Arzu Çekirge Paksoy Hayata anlam katmak için gönüllü olun
HABERİ PAYLAŞ

Hayata anlam katmak için gönüllü olun

Toplumda ufak da olsa fark yaratmak ya da belirli bir konuda değişime öncülük etmek için bireysel çabalarla yapılabilecek o kadar çok şey var ki... Önemli olan istemek; zamanını, emeğini, bilgi ve tecrübelerini toplumsal fayda yaratmak için ayırabilmek. Kısaca gönüllü olmak...

SADECE YÜZDE 4’Ü

Gönüllülük yaparak, hayatına anlam katmak bu kadar kolayken, Türkiye’de durum ne yazık ki pek iç açıcı değil. Dünya Gönüllülük Endeksi’nde Türkiye 137 ülke arasında 132’nci sırada yer alıyor. Türk halkının sadece yüzde 4’ü gönüllü faaliyetlere katılıyor. Gönüllülerin büyük bir çoğunluğunu da gençler oluşturuyor. “Gençlerin dünyayı daha iyi ve sevgi dolu bir yer yapma çabalarına heyecanla yaklaşıyoruz” diyen Gençlik ve Spor Bakanlığı 2019 yılını “Gönüllülük Yılı” ilan etti.

Haberin Devamı

ŞİRKETLERİN GÜNDEMİNDE

Gönüllülük son yıllarda kurumsal şirketlerin gündeminde de önemli yer tutuyor. Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) şirketlerin insan kaynağının gönüllülük yoluyla toplumsal faydaya dönüştürülmesini hedefliyor. 60 şirket üyesi, 10 binin üzerinde gönüllüsü olan ÖSGD’nin iyi örnekleri ödüllendirmek amacıyla verdiği 12’nci “Gönülden Ödüller” geçtiğimiz hafta sahiplerini buldu. Borusan “En Başarılı Gönüllülük Programı” kategorisinde büyük ödülün sahibi olurken Akbank “En Başarılı Gönüllülük Projesi”, Borusan CAT “En Yaratıcı Gönüllülük Projesi” Tezmaksan Makina ise “Teşvik Ödülü” aldı.

İYİ AMAÇLAR İYİ İNSANLARI BİR ARAYA GETİRİR

‘Gönüllülük’ konusunda her birimizin yapabileceği çok şey var. Ancak “Nereden başlayacağımı bilmiyorum, zamanım yok, tek başıma ne yapabilirim” gibi mazeretleri de duyar gibiyim. Bu gerekçeleri ortadan kaldıracak üç faydalı oluşumu tanıtmak istiyorum. Gönüllülerle STK’ları bir araya getiren ‘Gönüllüyüzbiz’ platformu teknolojiyi iyiliğin hizmete dönüşmesi için kullanmayı hedefliyor. Para yerine zamanın geçtiği Zumbara ise pek çok konuda bireysel gönüllülük fırsatı sunuyor. Yardımseverlik koşusunu Türkiye’ye tanıtan Adım Adım Oluşumu ise günümüzde 60 bini aşkın gönüllü koşucusu, 500 binden fazla bağışçısı aracılığıyla bünyesinde yer alan STK’lara 50 milyon TL’lik kaynak aktarıyor. Bu örneklerden de görüleceği gibi herkesin ilgi alanına yönelik bir gönüllülük hareketi bulması mümkün. Siz hangi konuda gönüllü olmak istersiniz?

Haberin Devamı

EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLÜK PROGRAMI

Borusan gönüllüleri 10 yıldır çeşitli STK’lar ile yaptıkları iş birlikleri ile etki alanı geniş projeleri hayata geçiriyor. Gönüllülerin 3 gün izin hakları bulunuyor. 2018 yılında 995 Borusan çalışanı, 59 projede 10.757 saat gönüllü çalıştı.

EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLÜK PROJESİ

Akbank - Devlet Koruması Altında Yetişen Çocuklar İçin Kişisel Albüm Projesi Akbank Fotoğraf Kulübü devlet koruması altında yaşayan çocukların birçoğunun geçmişe yönelik fotoğraflarının olmadığını belirledi. Çocukları periyodik olarak ziyaret eden gönüllüler onları kendi yaşam alanlarında fotoğrafladı. Daha sonra çocuklara özel albümler hediye etti.

DESTEK OLMAK İSTER MİSİNİZ?

ÇEVRE GÖNÜLLÜSÜ İÇİN

TEMA www.tema.org.tr

Turmepa www.turmepa.org.tr

Haberin Devamı

Tüdav www.tudav.org

Çevko www.cevko.org

EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ İÇİN:

AÇEV www.acev.org

YEKÜV www.yekuv.org

TOG www.tog.org.tr

TEGV www.tegv.org

YÜCEL Kültür Vakfı www.yucel.org

KADINLARI DESTEKLEMEK İÇİN:

KEDV www.kedv.org.tr

KAGİDER www.kagider.org

ÇOCUKLARI SEVİNDİRMEK İÇİN:

Bir Dilek Tut www.birdilektut.org

Sen de Gel www.sendegel.org.tr

LÖSEV www.losev.org.tr

KAÇUV www.kacuv.org

HAYVANLAR İÇİN

HAÇİKO www.haciko.org.tr

HAYTAP www.haytap.org

ENGELLERİ BİRLİKTE AŞMAK İÇİN:

AYDER www.ayder.org.tr

Altı Nokta Körler Derneği

www.altinokta.org

DEM Derneği www.dem.org

Sıradaki haber yükleniyor...
holder