İstanbul, Eskişehir, Tarsus, İzmir, Mardin, Gaziantep, Ankara, Bursa ve Sivas’taki 42 liseden toplam 482 öğrenci ve öğretmen ile eğitim, çevre, engelliler gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren 14 sivil toplum kuruluşunun katıldığı sempozyum, liseli gençlerin sosyal sorumluluk konusundaki bilinçlerinin artırılmasını ve gönüllülük konusunda farkındalık yaratılmasını hedefliyor.

Gençlere fırsat verelim

İŞE BAŞLAMAYA KATKI

Esas Holding’in sosyal yatırım birimi olan Esas Sosyal, az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun olan gençlerin okuldan işe geçiş süreçlerini desteklemek amacıyla 6 yıldır ‘İlk Fırsat’ programını gerçekleştiriyor. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı, “Umudu olan hayal kurar ve ancak hayal kuranlar ülkesinin geleceğine, gelişimine katkı yapabilir. Bugüne kadar elinden tuttuğumuz 150 genç, her geçen gün daha donanımlı hale gelerek başarıya giden basamakları birer birer tırmanıyor. Gençlerin gözlerinde gördüğümüz ışık geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor” dedi. Program kapsamında sivil toplum kuruluşlarında 12 ay boyunca tam zamanlı ve maaşlı olarak çalışarak ilk iş deneyimlerini kazanan gençler, ayrıca 250 saatten fazla eğitim ve gelişim desteği de alıyor. İlk Fırsat Programı’nın yeni dönemi için başvurular 4 Haziran 2021 tarihine kadar devam ediyor (ilkfirsat.org).

Haberin Devamı

GENÇLİK KOOPERATİFİ

‘Gençlerle birlikte gençler için’ mottosu ile sosyal girişimci Ece Çiftçi tarafından kurulan Gençlik Kooperatifi 1 yaşında. Yaşadığı topluma karşı sorumluluklarının farkında olan ve fayda yaratmak isteyen 18-30 yaş arasındaki duyarlı gençlerin üye olabildiği kooperatif, gençlerin sosyal girişimcilik ve sivil toplum alanındaki kapasitelerini güçlendirmeyi, sürdürülebilir projeleri hayata geçirmeyi, Türkiye’deki genç aktivizmi ve gönüllülük oranını artırmayı hedefliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder